Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
28 Kasım 2011
TÜRK-İŞ KONGRESİNİ İŞÇİDEN KAÇIRAMAYACAKLAR

TÜRK-İŞ yönetimine muhalif 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformunun İstanbul toplantısında işçilere, Türk-İş Genel Kurulu´na katılma çağrısı yapıldı. Türk-İş yönetiminin genel kurulu işçilerden kaçırmaya çalıştığı belirtilen toplantıda, buna izin verilmeyeceği belirtildi.

TÜRK-İŞ KONGRESİNİ İŞÇİDEN KAÇIRAMAYACAKLAR

TÜRK-IŞ YÖNETİMİNE MUHALİF SENDİKALAR, İŞÇİLERİ TÜRK-IŞ GENEL KURULU’NA DAVET ETTİ

Türk-İşGenel Kurulunu işçiden kaçıramayacaklar

       Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Tekgıda-İş, Petrol-İş, TÜMTİS, Hava-İş, TGS, Tez Koop-İş, Kristal-İş sendikalarının bir araya gelerek oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformunun İstanbul toplantısı oldukça coşkulu geçti.

       Sloganlarla sık sık konuşmaları kesen işçiler, çıktıkları kürsüde de saldırılara ve sendikal bürokrasiye karşı mücadele kararlılığını ifade ettiler.

       Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) bileşenleri dışında Harb-İş, Haber-İş, Yolİş şubeleri de üye ve temsilcileri ile toplantıya katıldı. Çok sayıda işçinin kürsüye çıkarak konuşma yaptığı toplantıda, 15 işçide de söz istediği halde zaman sıkıntısı nedeniyle konuşamadı.

       Toplantıda söz alan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkm, neolibarel politikalara karşı siyasal duruş sergilemeden, saldırılara, yoksulluğa ve işsizliğe karşı gelinemeyeceğini kaydetti. "Başka bir dünyanın kuruluşunda platformumuz, anti kapitalist ve anti emperyalist bir tutum alacak" diyen Öztaşkm, siyasette tarafsız olmayacaklarını, emekten, işçi sınıfından yana siyasi tavır alacaklarını söyledi.

TÜRKİYE DEĞİŞECEK

       SGBP’nin Türk-İş yönetimine geldiği zaman siyasi partilere değil işçi sınıfına sırtını dayayacağını belirten Öztaşkm, platformun kazanılmış hakları korumak için değil yeni haklar kazanmak için mücadele edeceğini, bunun için gerektiği zaman şalterde indireceğini kaydetti. Kürt sorunun barışçıl, demokratik ve eşitlik temelinde çözümünü savunduklarını belirten Öztaşkm, Anayasa konusunda da eşit, özgür, demokratik ve sosyal bir anayasa için mücadele edeceklerini dile getirdi.

       "Sendikalı-sendikasız tüm işçi sınıfı mücadelelerine sahip çıkacağız. Dayanışmayı yükseltip, emekçilerin birliğini savunacağız. Türk-İş’te yönetime geldiğimiz zaman önce işçi sendikaları ile sonra da tüm emek örgütleri ile birleşmek üzere görüşmelere başlayacağız" diyen Öztaşkın, sendikal demokrasiyi sağlayacaklarını, bu amaçla tek bir tüzük oluşturacaklarını söyledi. Öztaşkın, "Biz Türk-İş‘i değiştireceğiz, Türk-İş değişince Türkiye değişecek" dedi.

 İŞÇİLERE ‘SİYASET YASAK DENDİ

       Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Türk-İş yönetimine, toplumsal muhalefeti örgütlemek için talip olduklarını kaydetti.

       Türk-İş‘in partiler üstü siyaset anlayışının yanlış olduğuna dikkat çeken Yurdakul, TÜSİAD, TOBB siyasetin tam göbeğinde yer alırken, işçileri siyasette uzaklaştırdıklarını ifade etti. Türk-İş yönetiminin sendikaları baskı altına aldığını, 22 sendikayı yanlarına almakla övündüğünü dile getiren Yurdakul, "Siz 22 sendikayı arkanıza alsanız ne olacak? Biz işçileri arkamıza aldık geliyoruz. Yüreğiniz varsa işçilere açın o salonları" dedi. Türk-İş yönetiminin işçilere "ayak takımı" diyen zihniyeti genel kurula davet ettiğini söyleyen Yurdakul, "Biz de siz ayak takımını genel kurula davet ediyoruz. Kongreyi işçilerden kaçıramayacaklar" dedi. Yurdakul, sınıf olmayı, kardeş olmayı başarabilirlerse kimsenin önlerinde duramayacağını kaydetti.

4 YILLIK SENDİKACI 30 YILLIK İŞÇİDEN ÇOK PARA ALIYOR

       Genel Merkezi SGBP’de yer almamasına rağmen birliği destekleyen şubelerden Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Karatay Türk-İş‘in bu hale gelmesinden herkesin sorumlu olduğunu dile getirdi.

       Örgütlenme konusunda SGBFnin ciddi bir programı olması gerektiğini belirten Karatay, 2821-2822 sayılı sendikalar yasası konusunda da alternatif bir yasa hazırlığı içerisinde olması gerektiğini söyledi. Karatay, şube olarak SGBFyi desteklediklerini dile getirdi.

       Yine platformun içinde olmayan sendikalardan Harb-İş’in İşyeri Temsilcisi Ahmet Karatay Ali Kafkaya da bu birliğin içerisinde olmadığı için sendikasını eleştirdi. Sendika tüzüklerinden anti-demokratik maddeler olduğunu belirten Kafkaya, "Düşünün ki sendikacı ile işçinin aldığı ücretler arasında dünyalar kadar uçurum var. Sendikaların gelirlerinin yüzde 80’i sendikacılara ücret, tazminat, harcırah olarak harcanıyor. 4 yıllık görevinin ardından bir sendikacı 30 yıllık işçinin aldığı tazminattan çok daha fazla alıyor. Bu da kavAli Kafkaya ga etme yerine koltuğu korumayı getiriyor" diye konuştu.

KÜRT HALKINA DESTEK VERİLMELİ

       Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm konuşma yapan herkesin saldırılardan ayrıntılı bir şekilde bahsettiğini belirterek, "Nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda kimse bir şey söylemedi. Başarılı bir mücadele yürütebilmek için Savranoğlu işçilerine, TEKEL işçilerine, Msır ve Tunus halkına bakmak umudun nerede olduğunu görmemizi sağlayacaktır" dedi.

       Sendikasız ve güvencesiz çalışan işçilerin SGBP’nin dayanak noktası olması gerektiğini söyleyen Gülüm, bir diğer dayanak noktasının da demokrasi olması gerektiğini, bunun için Kürt halkının demokrasi mücadelesine destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

       Tuzla’daki örgütsüz tersane işçileri adına konuşan Ali Doğan ise tersanelerin 1800’lü yılları aratmayan bir bölge olduğunu, burada Türk-İş‘e bağlı olan bir sendikanın da ölümleri seyrettiğini söyledi.

       Ülkenin bir tarafından savaş olduğunu ve ülkenin bütçesinin yarısının buraya aktarıldığına dikkat çeken Doğan, sendikaların işçileri ayırmadan, doğu ile batıyı birleştirmesi ve demokrasi mücadelesinde yer alması gerektiğini kaydetti.

SGBP TOPLANTISININ SONUÇ BİLDİRGESİ

       Sendikal Güç Birliği Platformunun toplantı sonrasında sonuç bildirgesini Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin okudu. Sonuç bildirgesindeki bazı başlıkla şu şekilde;

       * Sendikalar önemli ölçüde güç kaybetse de hâlâ sermaye ve hükümetlerin saldırısı altındadır. Amaç bellidir, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma eliyle örgütsüz bir işçi sınıfı yaratmak istenmektedir. Sendikaların örgütlü olmayı sürdüren işçiler ise, çok sayıda hantal ve bürokrat sendikaların yönetimleri tarafından kontrol altına alınarak etkisiz hale getirilmeye çalışılmaktadır.

       * Yandaş işçi sendikası konfederasyonun ve yandaş kamu emekçileri sendikalarının bağlı bulundukları konfederasyonunun üye sayısı artmaktadır. Bu iki konfederasyonun güçlenmesi işçilerin ve kamu emekçilerinin dayanışma ve mücadelesinin yükselmesi anlamına gelmemektedir. Tam aksine bu iki örgüt her adımda hükümetin destekçisi, özürcüsü ve propagandacısı gibi davranmaktadır. Bu nedenledir ki ILO Türkiye’deki bu durumu masaya yatırmış ve sorgulamaya başlamıştır.

       * Önümüzde acil görevler var ama en acil ve önemli görevimiz bu hükümet operasyonunun önünü kesmektir. Aksi halde sendikaların mücadele ve dayanışma işlevi tamamen felç olacaktır.

       * Türkiye’de sermaye sınıfının saldırısını Türk-İş olmadan püskürtmek, kazanılmış hakları savunmak olanaksızdır. Türkİş’in tüm sendikaları ile birlikte harekete geçmesi olasılığı hükümetleri ve sermayeyi her zaman çok tedirgin etmiştir.

       Türk-İş çatısı altında yer alan 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu bu gerçeğin bilincindedir. Hükümetin başlattığı yeni saldırı dalgasına, işçilerin örgütlü ve kararlı mücadelesiyle karşı çıkacağına inanmakta, bunu oluşturmayı hedeflemektedir.

       Bu hedefimize ancak tabanla yaşanan yabancılaşmayı ortadan kaldırarak, tabanın söz hakkını ve sendikal demokrasiyi sağlayarak ulaşabileceğimizi biliyoruz.

       * Hükümetin sultasından kurtarılmamış bir Türk-İş, 2012’ye damgasını vuracak olan ekonomik krizde hükümetin uygulayacağı işçi karşıtı ekonomi politikalarına ve yasal düzenlemelere karşı mücadele etmeyecektir.

       * Son 4 yıl boyunca koltuğunu hükümete borçlu olanlar her adımda diyet borçlarını ödemeyi her şeyin önüne koymuştur. Sendikal Güç Birliği Platformunun hiç kimseye ve kuruma hele hele de hükümete hiçbir diyet borcu yoktur. En kasıtlı çarpıtmalarla bize saldıranlar bile bunun tersini söylemeye cesaret edemezler. Türk-İş‘in AKP Hükümetinin arka bahçesi olması, hem sendikalı işçiler hem de bütün işçi ve emekçiler için büyük bir kayıp olacaktır.

       * Türk-iş‘ten beklenen ayağa kalkması, işçi sınıfının gerçek çıkarlarını temsil etmesi ve sınıf mücadelesinin önüne düşmesidir. Türk-İş‘e yakışan budur. AKP’nin işçi bürosu gibi çalışmak değil. Aksi halde hükümet, Türk-İş Genel kurulu sonrasında, işten çıkartmaların işverene olan yükünü azaltmak amacıyla kıdem tazminatlarının sermaye açısından sorun olmasına son verecektir.

       * Kıdem tazminatının budanması ve daha fazla esnek-güvencesiz çalışmanın yasalaştırılması işte bu nedenle Türk-İş Genel kurulunu beklemektedir. Genel kurulun Ankara’da merkezi bir yerde yapılmasından kaçınılması, genel kurulun ve delegelerin işçilerden ve tabandan izole edilmek istenmesi bu tehlikenin açıklamasıdır.

       * Sendikal Güç Birliği Platformu işçilerden almış olduğu destek ve dayanışma coşkusuyla önümüzdeki sürece 8-11 Aralık tarihleri arasında Ankara’da yapılacak olan Türkiye işçi sınıfının en büyük örgütü Türkİş’in 21. Olağan Genel Kurulunda kendi adaylarını göstererek müdahale edecektir. Genel Kurul nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Sendikal Güç Birliği Türk-İş içerisinde varlığını ve mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.

DİĞER HABERLER
BUGÜN 23 NİSAN
BUGÜN 23 NİSAN

“Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” diyen M. Kemal Atatürk’ün yolunda, biz 23 Nisanlarla büyüyenler; koşullar ne kadar çetin, imkanlar ne kadar yetersiz olursa olsun, cumhuriyeti bütün değerleri ile koruma kararlılığından asla vazgeçmeyeceğiz. Bu kararlılığımız her 23 Nisan’da daha da güçlenecektir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramımız kutlu olsun.

İŞÇİ SAĞLIĞI İKLİM TEHDİDİ ALTINDA
İŞÇİ SAĞLIĞI İKLİM TEHDİDİ ALTINDA

ILO’ya göre aşırı sıcaklığa bağlı yaralanmadan kaynaklı 1 yılda 18 bin 970 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG MECLİSİ’NDE EYLEM: ‘ÇOCUK İŞÇİLİK YASAKLANMALI’
İSİG MECLİSİ’NDE EYLEM: ‘ÇOCUK İŞÇİLİK YASAKLANMALI’

İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), çocuk işçiliğe, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasına ve iş cinayetlerine son talebiyle İstanbul Kadıköy’de eylem yaptı.

TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM AÇIKLAMASI
TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM AÇIKLAMASI

Asgari ücret masasında işçileri temsil eden Türk-İş, asgari ücrete ara zam yapılmayacağı açıklamalarıyla ilgili olarak “Enflasyonu durdurmadan verilen paranın hükmü kalmıyor” değerlendirmesini yaptı.