TÜRKİYE´yi yasa boğan iş cinayetinin gerçekleştiği inşaatta işçiler halen haklarını alamadı.
TÜRKİYE’yi yasa boğan iş cinayetinin gerçekleştiği inşaatta işçiler halen haklarını alamadı. Taşeron işçiler bile ücretli izne çıkarılırken ana firmanın kendi işçilerine tazminat ödemeden çıkış vermeyi planladığı ortaya çıktı. Torun Center inşaatında asansörün 32. kattan düşmesi sonucunda 10 işçi hayatını kaybetmiş, inşaat çalışmaları durdurulmuştu, işçilerin bir kısmı hakkını alarak ya da almayarak inşaat alanını terk etmişti. Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre taşeron firma işçilerini ücretli izne çıkardı. Torunlar inşaat’ın kendi işçileri ise ücretli izne çıkam
adı, içerde kalan son 50-60 işçiden işe devam etmek isteyenler ücretli izne çıkmak istiyor, işi bırakmak isteyenlerse tazminat almak istiyor. Ancak Torunlar işçilerin şartlarını henüz kabul etmedi.
‘ÖNCE KABUL ETTİLER SONRA VAZGEÇTİLER’
24 yaşındaki işçi Torunlar inşaat’ın 2 yıllık çalışanı, Aydınlık’a son durumu şöyle anlattı: "Bunlar basına reklam olmamak için bize teklifte bulundular. ‘Sizin istediğiniz gibi yapalım, sizi ücretli izine gönderelim, şantiye açıldığı zaman tekrar gelip devam edebilirsiniz’ dediler. Biz de onlara güvendik ve eylemi sona erdirdik. Bu sabah gittik, fikirlerini değiştirmişler. Bizim çıkışlarımızı veriyorlarmış. Yalnız şöyle bir kural koyuyorlar, kalmak isteyenler kalabilirler. Fakat başka şantiyelere gönderilecekler. Bunu yapmalarının sebebi de tazminat vermemek." Genç işçi, ayrıca şunları söyledi: "Hesabımıza bütün haklarımız yatsın biz de çıkışımızı imzalayalım. Ben burada devam etmek istemiyorum, benim burada kardeşlerim ölmüş. Bunlar 3-5 kuruşun hesabını yapıyor. Biz o parayı alsak zaten Hıdır arkadaşın ailesine bağışta bulunacağız."
Yumurta fiyatlarındaki ani yükseliş Türkiye’deki tüketicilerin cebini zorlamaya devam ediyor. Yumurta sektöründeki fiyat artışının başlıca nedeni, küresel kuş gribi salgınının etkileri olarak öne çıkıyor.
OECD, Türkiye’nin 2025 yılı için büyüme beklentisini artırırken, yıl sonu enflasyon tahminini de yükseltti. 2026 yılı tahmininde ise aşağı yönlü bir revizyon yapıldı.
İşyerinde psikolojik taciz (mobbing) konusunda ilk önemli düzenleme, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 19 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi Genelgesiydi.