TÜRKİYE’NİN PİLİ BİTTİ
Financial Times’a göre son 10 yıldaki performansını devam ettirmesini beklemek mantıklı olmaz.

FT, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla sadece yüzde 2.9 büyüdüğünü ve bu durumun 2010 ve 2011’de yüzde 8’in üzerinde gerçekleşen büyüme oranlarıyla açık bir tezat teşkil ettiğini yazdı.
Ekonomi Servisi – Financial Times (FT) gazetesine göre Türkiye’deki iç talep artık eskisi gibi değil. Ortadoğu’ya yaptığı ihracatta olağanüstü artış olmasaydı, ülke; yılın ikinci çeyreğinde resesyona girebilirdi.
Gazete iç talebin duraklamasıyla ekonominin yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre ancak yüzde 2.9 oranında büyüdüğünü yazdı. FT’ye göre Hindistan, Çin ve Brezilya gibi diğer gelişmekte olan ekonomiler yavaşlarken Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasını dolar bazında üçe katladığı son 10 yıldaki performansını devam ettirmesini beklemek mantıklı olmaz.
Gazeteye göre Türkiye için en iyi ekonomik haber, ihracat cephesinden geliyor. İhracatın ikinci çeyrekte yıllık yüzde 20 arttığını hatırlatan gazete, ithalatın da yüzde 3.6 düşmesi sayesinde ekonominin zayıf noktalarından biri olarak görülen cari açıkta ciddi azalma olduğunu kaydediyor. FT “Ancak Londra merkezli Capital Economics’den William Jackson’ın yaptığı hesaplara göre Türkiye yılın ilk yedi ayında ihracatındaki yükselişin yüzde 60’ını, halkın yaptırım mağduru bankalardan kaçarak altına yatırım yaptığı İran’a altın satışlarının artmasına borçlu” değerlendirmesini yaptı. Jackson’a göre altın stoklarının çoğunu İran’a satan Türkiye, yeniden altın ithalatçısı olma yolunda. “İhracattaki patlamanın bu şekilde süreceğini sanmıyoruz” diyen Jackson, “Türkiye Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetme olanakları da sınırlı. Onlar da faizleri yüksek tutarak yabancı yatırımcıları çekmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.