TORBA YASA DEĞİL BOMBA YASA
AKP Hükümeti´nin hazırladığı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı adlı torba yasa tasarısı, Bütçe ve Plan Komisyonu´ndan geçti
_9140.jpg)
AKP hükümeti hazırladığı Torba Yasa ile önündeki engellerin bir kısmından daha kurtulmaya hazırlanıyor. "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" adlı torba yasa tasarısı, Bütçe ve Plan Komisyonu’ndan geçti.
Tasarı, maliyeden SGK mevzuatına, iş yasasından devletin idari yapılanmasına, özelleştirmelerden taşeron işçilerinin çalışma koşullarına kadar çok sayıda alanda değişiklik içeriyor.
Tasarı komisyonun ardından TBMM Genel Kurulu’na gündeme alınarak görüşülecek. Genel Kural’da kabul edildiği şekliyle Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı’nm itirazı olmaması halinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI DELME GİRİŞİMİ
Anayasa Mahkemesi, 27 Mart 2014 tarihli resmi Gazetede yayınlanan, 3/10/2013 Tarihli ve E: 2012/73, K: 2013/107 Sayılı Karan ile "fiili imkansızlık" gerekçesiyle mahkemelerin özelleştirmeyi iptal eden hükümlerinin uygulanmayacağı yönündeki Meclis karanın iptal ederek, hukuku çiğnemede pervasızlığın son kertesine çıkan Hükümetlere, AKP Hükümeti nezdinde tokat gibi cevap vermişti.
Buna göre, mahkeme karan ile satışı iptal edilen kurumların kamuya iade edilmesi şarttı. Hükümet şimdi Anayasa mahkemesinin bu karannı delen bir tasan hazırladı. Tasarıya göre, "Devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili olarak, bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmeyecek." Yasa yoluyla, Anayasaya, Cumhuriyet hukukuna ve kamu ekonomisine karşı suç girişimidir bu.
BÖLÜNMEYE HAZIRLIK
Tasarı, BDP’li belediyelere kıyak da hazırlamış. Ağrı, Artvin, Hakkari, Şırnak ve Tunceli illerinde kurulacak belediye şirketlerine doğalgaz dağıtım lisansı verecekler. Eyalet sistemi için döşenen taşlardan biri bu.
MUVAZAA TESPİTİ ZORLAŞTIRILIYOR
Mevcut yasaya göre, müfettişin muvazaa tespit raporuna işveren, 6 işgünü içinde itiraz edebilirdi. İtirazın görüşüldüğü İş Mahkemesinin kararı ise kesindi. Tasarı işverenlerin işini kolaylaştırıyor, taşeron işçilerinin muvazaayı tespit ettirebilmelerini zorlaştırıyor. Tasarıda itiraz süresi 6 işgününden 30 işgününe çıkarılıyor, yerel İş mahkemesinin kararına ise Yargıtay yolu açıyor.
KİRALIK İŞÇİLİK YASAĞI DELİNİYOR
4857 sayılı yasadaki işçi kiralama ancak şirketler arasında olabiliyor. Ancak, bütün işi işçi temini olan işçi kiralama şirketi kurulamaz, işçi temini için ihaleye çıkılamaz. Bu durum, yasaların suç saydığı, şirketler aracılığı ile işçi kiralamadır.
Tasarıdaki, "İdarelerce istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı işlere ilişkin hizmetler için ihaleye çıkılabilecek" maddesi, 4857 sayılı yasa ile ve Borçlar kanunu ile çelişmekle kalmıyor, yasanın suç saydığı işçi kiralamayı, taşeron mevzuatı ile delmeye çalışıyor.
VAR OLAN HAKLAR YENİ VERİLİYOR GİBİ GÖSTERİLİYOR
Tasarı, yasalann taşeron işçilerine sağladığı hakları, yeni veriliyor gibi yazmış. Bunlar, "yıllık ücretli izin uygulamalarmdan taşeronla birlikte asıl işveren de sorumlu olduğu ve değişen taşeronlara rağmen işçinin aynı yerde çalışmaya devam etmesi halinde yıllık ücretli izin süresinin ve kıdem tazminatı miktarının işin başından hesaplanması gerektiği" gibi maddeler.
Aynı yasak, "Danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde istihdam edilen personelin, yeterli nitelik veya sayıda olmaması şartı aranmayacak" şeklindeki madde ile de delinmeye çalışılmaktadır.
DSİ’Yİ TASFİYE
Tasarıda, ihalelerle iğdiş edilen DSİ’nin daha da iğdiş edilmesi için de maddeler düşünülmüş. "Su yapılarının denetim hizmeti DSİ tarafından ya da DSİ tarafından yetkilendirilmiş, hizmet alım yoluyla anlaşılan şirketlerce yapılacak" Ayrıca DSİ’nin hidoelektrik santrali baraj ihalelerini denetleme yetkisi ortadan kaldırılıyor.