TÜRK-İŞ BİAT SENDİKACILIĞINA YÖNELDİ
Yrd. Doç. Dr. Engin Unsal: Türk sendikacılığı bugün en dip noktada. Başlatılan yeni sendikal hareket eylemi, geç kalınmış olsa da çok doğru bir girişim
Tekgıda-İş Genel Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Engin Unsal: Türk sendikacılığı bugün en dip noktada. Başlatılan yeni sendikal hareket eylemi, geç kalınmış olsa da çok doğru bir girişim
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Tek Gıda-tş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Engin Unsal yeni bir sendikal hareket için bir araya gelen 10 sendikanın birlikteliğini Aydınlık’a değerlendirdi. Aydınlık: Türk-tş’e bağlı 10 sendikanın başlattığı hareketi nasıl değerlendiriyorsunuz? Engin Unsal: Türk sendikacılığı bugün en dip noktasın d ardır.
Hükümet’e karşı bir sözü geçmeyen anlayış içersindedirler ve bu da Türk sendikacılığını geri götürmektedir. Sendikalar bugün hükümetlere karşı işlerini hep rica ile halletmektedir. Türk-lş kamuda örgütlü sendikaların çoğunlukta olduğu bir yapıya sahip. Bu sendikaların yöneticileri siyasi iktidarın aktörleri ile yakın temas içindedir ve asla bu iktidara karşı bir oluşuma destek vermezler. 10 sendikanın başlattığı yeni bir sendikal hareket eylemi, biraz geç kalınmış olsa da, çok doğru bir girişimdir. Bu girişim Türk-lş yönetimine karşı bir ayaklanmadır.
‘Bağımsızlık anlayışını yitirdi’
Aydınlık: Daha önce bu harekete benzer girişimler olmuş muydu? Unsal: Türk-lş’in uyguladığı politikalar değişim öngörmediğinden önce 1967’de DİSK’in doğumuna, sonra 1972’de önce 4’lü sonra 12 sendikalı sosyal demokrat sendikacılık anlayışının kabulünü isteyen bir ayaklanmaya tanıklık etmiştir. Sonraki yıllarda tutumunu değiştirmeyen Türk-lş hem gücünü hem de bağımsızlık anlayışını yitirmiştir. Aydınlık: Türk-İş’in tutumunu nasıl buluyorsunuz? Unsal: Türk-lş’in bugünkü tutumu çok yanlış.
Konfederasyon son zamanlarda siyasal iktidarın güdümünde "biat sendikacılığının" örneklerini veriyor. ‘Siyasi partiler emeğe uzak’ Aydınlık: Bu harekete karşı çıkanlar hatta 10 sendika başkanı hakkında çeşitli iddialarda bulunanlar da var. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? Unsal: Dikkatli bakıldığında o iddaların ne kadar soyut iddalar olduğunu ve o iddiaları ortaya atanların nasıl bir niyette oldukları kolaylıkla anlaşılabilir. Aydınlık:Geçmişle günümüzü karşılaştırdığımızda sendikal alanda ne gibi değişimler yaşanıyor? Unsal: Geçmişten ve günümüze hiç olumlu şeyler yaşanmıyor.
Türk-lş’in kuruluşundan bugüne kadar hiçbir zaman hükümete karşı bir tavır almamıştır. Hükümetler nasıl istediyse aynı tavrı sergilemiştir. Siyasi partiler emeğe uzaktadır ve sendikaların da siyasette söz sahibi olma gücü yoktur.