TÜRK KADINININ HAKLARI AŞINDIRILIYOR
İş hayatında kadınlar daha az ücretle çalışmaya mahkum ediliyor.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, dadın haklarına yönelik koruyucu ve şiddeti önleyici önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi. Uğur, “Cumhuriyetin kadın devriminin Türk kadınına tanıdığı haklar, son yıllarda giderek artan bir şekilde aşındırılmaya çalışılmaktadır” dedi.
SORUNLAR BUYUYOR
“Dünyanın her yerinde kadınlar ayrımcılığa uğramakta, şiddete maruz kalmakta, öldürülmekte, çalışma hayatının dışında bırakılmakta, erkeklere göre daha az ücretle çalıştırılmaktadır” diyen Uğur, çalışma hayatında yaygın yaşanan sorunların, cinsiyetçi yaklaşımlar nedeniyle kadınlar için daha ağır seyrettiğini belirtti. Uğur, şöyle konuştu: “Hekiminden, hemşiresine, teknisyeninden, tıbbi sekreterine, hasta bakıcısından, temizlik personeline en çok kadın çalışanın istihdam edildiği sağlık sektöründe de toplumdaki cinsiyet eşitsizliğinin tüm etkileri ile mücadele edilmektedir. Büyük risk altında hizmet üreten, nöbet tutan, yoğun ve stresli çalışma ortamlarına maruz kalan, yetersiz dinlenme süreleri, yetersiz dinlenme alanları, çalışma saatlerinde yeterli ve dengeli beslenememe gibi sorunlarla baş etmeye çalışan kadın sağlık çalışanlarının, çalışma hayatında karşılaştığı sorunlar katlanarak büyümektedir. Kadın sağlık çalışanları, aile ve iş yaşamı arasında denge kurma sorununu daha da belirgin yaşamaktadır.”
Şiddet yasası çıkarılsın
Kadın sağlık çalışanlarının yaşadığı en büyük sorunlardan birinin şiddet olduğunu söyleyen Dr. Derya Uğur, “Sağlıkta şiddete sıfır tolerans gösterilmeli ve sağlıkta şiddeti önleyecek etkili bir şiddet yasası çıkarılmalıdır” dedi.