TÜRKİYE’DE GELİR UÇURUMUNUN ALTYAPISI RAPORA GİRDİ
Türkiye, Küresel Rekabet Gücü Raporu´nda 59. sıraya yükseldi Türkiye´de gelir uçurumunun altyapısı rapora girdi
Türkiye, Küresel Rekabet Gücü Raporu’nda 59. sıraya yükseldi Türkiye’de gelir uçurumunun altyapısı rapora girdi.
Türkiye pazar büyüklüğünde en rekabetçi 17. ekonomi olurken, en kötü performansı ise 142 ülke arasında 133. sırada yer aldığı iş gücü piyasasının etkinliği kaleminde gösterdi İsviçre’de yerleşik Dünya Ekonomik Forumu, 2011-2012 Küresel Rekabet Gücü Raporu sonuçlarım açıkladı. Rapora göre, rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 142 ülke arasında Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu 2011-2012 Küresel Rekabet Raporu’nda 2 sıra tırmanarak 59. sıraya yükseldi. Türkiye bir önceki yıl 139 ülke arasında 61., ondan önceki yıl ise 133 ülke arasında yine 61. sırada yer almıştı.
Türkiye pazar büyüklüğünde en rekabetçi 17. ekonomi olurken, en kötü performansı ise 133. sıra ile iş gücü piyasasının etkinliği kaleminde gösterdi. İş dünyasını en çok zorlayan sorunlara ilişkin değerlendirmede vergi oranlarının yüksekliği, etkin olmayan kamu bürokrasisi, vergi mevzuatı, eğitimli işgücü ilk dört sırayı aldı ve bunlarda Türkiye’nin kötü performansı sıralamada ülkenin yerini diplere itti. Buna karşılık Türkiye’nin pazar büyüklüğünde en rekabetçi 17. ülke olması dikkati gelir dağılımı konusuna çekti.
Gelir dağılımı arasındaki uçurum Türkiye’nin rekabetçilik gücü sıralamasında 142 ülke arasında piyasada 17. buna karşılık işgücü etkisinde 133. sırada yeralmasıyla bire bir örtüşüyor. Raporda en rekabetçi ülke olarak İsviçre ilk sırayı aldı. Listenin ikinci sırasında Singapur, üçüncü sırasında ise İsveç bulunuyor. ABD son 3 yıldır devam eden düşüş eğilimini sürdürerek bu yıl bir sıra daha gerileyerek dünyanın en rekabetçi beşinci ekonomisi oldu.
Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş OECD ülkeleriyle arasında var olan farkı kapatma yönünde ilerlerken, Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri 142 ülke arasında ilk 10 sıraya sahip oldu. Sıralamada Finlandiya dördüncü, Almanya altıncı, Hollanda yedinci, Danimarka sekizinci, İngiltere ise onuncu sırada konumlandı. Japonya, geçen yıla göre üç sıra gerileyerek bu yıl dokuzunculuğa düşerken, Fransa da 3 sıra gerileyerek 18. sırada yer aldı. Yunanistan ise 90. sırada bulunuyor. Yer aldığı 26. sıra ile en rekabetçi 30 ekonomiden biri olan Çin, büyük ölçekli gelişmekte olan ülkeler arasında lider pozisyona sahip oldu. Diğer 4 BRICS ülkeleri arasında Güney Afrika 50., Brezilya 53., Hindistan 56., Rusya ise 66. sırada yer alıyor.