TÜRKİYE OLMAZSA İŞÇİDE OLMAZ
NE yazık ki Türkiye´nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik koşullar, 1 Mayıs işçi Bayramı´nı kutlamak eyleminin dışına uzun zaman önce çıkardı

NE yazık ki Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik koşullar, 1 Mayıs işçi Bayramı’nı "kutlamak" eyleminin dışına uzun zaman önce çıkardı. Neoliberal politikaların sebep olduğu bu sürece karşı mücadelede işçi sınıfı, birlikte hareket etme yeteneğini pratiğe dökemediği için haklarına yönelik saldırılara karşı etkili bir duruş sergileyemiyor. Oysa emekçilerin vereceği hak mücadelesi Mehmetçiğimizin Güneydoğu’da, bölücü terör örgütü PKK’ya karşı yürüttüğü vatan savaşıyla birlikte ayn bir anlam kazanıyor. Bunun öncülüğünü yürütmesi gereken sendikalar da durumun farkında… Bu koşullarda "kutlanacak" olan 2016’nın 1 Mayıs’ında, sendikalara emek hareketinin hangi eksende yükselmesi ve öne çıkan taleplerin neler olması gerektiğini sorduk. Güvenlik-iş, Belediye-iş, Türkiye Denizciler Sendikası, Kristal-lş, Toleyis ve Tekgıda-iş Genel Başkanlan değerlendirmelerini bizlerle paylaştı.
‘ÖRGÜTLÜLÜĞÜN GÜÇLENDİĞİ BİR TÜRKİYE’
Esnek çalışma, kiralık işçilik, kıdem tazminatı gibi iktidar düzenlemelerinin işçilere dayatıldığı bir atmosferde 1 Mayısların daha çok anlam kazandığına dikkat çeken Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel şöyle konuştu: "Asgari ücret artışının bile çalışanlara ödettirilmek istendiği bir işveren-iktidar işbirliği yaşıyoruz maalesef. 1 Mayıs’ta sendikal nedenlerle işten atılmaların sona erdiği, örgütlü yapının daha da güçlendiği, yargıI nın sürecinin işkence olmaktan çıkıp, işçilerin haklarının korunduğu bir sisteme döndüğü, kanın, gözyaşının durduğu, hak ve özgürlüklere saldırının son bulduğu bir Türkiye istiyoruz." Emek cephesinin güçlenmesi için "Asıl olan işçilerin başta siyasi tercihleri olmak üzere her olaya işçiler ve emekçiler gözünde bakabilen bilinç düzeyinde olmasıdır" diyen Türkel, "Bu anlayış işçiler ve sendikalarda geliştiği zaman tek tek konulara göre mücadele politiği belirleme yerine bir bütün koruma gücüne ulaşırız ve kazanılmış haklarımızı koruma kısır döngüsünden çıkıp yeni haklar kazanma direncine ulaşınz" değerlendirmesinde bulundu.
ÇANAKKALE MESAJI
Güvenlik-lş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağına, "Türkiye olmazsa ne işçi olur ne de sendika" diyerek mücadele çizgisini özetledi ve "1 Mayıs işçilerin gerçek anlamda sorunların haykırıldığı, bayram havasında bir gün olmalı. Ama şu anda ülkemizde terör sıkıntısı olduğu için bayram havasında kutlayamıyoruz" dedi. Çağına, sözlerine şöyle devam etti: "(1 Mayıs’ta) Bizim ana yerimiz Çanakkale… Bu ülkenin milli birliğini, bütünlüğünü korunması için Çanakkale örneğini vereceğiz herkese."
‘ÖRGÜTLÜ TOPLUM ZAYIFLARSA..’
Kristal-lş Genel Başkanı Bilal Çetintaş da konuya ilişkin görüşlerini şu ifadelerle aktardı: "Güneydoğu’da yaşananlar tabii ki çalışma yaşamını da etkiliyor. Bu yüzden 1 Mayıs’ta bizim her şeyi söylememiz, haykırmamız lazım. Sendikalar geçmişten bu yana politikalarını çok sağlıklı üretemediği için birtakım sıkıntılara düştü. Bizim, temsil ettiğimiz insanların düşünceleri doğrultusunda, hep birlikte hareket etmemiz, siyasi iktidara karşı tavır koymamız gerek. Sendikalar, gerçekten de zor durumda; sorun çözemez hale geldi. Örgütlü toplum zayıflarsa siyasi iktidar istediğini yapar. O yüzden bu 1 Mayıs’ta tüm çalışanların, tüm toplumun sorunlarına ilişkin aynı sesi haykırmamız gerekirdi."
‘Biz sendikalıyız, tarafız’
TÜRKİYE Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir
Türk-Iş’ın Çanakkale kararının yerinde olduğunu soylerek şunları söyledi: "Orası bağımsızlığın timsali bir şehir. Çünkü biz sendikayız, tarafız, işçi sendıkasıyız. Doğal olarak taleplerimizi en gür şekilde, ülkenin bağımsızlığını ve bütünlüğü korumanın, terörü lanetlemenin yanında dile getirmemiz gerekiyor."
‘Sınıf için birlik olmalı’
TOLEYİS Genel Başkanı Cemail Bakındı
Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini belirterek, "1 Mayıs’ı, bayram olarak adlandırılmasına rağmen bayram olarak kutlanması çok zor. Ama işçi sınıfının sorunlarını dile getirmek lazım. 1 Mayıs’ın kutlanması konusunda Türkiye’nin sıkıntısı konfederasyonların ayrı ayrı hareket etmeleri… Maalesef bu durum 1 Mayıs’ın niteliğine gölge düşürüyor. Emek hareketinin bir bütün olması lazım" ifadelerini kullandı.
‘Bugün kol kola girme günü’
BELEDİYE-lş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul işçi sınıfının en önemli gündeminin demokrasi ve hukuk devleti olması gerektiğini vurgulayarak "Demokrasinin ve hukuk devletinin olmadığı yerde ne işçi olur, ne emek olur, ne özgürlük olur, ne toplusözleşme olur, ne toplusözleşmenin uygulanması olur. Bizim acilen başta çalışanların ve emekçi halkımızın evrensel normlarda bu ülkede bir demokrasi ve hukuk devleti oluşturmak için mücadele etmemiz gerek" dedi.