TÜRKİYE KİŞİ BAŞINA GELİRDE SON 8’DE!
Kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülccke Lüksemburg, en düşük olduğu ülke ise Arnavutluk oldu. Türkiye, Satın Alma Gücü Paritesi 2007, 2008 ve 2009 Yılı Avrupa Karşılaştırma Programı sonuçlarına göre kişi başına gelirde 37 ülke içinde sondan 8. sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Satınalma Gücü Paritesi, 2007, 2008 ve 2009 Yılı Avrupa Karşılaştırma Programı Sonuçları’nı açıkladı.
EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37 ülke için, 2007 yılı kesin, 2008 ve 2009 yılı geçici sonuçlarını değerlendiren TÜİK, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve Gerçek Kişisel Tüketime (GKT) ilişkin göstergelere yer verdi. TÜİK’in yaptığı karşılaştırmalar 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesi (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) kapsadı. TÜİK endekslerde, 37 ülke için, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanan kişi başına reel değerlere yer verdi. TÜİK’in Satın Alma Gücü Paritesi 2007, 2008 ve 2009 sonuçlarına göre kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg, en düşük olduğu ülke ise Arnavutluk oldu. Lüksemburg 271 ile kişi başına hacim endeksinin ilk sırasında, Arnavutluk 27 ile liste sonunda yer aldı. Lüksemburg’un kişi başına hacim endeksinin (GSYH) çok yüksek olmasında, bu ülkede çok sayıda yabancı çalışanın ülke ekonomisine olan katkısının yanında, bu çalışanların ülke nüfusuna dahil olmaması etkili oldu. TÜİK’in araştırmasına Türkiye’nin 2009 yılı için kişi başına hacim endeksi ise 46 oldu. Endeks değeri 2008 yılına göre 1 puan gerilemesine karşın Türkiye, 37 ülkenin yer aldığı listede kişi başına gelirde sondan 8. sırada yer aldı. (Romanya ile Türkiye’nin kişi başına hacim endeksleri 46 olmasına karşın, gerçek kişisel tüketimin Türkiye’de daha yüksek olması nedeniyle sıralamada Türkiye bir üst sırada yer aldı. Türkiye listede geçen yıl Romanya’nın gerisinde ve 7. sıradaydı.) Türkiye gibi AB’ye aday ülkelerden Makedonya 36 endeks değeriyle sondan 3’üncü, Hırvatistan 65 endeks değeriyle sondan 14’üncü sırada yer aldı.
Hollanda kişi başına gelirde 2. Sırada
2009 yılı geçici sonuçlarına göre, Hollanda 131 ile kişi başına hacim endeksinde (GSYH) 2’inci, İrlanda 127’yle 3’üncü, Avusturya, 124’le 4’üncü, Danimarka 121’le 5’inci sırada yer aldı. Kişi başına gelirde ilk 5’te yer alan ülkelerden Avusturyanın endeks değeri değişmezken, Lüksemburg’un 9 puan, Hollanda’nın 4 puan, İrlanda’nın 6 puan, Danimarka’nın 2 puan gerilediği belirlendi.
İşi başına gelirde alt sırada yer alanlar
Kişi başına gelirin en düşük olduğu ülkeler 2009 yılı geçici sonuçlarına göre sırasıyla şöyle:
“27 endeks değeriyle Arnavutluk, 31 endeks değeriyle Bosna Hersek, 36 endeks değeriyle Makedonya, 37 endeks değeriyle Sırbistan, 41 endeks değeriyle Karadağ, 44 endeks değeriyle Bulgaristan, 46 endeks değeriyle Romanya.”
Gerçek kişisel tüketimde de Lüksemburg liste başında
Ülkelerin gelişmişlik ve refah düzeylerinin karşılaştırılmasında genellikle Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya ilişkin kişi başına hacim endeksleri temel alan TÜİK, bununla birlikte, hanelerin gerçek yaşam standartlarının karşılaştırılmasında gerçek kişisel tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksleri daha uygun bir gösterge olarak kabul ediyor. Gerçek kişisel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet tarafından veya kar amacı gütmeyen kuruluşlarca sağlanan hizmetleri de kapsıyor. Buna göre, gerçek kişisel tüketimde Lüksemburg 152 endeks değeriyle yine ilk sırada yer alırken, İngiltere 125’le 2’inci, Hollanda ve Almanya 116’yla 3’üncü, Avusturya ve İsveç 114’le 4’üncü, Fransa 113’le 5’inci oldu.
Türkiye sondan 7’nci
Hanelerin gerçek yaşam standartlarını ortaya koyan gerçek kişisel tüketim endekslerine göre yapılan sıralamada 31 endeks değeriyle en düşük harcamaya sahip Arnavutluk yine en sonda yer aldı. Onu 37 endeks değeriyle Bosna-Hersek, 40 endeks değeriyle Makedonya, 45 endeks değeriyle Sırbistan ve Romanya, 46 Endeks değeriyle Bulgaristan, 49 endeks değeriyle ise Türkiye izledi. Sıralamaya göre Türkiye 37 ülke arasında sondan 7’nci oldu.
Yakın bir ilişki gözlendi
Ülkelerin kişi başına değerler açısından, Gerçek Kişisel Tüketim ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla arasında yakın bir ilişki gözlendi. Bu durum, kişi başına gelirin yüksek olduğu ülkelerde, buna paralel olarak kişi başına tüketimin de yüksek olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte, kişi başına tüketim miktarları karşılaştırıldığında, ülkeler arasındaki farkın nispeten daha az olduğu dikkat çekti.
GÖZLEM GAZETESİ