TÜTÜNCÜ 406 BİNDİ 65 BİNE DÜŞTÜ
Bu gerçeği bizzat Tarım Bakanı Mehdi Eker açıkladı. Ayrıca 2002 yılında tütün ithalatına 162 milyon dolar ödenmişken, 2010 yılında 367 milyon dolar ödendi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesini yanıtlayan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tütün ekim alanlarının ve tütün üretiminin düştüğünü teslim etti.
Eker yanıtında, “2002 yılında 406 bin tütün üreticisi 191 bin hektar alanda 153 bin ton tütün üretirken, 2010 yılında 65 bin tütün üreticisi 89 bin hektarda 55 bin ton tütün üretti. 2002 yılında tütün ithalatına 162 milyon dolar ödenmişken, 2010 yılında 367 milyon dolar ödendi” bilgisini verdi.
Bakan Eker’in yanıtını değerlendiren Akçay şunları söyledi:
Her şey tütün üreticisinin aleyhinde
“TEKEL’in özelleştirilmesi, tütünün destekleme kapsamından çıkarılması, tütün fiyatları artışının girdi fiyatlarındaki artışın girdi fiyatlarındaki artışın çok gerisinde kalması, kota uygulaması, göz yumulan sigara kaçakçılığı ve tütün fiyatlarında alıcıların belirleyici olması nedeniyle ülkemizde tütün üretiminde çok büyük düşüşler yaşanırken, tütün ithalatı her geçen yıl artmıştır. 4733 sayılı kanun çerçevesinde sözleşme fazlası tütünlerin satışı için kurulması gereken açık artırma merkezleri oluştutulamadığı için sözleşme fazlası ürünler, sözleşme fiyatlarının çok altında satılmaktadır.
Sözleşmeli üretim esasına göre üretilen tütünlerin fiyatları, tütün mamulleri üreticileri ve temsilcileri arasında varılan anlaşmaya göre belirleneceği kanunda belirtilmesine rağmen, sözleşme fiyatları genelde sözleşmeyi yapan firmalar tarafından belirlenmektedir.
Bu nedenle 4733 sayılı kanun yeniden revize edilerek tütün çiftçisi aleyhine olan kısımlar düzeltilmeli, tütün için ayrı bir destekleme politikası belirlenmeli, sözleşmeli üretim politikaları tütün çiftçisinin hakkını koruyacak şekilde düzenlenmelidir. Tütünün, havza uygulaması kapsamı dışında tutulmuş olması çok önemli bir eksikliktir. Tütün üretimi mutlaka yurt içi tütün üretimiyle sağlanmalıdır. Bu yönde daha önce yapılan sigara harmanlarındaki şark tipi tütüne göre vergi uygulaması yeniden başlamalıdır.”
Türk tütünü için fırsat
Türkiye’nin iyi bir tütün politikası ile dünyanın en önemli tütün ve sigara üreticisi olabileceğini söyleyen Akçay, “Dünyada özellikle Amerika ve Kanada’da sigarada katkı maddelerinin yasaklanması gündemdedir. Amerikan blend sigaralarının yerini natürel tütünden elde edilmiş sigaraların alması beklenmektedir. Bu nedenle Türkiye iyi bir tütün politikası ile dünyanın en önemli tütün ve sigara üreticisi olabilir.
Ancak hükümet tütün üretimini destekleyerek bu konjuktürden yararlanmak yerine Tütün Fonu kesintisinde indirim yaparak ithalatı desteklemektedir.