Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
08 Nisan 2012
TÜRKİYE’DE GIDA GÜVEN-SİZ-LİĞİ

Bir gıda ürünü hepsi de mevzuatta belirtilen eşik değerlerin altında kalan 5 veya 7 tane zehirli kimyasal madde içerirse ne olur veya bedenimize beslenme yolu ile birden fazla sayıda pestisit girdiğinde nelere yol açar?

TÜRKİYE’DE GIDA GÜVEN-SİZ-LİĞİ

Bir gıda ürünü hepsi de mevzuatta belirtilen eşik değerlerin altında kalan 5 veya 7 tane zehirli kimyasal madde içerirse ne olur veya bedenimize beslenme yolu ile birden fazla sayıda pestisit girdiğinde nelere yol açar?

Gıda güvenliği, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyecek şekilde gıdaların işlenmesi, hazırlanması, taşınması, depolanması ve son tüketiciye sunulması sürecini ele alan bir yaklaşım.

Bu yaklaşım yeterli ve dengeli bir beslenme ile sağlıklı bir yaşam arasında köprü işlevi görür. Gıda güvenliği açısından en çok risk oluşturan unsurların başında, hastalık yapan mikro organizmalar gelir. Buna ek olarak, tarımsal üretimde kullanılan pestisitler (zehirli kimyasal maddeler) ve çevre kirlenmesinin bir sonucu olarak gıdalara bulaşan zehirli maddeler de insan sağlığını tehdit eden önemli risk unsurlarından bazıları. Gıda güvenliği kapsamında yapılan çalışmalar bu risk unsurlarını ortadan kaldırmayı amaçlar.

Greenpeace raporu
Geçtiğimiz günlerde medyada Greenpeace Almanya Ofisi tarafından yayınlanan ‘Pestisitsiz Gıda: Meyve ve Sebze İçin Alışveriş Rehberi’ adlı rapor ve ülkemizde konuyla ilgili kurum ve kişilerin bu raporda açıklanan sonuçlara yönelik değerlendirmeleri yer aldı. Raporda Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen bazı gıda ürünlerinde tarımsal üretimde kullanılan zehirli kimyasal maddeler tespit edildiği belirtiliyordu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmelerde ise raporun gerçeklere dayanmadığı ve dış ticaretimizi baltalamak için hazırlandığı açıklandı. Bir bakıma Greenpeace örgütü belli kesimlerin çıkarlarına hizmet etmekle suçlandı. Yine Bakanlık yetkilileri tarafından ülkemizde meyve sebze üretiminde gıda güvenliğini sağlamak için alınması gereken bütün önlemlerin alındığı ve tüketicilerin paniğe kapılmaması gerektiği vurgulandı.

Bu konu ile ilgili çeşitli değerlendirmeler ve Greenpeace Akdeniz Ofisi’nin suçlamalara verdiği yanıtlar internet sitelerinde mevcut ve ayrıntıları merak edenler kolayca ulaşabilir. Gıdalarda bulunan pestisit kalıntıları medyada çok sık yer alan konulardan biri ve bu yazıda konuya yeni tartışma kanalları açabilecek bir katkı sunmaya çalışacağım.

Tarım ürünlerini çeşitli zararlılardan korumak amacıyla pestisit adı verilen kimyasal maddeler kullanılıyor. Ancak bu maddeler ürünlerde kalıntı bırakabiliyor. Gıdalardaki pestisit kalıntıları ise insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Maruz kalınan pestisitlerin dozuna ve zamana bağlı olarak akut veya kronik çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu sorunlara yol açmamak için gıdalarda bulunan pestisit kalıntılarının belirli eşik değerleri aşmaması gerektiği kabul edilir. Yani, bir gıda ürününde bulunan pestisit kalıntısının mevzuatta izin verilen eşik değerler aşılmadığı sürece sağlığa zararlı olmayacağı kabul edilir. Ancak son yıllarda elde edilen bilgiler bu inancın sorgulanması gerektiğine işaret ediyor.

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasal yapıları farklı yüzlerce çeşit pestisit vardır. Hangi pestisitin hangi gıda ürününde kullanılacağı yasal kurallara bağlı. Bir gıda ürününün üretiminde farklı özelliklere sahip birden fazla sayıda pestisit kullanılabilir. Doğrusu kullanılıyor da. Böyle bir durumda ise, gıda ürününde birden fazla sayıda pestisitin kalıntı bırakacağı çok açık.

Şu anki bilimsel bilgi düzeyimizle tek bir pestisitin yol açacağı sağlık sorunlarını kısmen de olsa belirleyebiliyoruz. Ancak gıda ürünlerinde bulunan pestisit kalıntılarının sayısı birden fazla olduğunda bunun ne gibi sağlık sorunlarına yol açacağını ise çok az biliyoruz. Gün içerisinde çok çeşitli gıda maddeleri yediğimiz ve her bir gıda ürününden de çeşitli sayıda pestisit gelebileceği dikkate alınırsa, konunun önemi daha çok anlaşılacaktır.

Soru şudur: Bir gıda ürünü hepsi de mevzuatta belirtilen eşik değerlerin altında kalan 5 veya 7 tane pestisit içerirse ne olur veya bedenime beslenme yolu ile birden fazla sayıda pestisit girdiğinde nelere yol açar? Ne var ki, böyle bir durumda sağlığa zararlı etki nedir sorusunun sağlıklı bir yanıtı yok.

Avrupa ve Türkiye
Yukarıda belirttiğimiz sorun, sadece ülkemize özgü bir sorun da değil. Bir karşılaştırma ölçütü sunması açısından Avrupa Birliği üyesi ülkelerde her yıl gıda ürünlerinde düzenli olarak yapılan pestisit kalıntısı analizi çalışmalarına kısaca bakalım.

2008’de üye ülkelerde yapılan denetim çalışmalarının tamamı gözden geçirilmiş. Bu gözden geçirme Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hangi gıda ürününde birden fazla sayıda pestisit kalıntısı tespit edildiği ve bu kalıntıların düzeyinin ne olduğunu açıklığa kavuşturmalı çalışmasında, analiz edilen gıda numunelerinin yüzde 5’inde mevzuatta belirlenen eşik değerlerin üzerinde pestisit kalıntısı belirlenmiş.

Aynı çalışmalarda analiz edilen gıda numunelerinin yüzde 23’ünde ise birden fazla sayıda pestisit kalıntısı belirlenmiş. Bunun önemli bir sorun olduğu çeşitli araştırmacılar tarafından dile getiriliyor. Ülkemizde yapılan denetim çalışmalarında nedense hiç dikkate alınmayan bir değerlendirme ölçütüdür bu.

Örneğin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2009’da 2262 gıda numunesinde pestisit kalıntısı analizi yapıldı ve yüzde 7’sinin eşik değerlerin üzerinde pestisit kalıntısı içerdiği ortaya çıktı, Ancak, gıda örneklerinin ne kadarının birden fazla sayıda pestisit kalıntısı içerdiğine yönelik bir değerlendirme yapılmıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından en azından son on yıl içinde yapılan denetim çalışmalarında hangi gıda ürününde birden fazla sayıda pestisit kalıntısı tespit edildiği ve bu kalıntıların düzeyi nin ne olduğu açıklığa kavuşturulmalı. Amacım ülke ticaretini baltalamak veya çiftçilerimizi zor durumda bırakmak değil.

Kamu ve çevre sağlığı önemlidir. Her şey kontrol altındaymış veya sorun yokmuş gibi bir algı oluşturmak tansa, bunun hiç de öyle olmadığını, olmayabileceğini dile getirmek bir şeyleri düzeltmek için gerçekten neler yapılması gerektiğini düşünmemizi sağlayabilir. Medyanın bu konunun ısrarlı takipçisi olması son derece önemli. Bu konu açıklığa kavuşmadığı sürece medyada bu konuda dile getirilen her şey eksik ve yetersiz bir temele dayalı olacaktır.

DİĞER HABERLER
140 LİRAYA FABRİKADAN ÇIKAN TAVUK KANADI, MARKETTE 286 LİRA OLUYOR, BİZİM SUÇUMUZ NE?
140 LİRAYA FABRİKADAN ÇIKAN TAVUK KANADI, MARKETTE 286 LİRA OLUYOR, BİZİM SUÇUMUZ NE?

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ticaret Bakanlığı’nın 1 Mayıs-31 Aralık 2024 döneminde bütün ve parça dahil tavuk dış satımını “ihracatı kayda bağlı mallar” listesine alması üzerine sektör temsilcileriyle bir fiyat takibi deneyi yaptı.

SİVİL İNİSİYATİF BEŞLİ GİRİŞİMDEN YEDİLİ GİRİŞİME
SİVİL İNİSİYATİF BEŞLİ GİRİŞİMDEN YEDİLİ GİRİŞİME

Türkiye toplumsal tarihinde farklı toplumsal sınıfları temsil eden örgütlerin ilk önemli ve sürekli işbirliği, Beşli Girişim veya Sivil İnisiyatif olarak bilinen ve Türk-İş, DİSK, TESK, TİSK ve TOBB’un oluşturduğu yapıydı.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DÖVİZE BAĞLI
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DÖVİZE BAĞLI

Tüketiciler mutfak ihtiyacına döndü, basta elektronik ve ev ürünleri olmak üzere gıda dışı alışverişler daraldı.

SON 11 YILDA EN AZ 2500 GENÇ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!
SON 11 YILDA EN AZ 2500 GENÇ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre 2013-2024 yılları döneminde “en az” 2500 genç işçi hayatını kaybetti.