07 Şubat 2015
TÜRKİYE ILO SÖZLEŞMESİNİ 27 YIL SONRA İMZALAYABİLDİ
Türkiye ILO sözleşmesini 27 yıl sonra imzalayabildi
_10254.jpg)
İş kazalarındaki artışın ardından Türkiye’nin imzalamamakla eleştirildiği Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 167 numaralı sözleşmesi 27 yıl sonra Türkiye tarafından imzalandı
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), 1988 yılında kabul ettiği ve 1991 yılında yürürlüğe giren 167 sayılı ‘İnşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi’ni Türkiye’nin onayladığına dair karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Sözleşmeyle yürürlüğe giren düzenlemede iş sağlığı ve güvenliğine yönelik devlet, inşaat işyerleri ve işçiler ile ilgili alınması öngörülen önlemler yer alıyor. Facia sonrası sözleşme Mecidiyeköy Torunlar Center inşaatında 10 işçinin yaşamım yitirdiği asansör faciasının ardından sıklıkla gündeme gelen sözleşmeyle, işçiye tehlike durumunda o bölgeyi terk etme hakkı verilmesi sağlanıyor, inşaatlardaki en temel kaza nedenlerinden taşıyıcı unsur ve asansörlere de kriterler getiren sözleşme, işverenlerin yeraltı veya tünel çalışmalarında su basması, gaz bij si gibi durumlara karşı önlem almasını zorunlu tutuyor.
Ne erektiriyor?
Üye ülkeler bu sözleşmeleri yürürlüğe koymak için, aldığı önlemler hakkında ILO’ya yıllık bir rapor sunmayı da taahhüt ediyor.
Bu raporlar ILO tarafından her yıl incelenip değerlendiriliyor. 167 sayılı sözleşmeyi imzalayan ve yürürlüğe koyan Türkiye de bu çerçevede ILO’ya inşaat sektörüyle ilgili tedbirler ve faaliyetlerle ilgili yıllık rapor sunmak zorunda olacak. ILO, sözleşmelerin uygulanıp uygulanmadığına yönelik bağımsız uzmanlar tarafından yapılan denetim sistemi işletiyor. ILO taraf ülkelerden bilgi alabildiği gibi, ilgili devletin ne kadar ilerleme sağladığım da kendi uzmanları aracılığıyla tespit çalışması yapıyor.
İMO’dan uyarı Türkiye’nin 24 yıl ve iş cinayetlerinde ölen binlerce emekçinin ardından sözleşmeye taraf olmasını, "olumlu ama gecikmiş bir adım" olarak niteleyen inşaat Mühendisleri Odası (IMO), yaptığı yazılı açıklamayla AKP hükümetine süreci şeffaflaştırma ve sözleşme şartlarını layığınca yerine getirme çağrısı yaptı.
Sözleşmenin getirdikleri şöyle:
İşçiler sağlık ve güvenliğe yönelik görüş ve önerilerini açıklama hak ve yükümlülüğüne sahip olacak.
İşçilerin sağlığı ve güvenliğine yönelik önlemler inşaat projesi hazırlanırken dikkate alınacak.
İşveren olası tehlike durumunda derhal faaliyeti durdurma ve tahliye ile yükümlü olacak.
İskeleler, merdivenler, kaldırma aletleri, taşıma ekipmanları ve diğer aletlere yönelik sözleşmede belirtilen standartlar sağlanacak.
Yapılan işlere ilişkin her türlü koruyucu önlem alınacak.
Her inşaat alanında yeteri miktarda içme suyu, tuvalet, yıkanma tesisi, yemek ve barınak yerleri bulundurulması zorunlu olacak.
Sözleşme hükümlerinin fiilen uygulanmasını sağlamak amacıyla devlet, caydırıcı ceza ve önlemler uygulayacak, denetimi sağlayacak.