TÜRKİYE GENELİNDE ORTALAMA EV FİYATI 2 MİLYON 146 BİN LİRA
Türkiye genelindeki ortalama konut fiyatı yükselişi yüzde 162’yi geçti. Şubat 2022’de ortalama satılık konut fiyatı 924 bin olarak görülürken, Şubat 2023’te bu ortalama fiyat 2 milyon 146 bini aştı.
Sadece son 2 aydaki ortalama fiyat artışı ise 350 bin TL’yi geçti. Satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar gündemde yer etmeye devam ederken, kiralık konutlarda da her ay dikkat çeken artışlar hız kesmiyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Türkiye genelinde konut kiralarındaki artışı araştırdı. BETAM”ın yaptığı araştırma konut kiralarının Türkiye genelinde yüzde 189.5 arttığını ortaya koydu. Asgari ücrete yapılan son zammın yüzde 54.66 olduğu göz önüne alındığında, kira fiyatlarının asgari ücrete yaklaşık 3,5 kat fark attığı görüldü. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı şubatta yüzde 189,5 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 86,9 TL’ye yükseldi. Öte yandan, Konutlarda yılın ilk iki ayında ortalama fiyat artışı 350 bin lirayı aştı. Asgari ücretli bir çalışanın banka faizleri de eklenince fiyatlar sabit kalırsa ev alabilmesi için 50 yıl hiçbir harcama yapmaması gerekiyor.
Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 138,5, Ankara’da yüzde 153, İzmir’de ise yüzde 182,1 oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 116,9 TL, Ankara’da 60,7 TL, İzmir’de ise 84,6 TL’dir. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde arttı. Kiralık konut talep göstergesi ocak ayına kıyasla yüzde 34,9 arttı. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi yüzde 48,4 yüksek. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde arttı. Kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde yükseldi. Bu ayki raporda depremden en çok etkilenen illerdeki arz, talep ve fiyat değişimlerini incelendi. Değerlendirme kiralık konut sayısının bu illerde üçte birinden fazla düştüğünü göstermekte. Bu illerdeki kiralık konut talebi ise önemli farklılıklar göstermekte. Kiralık konut talep endeksi Adıyaman’da yüzde 46,5 azalırken Gaziantep’te yüzde 48,4 arttı. Bu illerdeki arz ve talep durumuna bağlı olarak kira fiyatlarında da önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Hatay (yüzde 33) en yüksek fiyat artışının gerçekleştiği il oldu.