Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
15 Haziran 2011
TÜRKİYE OLARAK ÇOK ÇAY TÜKETEN BİR ÜLKEYİZ

Rize-Ardeşen eski Belediye Başkanı, Rize eski Milletvekili, Çevre eski Bakanlığı görevlerinde bulunan, Türkiye´de ve Karadeniz Bölgesinde takdir edilecek bir kişilik özelliği ile tanınan ve yaklaşık bir ay önce ÇAYKUR Genel Müdürlüğü´ne atanan İmdat Sütlüoğlu, kamuoyunun ÇAYKUR´la ilgili merak ettiği sorularımı yanıtladı.

TÜRKİYE OLARAK ÇOK ÇAY TÜKETEN BİR ÜLKEYİZ

       Rize-Ardeşen eski Belediye Başkanı, Rize eski Milletvekili, Çevre eski Bakanlığı görevlerinde bulunan, Türkiye’de ve Karadeniz Bölgesinde takdir edilecek bir kişilik özelliği ile tanınan ve yaklaşık bir ay önce ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne atanan İmdat Sütlüoğlu, kamuoyunun ÇAYKUR’la ilgili merak ettiği sorularıma açık ve net olarak cevap vererek, ÇAYKUR konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

ÇAYKUR’UN ÖZEL SEKTÖRDEKİ AĞIRLIĞI VE LİDERLİĞİ DEVAM ETMİŞTİR

       ÇAYKUR bölgede çay tarımı başladıktan sonra, vatandaşın çayını alan, işleyen satan bir kurum olmuştur.1984 yılına kadar tekel olarak faaliyet göstermiştir. 1984 yılında yapılan bir yasal değişikle, özel sektöre de açılmıştır. Ondan sonra da çok sayıda özel sektör firması çay sektöründe hizmet vermeye başlamıştır. Ondan sonrada Çaykur’un özel sektördeki ağırlığı ve liderliği devam etmiştir. Bugünde sektörün belirleyicisi Çaykur’dur.

YAŞ ÇAY VE KURU ÇAY PİYASASINDA BELİRLEYİCİ ÇAYKUR’DUR

       Yaş çay ve kuru çay piyasasında belirleyici Çaykur’dur. Çaykur’un bölge ile ilgili olarak sosyal sorumlulukları da vardır ve bunları yerine getirmeye çalışan bir kurumdur. Onüçbin çalışanı, 47 yaş çay, üç paketleme ve birde anatomik fabrikası olmak üzere toplam 51 fabrikası ile büyük bir kuruluştur. Birbuçukmilyara yakın cirosu ile Türkiye’nin dev kuruluşları arasında ön sıralarda yer alan önemli bir kuruluştur. Dolayısıyla böylesine büyük bir kurumun bir milyon müstahsili, 200 bin aile ile birlikte toplam bir milyona tekabül ediyor. Üretim ayağında bir milyon müstahsile hizmet eden, tüketim ayağında ise 75 milyona hitap eden önemli bir kurumdur.

SÜREKLİ OLARAK VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYECEK BİR SEVİYEDE

       Bu kurumun başına gelmekle, hem memleketimize, hem bölgemize, hem de ülkemize önemli hizmetler yapmak hedefindeyiz. İnşallah bundan sonra adım adım, etap etap bunları gerçekleştirmek için gayret sarf edeceğiz. Başından bu tarafa esasen çay fiyatlarında makul bir artış olmuştur. Dediğimiz zaman o dönemde ciddi bir fiyat artışı gerçekleştirdik. Sürekli olarak vatandaşı mağdur etmeyecek bir seviyede, ama enflasyonu da azdırmayacak bir oranda fiyatlar belirlemeye çalıştık. Bu sene belirlenen fiyatlarımızda yine enflasyonun üzerinde makul bir iyileştirmeyi de beraberinde bulunduran bir fiyattır.

VATANDAŞLARIMIZ BU FİYATTAN MEMNUN KALMIŞTIR

       Vatandaşlarımız bu fiyattan memnun kalmıştır. Fiyat noktasında herhangi bir olumsuz bir tepki almadık. Bunun yanında bu konuda olumlu tepkiler aldık. Ancak vatandaşın esas sıkıntısı bugünlerde çayını rahatlıkla verememesi ve bir izdihamın yaşanması olayıdır. Onu da çözme açısından, vatandaşa destek açısından bazı kararlar aldık.

340 KİLO OLAN KOTAYI, 425 KİLOYA ÇIKARDIK

       Kota geçen yıl 340 kiloydu, bu sene biz sürgünün başında 350’kiloya çıkardık. Kota dekar başına 350 kg. ama son günlerde yoğun izdiham yaşanması ve özel sektörden bazı firmaların ama hepsini kastetmiyorum. Fırsattan istifade eden ve vatandaşı mağdur edecek bir takım kararlar almaları dolayısıyla kısa vadede kapasite artırmak gibi bir imkanımız olmadığı için geçen yıl 340 kilo olan kotayı, önce 350 kiloya, daha sonra da bir iki gün önce de 425 kiloya çıkardık. Kota da dönümde 85 kiloluk bir artış meydana getirdik ki aynı zamanda Çaykur tarihinde bir rekordur. Olağanüstü şartların bu süreçte, bizde olağanüstü birtakım tedbirlerle vatandaşımızı, üreticilerimizi rahatlatmak zorundaydık. Çaykur olarak böyle bir sorumluluğumuz vardı. Bizde bu sorumluluğumuzun gereğini yaptık.

ÇAYIN BU YILKI FİYAT1110 KURUŞTUR

       Çayda devlet desteği % 12’dir. Çayın gerçek fiyatı 98 kuruş, 12 kuruş destekleme fiyatı olmak üzere çayın bu yılki fiyatı 110 kuruştur. Geçen yıl çay fiyatlarına göre bu yıl % 10’luk bir artış vardır. Çaykur Genel Müdürlüğü’nün kaçak çayların ülkeye girişini önleyici bir yetkisi yoktur. Çaykur Genel bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Bu konuyla ilgili birimlerle yakın temas halindedir. Bunlarla ilgili bilgi alışverişinde bulunuyor.

ÇAYIN İTHALİ YASAK DEĞİLDİR

       Yapılması gereken her şeyi yapıyor. Çayın ithali yasak değildir. Türkiye’ye gelen çayların tamamı kaçak girmiyor. 10-12 bin ton civarında bir çay resmi kanallardan, vergisi ödenerek ülkeye giriyor. Bunların dışında 50 bin tonlara yakın çayın kaçak olarak Türkiye’ye girdiğini tahmin ediyoruz. Bizim üretimimiz, gerek Çaykur’un, gerek özel sektörün Türkiye’nin toplam talebini karşılayacak seviyededir. Depoda kalan, satılamayan çaylar değerlendirildiği zaman, o miktar bir çayın dışarıdan girdiğini tahmin edebiliyoruz ve hesaplayabiliyoruz. Bunu da ikiye ayırmak gerekiyor.

FİYATLAR, KALİTE DÜŞÜRÜLÜYOR, DAMAK TADI DEĞİŞTİRİLİYOR

       Bunların bir bölümü bizim Türk çayı yerli Rize Çayı karakterli İran çaylarıdır. Bu çayları bizim çayla birlikte harmanlayarak piyasaya sürmek suretiyle fiyat bakımından olumsuz bazı etkiler meydana getiriliyor. Fiyatlar, kalite düşürülüyor, damak tadı değiştiriliyor. Çok yönlü sıkıntılar oluşturuluyor. Esasen bizim çaya direkt zarar veren bu karakterdeki çaylardır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde Seylan tipi çayla adlandırılan Uzakdoğu menşeli çaylar içiliyor. Bu çaylardan resmi kanallardan girenlerde var, büyük bir şekilde kaçak girenlerde var. Ne miktarı kaçaktır, ne miktarı resmidir onu tam olarak bilemiyorum. Bu bir damak alışkanlığının getirdiği bir sonuçtur. Bizim 15 milyon vatandaşımızın yaklaşık 50 bin top pazar potansiyelinin olduğu bu bölgede vatandaşın damak alışkanlığına uygun çay üreterek, o yörenin pazarını, pazarlarını gerek Çaykur olarak, gerek özel sektör olarak ele geçirmemiz gerekiyor.

ÜRETİLECEK ÇAYDA İSİM ÖNEMLİ DEĞİLDİR

       Ben bunu yıllarca anlatmaya çalışıyorum, izah etmeye çalışıyorum. Şu an buna yönelik çalışmalarımızı biz başlattık. Bu damak alışkanlığını yakalayacak çay üreterek bu pazarı ele geçirmek istiyoruz. Üretilecek çayda isim önemli değildir, önemli olan o damağı yakalamaktır. Yeni bir üretim tekniğiyle ve farklı metotlarla çalışmaya devam etmemiz gerekir. Seylan çayı damak tadında, Güneydoğu insanın yadırgamayacağı, onun hoşuna gidecek, onun rahatlıkla içebileceği evsafta bir çayı bizim üretip, bu pazara girmemiz lazımdır.

YABANCI MENŞELİ ÇAYLARIN TAMAMINDA ZARARLI KİMYASALLAR VARDIR

       Çünkü bu bölgedeki insanımız Seylan tipi çayları ucuza içmiyor. Türk çayının iki-ikibuçuk katı fiyatını vererek içiyor. Çünkü neden? O çayı içmeye alışmıştır. O çaydan zevk alıyor, bizim çaydan bir tad alamıyor. Ona Rize çayı yavan geliyor. Vatandaş Çaykur çaylarına daha çok ilgi duyuyor. Yabancı çayların içine kırmızı rengi vermek amacıyla hayvan kanı karıştırıldığı iddiaları olmasa bile yabancı menşeli çayların tamamında zararlı kimyasallar vardır. Neden var? Çünkü bölge sıcak, tropikal bölge olduğu için orada ilaçlama yapılmadan orada herhangi bir şeyi üretmeniz mümkün değildir. Haşere mücadelesini ilaçlama yaparak sürdürmek zorundasınız. Dolayısıyla o çayın bünyesinde ilaç var, sonuçta yıkanmıyor. Vatandaşlarıma tavsiyem yerli çayı içsinler. Çünkü bizim çayımız sağlıklıdır En son demliğe girdiği zaman suyla temasa geçiyor. 0 zamanda demle beraber içiyorsunuz. Bu seferde kimyasalları bünyesinde taşıyor. Bizim çayımızda bu yoktur. Bizim çayımızda herhangi bir katkıda yoktur. Zararlı kimyasallar olmadığı gibi ilaçlamada olmuyor. Vatandaşlarıma tavsiyem yerli çayı içsinler. İçtiğiniz çaylar Çaykur veya özel sektör çayı olabilir. Yerli çayı, Rize çayı içsinler. Çünkü bizim çayımız sağlıklıdır. İthal çaylar bizim çaya göre sağlıklı değildir. Bizim çayımız kesinlikle tercih edilmesi gereken bir çaydır. Çay zevk için, grip için içilen bir maddedir. Dolayısıyla inşallah o damak tadını da çok da zorlanmadan yakalayabilirsek Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız kendi çayımızı içebileceklerdir.

VATANDASIN ELİNDE CAY BIRAKMIYORUZ

       Türkiye dünyada önemli çay üreticisi ülkelerden bir tanesidir. Bizim üretimimiz dünya sıralamasında beşinci sıradadır. Çok büyük çay üreticisi ülkelerin hemen arkasında yer alıyoruz. Türkiye olarak çok çay tüketen bir ülkeyiz. Ürettiğimiz çayın tamamını işliyoruz. Vatandaşın elinde çay bırakmıyoruz. Bunu kuru çaya çevirip, daha sonra piyasaya arz ediyoruz. 75 milyon vatandaşımız bizim çayı içse, çay üretiminde hiçbir fazlalık olmayacaktır. Çay üretimi ve tüketimi şu anda dengededir. Kaçak çaylar, dışarıdan ithal edilen çaylar, iç piyasada bir takım olumsuzlukları oluşturuyor.

ÇAYIN TAMAMİNİ ORGANİK ÇAYA DÖNÜŞTÜRMEK NİYETİNDEYİZ

       Gerek Çaykur’u, gerekse özel sektörü sıkıntıya sokuyor. Üretilen çayı tüketememek, pazarlayamamak gibi, önemli bir stokla yeni sezona girmek gibi ciddi bir stok baskısıyla, olumsuzlukla şirketleri karşı karşıya bırakıyor. Bizde bunun ötesinde Hemsin bölgesinde bir deneme mahiyetinde bir çalışmamız başladı. Burada organik çay üretiyoruz. Çayın tamamını organik çaya dönüştürmek niyetindeyiz. Bu konuda bir düşüncemiz ve çalışmamız vardır. Çayımızda ilaç olmadığı için zaten çok önemli bir avantajı vardır. Suni gübre kullanmayıp, tamamen organik gübre kullanırsak, o zaman bizim çayımız dünyada emsalsiz olur. Yöre tabiriyle bu konuda tek tabanca olur. Rize, Rize çayı ile beraber Türkiye’de bir marka olmuştur. Piyasada kesin aranan, tercih edilen bir çay olur ve şu anda açılamadığımız dış pazarlara, diğer ülke pazarlarına da bu şekilde çok rahatlıkla açılabileceğiz. Rize, Rize çayı ile beraber Türkiye’de bir marka olmuştur. İnşallah Rize çayı ve Rize’yi bu şekilde organik çayla da bir dünya markası yapmayı hedefliyoruz. Çay sektöründe çok sayıda şirket vardır ve sayısını tam olarak bilmiyorum. Bu şirketlerin Çaykur’un iki katı kadar üretim kapasiteleri vardır. Ama toplamda Çaykur diğer firmaların üzerinde çay alır ve üretir.

ÇAYKUR OLARAK PİYASADA 50 KÜSUR MARKA ÇAYIMIZ VARDIR

       Türkiye’deki çay konusu böyledir. Çaykur olarak piyasada 50 küsur marka çayımız vardır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi pazarlarına hitap edecek yeni bir ürün çıkarmayı hedefliyoruz. Bütün dünyaya açılmak içinde tamamen organik çay üretimine geçmek istiyoruz. Bu itibarla organik çayda kullanacağımız gübrenin evsafını belirleme çalışmalarını şu anda yürütüyoruz. Ne tür bir gübre kullanılması noktasında bir çalışma yapılmadığı için bilemiyoruz, önce o çalışmaları başlattık.

ÇAYKUR’DA SENDİKA DURUMU ŞU AN DA MAHKEMELİKTİR

       İnşallah onu tespit ettikten sonra hızlı bir şekilde organik çay üretimine geçerek Türk çayını, Rize çayını bütün dünya pazarlarına açmayı hedefliyoruz. Çaykur’da sendika durumu şu anda mahkemeliktir. Sonuç belirlenmedi. Mahkeme hangi sendika lehine karar verirse o sendika yetkili olacaktır.

DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

İŞÇİ SINIFLARI ENTERNASYONALİST DEĞİL, MİLLİYETÇİDİR
İŞÇİ SINIFLARI ENTERNASYONALİST DEĞİL, MİLLİYETÇİDİR

1 Mayıs, “işçi sınıflarının uluslararası düzeyde birlik, dayanışma ve mücadele günü”dür.

DAR GELİRLİYE DIŞARIDA YEMEĞE ÇIKMAK HAYAL!
DAR GELİRLİYE DIŞARIDA YEMEĞE ÇIKMAK HAYAL!

Ekonomik kriz nedeniyle dışarıda yemek yemek günden güne zorlaşıyor. Buna rağmen vatandaş diğer ihtiyaçlarından kısarak gittiği mekanlarda gelen faturalara isyan ediyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN ÜÇ AYDA BİR ARTIRILSIN TEKLİFİ SUNULDU
ASGARİ ÜCRET İÇİN ÜÇ AYDA BİR ARTIRILSIN TEKLİFİ SUNULDU

CHP Grup Başkanvekilleri, asgari ücretin her üç ayda bir enflasyon oranındaki artış doğrultusunda otomatik olarak artırılmasını öngören bir yasa teklifi hazırladı.