TÜRKİYE’DE KADIN YİNE DİPTE
Cinsiyet eşitliği dikkate alındığında Türkiye 136 ülke arasında sadece 10 ülkeyi geride bırakabiliyor
Dünya Ekonomik Forumu’nun kadın-erkek eşitsizliğine ilişkin 2010 raporuna göre Türkiye’de okula kaydı yaptırılan kızların sayısı arttı. Ancak eğitim alanındaki ilerleme kadın-erkek eşitsizliği açısından Türkiye’nin gerçek yerini kamufle etmeye yetmiyor.
Dış Haberler Servisi – Dünya Ekonomik Forumu 2010 raporunda aktarılan verilere göre Türkiye’de kadınlar, ekonomik hayata katılım, siyasi temsil ve doğum gibi kıstasların tamamı dikkate alındığı ülkeler arası karşılaştırmada bir önceki yıla göre daha iyi duruma geldi.
Ama ortaya çıkabilecek iyimserlik ülkenin yerküredeki genel duruşu görüldüğünde erozyona uğramaya aday görünüyor. Dünya Ekonomik Forumu listesine göre, Türkiye kadınların erkekler yanındaki eşitliği dikkate alındığında 136 ülke arasında sadece 10 ülkeyi geride bırakabiliyor. Türkiye’nin altında veriler yeterli olmadığı için sıralamaya dahil edilemeyen Özbekistan ve Belarus’un yanı sıra Fildişi Sahilleri, Benin, Pakistan ve Suudi Arabistan da bulunuyor. Kadınların istihdam içindeki payı karşılaştırmasında Türkiye yine diplerde, 125. sırada.
Türkiye’de çalışan dört kişiden sadece 1’i kadın. Ülkenin yönetim kademelerindeki kadınların oranıyla ilgili karşılaştırmaya göre de her 9 erkeğin yanında 1 kadının milletvekili, üst düzey yönetici ya da idareci olduğu Türkiye sıralamada biraz yükseliyor: 110. Tansu Çiller’in başbakanlığı ise, son yarım yüzyılda kadınların hükümet ya da devlet başkanlığına getirildiği ülkelerle ile ilgili sıralamada Türkiye’yi epey yukarılara, 25’inciliğe yükseltiyor.
Kadınlar daha da fakir
Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre geçen sene Türkiye’de ilköğretime kaydolan her 100 erkeğin yanında 97 kız çocuğu kayıt yaptırmış; 2010’da ise 98.
Hükümet kanadında üst düzey göreve getirilen kadınların sayısı geçen seneye göre ikiye katlanarak 8’e çıkmış.
Türkiye’de kadınlar lehine iyileşen bir diğer oran da, geçen sene teknik ya da profesyonel işlerden daha fazla pay almış olmaları. 2010 tahminleri uyarınca bu sınıftaki her 100 işten 35’i kadınların olmuş.
Dünya Ekonomik Forumu raporundaki verilere göre Türkiye’de bir sene içinde kadın-erkek karşılaştırmasında ücret eşitsizliği kadınlar aleyhine arttı. Erkeklerin gelir artışı bir önceki seneye göre kadınların gelir artışından daha büyük oldu.
Kadın-erkek eşitsizliğinin diğer ülkelerle kıyaslandığında en göze çarpan zirvesi ise siyasete ve yönetime katılımda gösteriyor kendini.
Avrupa’nın ‘utancı’ Fransa
Fransız kadınları erkeklerle eşitlik sıralamasında sadece ABD ve pek çok Avrupa ülkesinin değil, Kazakistan ve Jamaica’nın da gerisinde bulunuyor. Fransa’da 25-49 arasındaki kadınların yüzde 82’si çalışıyor ancak parlamento üyeliklerinin yüzde 82’si erkeklere ait. Kadınlar, ortalama olarak, erkeklerden yüzde 26 az kazanırken ev işlerinde erkeklerinkinden iki kat daha fazla yük taşıyor.
Avrupa’nın en doğurgan kadınları onlar ama aynı zamanda kıtanın en büyük antidepresan tüketici grubu.