TÜRKİYE’DE HER 5 GENÇ KADINDAN BİRİ İSTİHDAM EDİLİYOR
TSKB Ekonomik Araştırmalar, “Gençliğin Güçlendirilmesi” raporunu yayımladı. Raporda, süregelen genç işsizliğinin pandemi döneminde daha da arttığının altı çizildi.

Türkiye’de her 5 genç kadından yalnızca birinin istihdam edildiği belirtilen raporda mesleki lise ve yükseköğretim mezunu olan genç kadınlar, işsiz kadınlar arasında en fazla paya sahip olan grup olarak yer alıyor.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Ekonomik Araştırmalar Departmanı’ndan Cihan Urhan’ın hazırladığı genç istihdamı ele alan “Gençliğin Güçlendirilmesi” raporunu yayımladı. Gençliğin güçlendirilmesiyle, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma yolunda önemli bir adımın atılmış olacağına dikkat çeken TSKB Ekonomik Araştırmalar, genç işsizliği problemini de tüm boyutlarıyla inceliyor.
TSKB Ekonomik Araştırmaların raporuna göre 2019’da OECD ülkeleri arasında genç kadınların işgücüne katılım oranı ortalaması yüzde 44.4 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 32.6 olarak gerçekleşti. Türkiye’de her 5 genç kadından yalnızca biri istihdam ediliyor (2019 yılı itibarıyla yüzde 22.6). Rapor, son yıllarda işgücü piyasalarında toplumsal cinsiyet uçurumunun daralmasına rağmen, 2019 yılı verilerinin genç kadınların istihdam oranı ve işgücüne katılım oranının genç erkeklere göre sırasıyla 20.7 ve 23.3 yüzde puan daha düşük seviyede gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
EĞİTİMLİ GENÇ KADINLARIN İŞSİZLİK ORANI ARTIYOR
Türkiye’de son yıllarda işgücüne daha fazla eğitimli genç kadın dâhil olsa da işsizlik rakamları yükseliyor. İşgücüne dâhil olan mesleki lise ve yükseköğretim mezunu olan genç kadınlar, işsiz kadınlar arasında en fazla paya sahip olan grup olarak yer alıyor. Bununla beraber, mesleki lise ve yükseköğretim mezunu olan genç kadınlar, 2014 ile 2020 yılları arasında iş bulmakta en çok zorlanan grup olarak ortaya çıkıyor.
GENÇLERİN İŞSİZ KALMA ORANI DAHA YÜKSEK
TSKB Ekonomik Araştırmalar, yapılan çalışmaların genç işsizliğinin yetişkinlerin işsizliğinden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ve gençlerin işsiz kalma olasılığının yetişkinlere oranla 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Buna sebep olan etkenler arasında; eksik teknik beceri seviyesi, eğitim ve öğrenime kısıtlı erişim, yetersiz işgücü piyasası politikaları, gençlerin sermayeye erişim zorluğu ve beceri uyumsuzluğu gibi nedenler bulunduğunu belirten TSKB Ekonomik Araştırmalar, genç işsizliğini azaltmak ve ortadan kaldırmak için bu sorunların çözümüne odaklanmak gerektiğinin altını çizdi.
PANDEMİ ZORLUKLARI ARTIRDI
Rapora göre Kovid-19 salgını, gençlerin yaşadığı zorlukları daha da artırdı. ILO tahminlerine göre, pandemi sebebiyle 2020 yılında gençlerin yüzde 8.7’si iş kaybına uğrarken, yetişkinlerde bu oran yüzde 3.7 seviyesinde gerçekleşti. Pandemi; eğitim, staj gibi fırsatları azaltması ve yeni iş olanaklarını da sınırlaması nedeniyle gençleri iş piyasasında çok daha hassas bir duruma getirdi. Bunun yanı sıra, Kovid-19 salgınının, Türkiye’deki gençlerin istihdam fırsatlarını da olumsuz ve orantısız şekilde etkilediği belirtildi. Rapora göre, küresel eğilimlerle paralel şekilde, Türkiye’deki gençlerin işgücüne katılım oranı pandemi döneminde düşme eğilimi gösterdi ve 2020 yılının Mayıs ayında yüzde 34.5’e gerileyerek bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 9.1 yüzde puan düşüş yaşadı.