TÜRKİYE ÖNERDİ KABUL EDİLDİ, ULUSLARARASI BAKLİYAT YILI 2016
Türkiye önerdi, BM kabul etti 2016, Uluslararası Bakliyat Yılı olacak
Türkiye önerdi, BM kabul etti 2016, Uluslararası Bakliyat Yılı olacak
Türkiye’nin, 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olması ve etkinliklere ev sahipliği yapma önerisi, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel SEKRETERİ Hose Graziano Da Silva’ya gönderdiği mektupta, 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesini istedi. Eker mektubunda, ev sahipliğini de Türkiye’nin üstlenebileceğini bildirdi. Türkiye’nin bu isteği, BM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Nohut ve mercimekte dünyanın en önemli üretici ve ihracatçı ülkelerinden biri olan Türkiye, dünya nohut üretiminde 4., mercimek üretiminde ise 3. sırada yer alıyor.
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’na ev sahipliği yapacak olan Türkiye’de yıl boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle, ülkemizde baklagillerin üretim ve tüketiminin arttırılması hedeflenirken, baklagillerin insan beslenmesindeki önemine de vurgu yapılacak.
Yemeklik tane baklagiller olarak bilinen nohut ve mercimek, geleneksel beslenme kültürümüzde önemli bir yere sahip. Uluslararası bakliyat yılı çerçevesinde başta yeni bakliyat çeşitlerinin geliştirilmesi, bu çeşitlere ait sertifikalı tohumlukların üretimi ve çiftçiler tarafından kullanımının artırılması, ülkemizde bakliyat üretimi ve ihracatının artırılması yönündeki çalışmalar hızlandırılacak. Bu amaçla çiftçiler için eğitim programları düzenlenecek.
Baklagil tüketimi insan beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Diğer yiyeceklere göre daha besleyici ve sağlıklı olan baklagiller, yağ oranının düşüklüğü ve kolestrol içermemesi sebebiyle tercih ediliyor. Mikro elementler ve vitaminlerce de zengin bir ürün çeşidi olan baklagiller, üretiminde fazla kimyasal gübre kullanılmadığı için sağlık açısından da herhangi bir tehlike oluşturmadığından güvenilir gıda olarak tercih ediliyor.
İyi bir münavebe bitkisi olan baklagiller kendisinden sonra ekilecek bitkiler için de verimli bir toprak bırakıyor. Küçük işletmelerde ve kolayca üretilebilme özelliği ile baklagiller, fakirin ve kırsalın bitkisi olarak biliniyor.