TOPLUSÖZLEŞME KÖRDÜĞÜM
Hak-İş, Meclis´in olağanüstü toplanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis´te grubu bulunan siyasi partilere gitmekte ısrarcı olurken, Türk-İş ve DİSK karşı çıktı.

Hak-İş, Meclis’in olağanüstü toplanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere gitmekte ısrarcı olurken, Türk-İş ve DİSK karşı çıktı.
Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TİSK yöneticilerinin önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yaptıklan Üçlü Danışma Kurulu’nun ardından konfederasyonlar dün yetkili organlannda izleyecekleri yol haritasını belirledi. Hak-İş, konfederasyonların siyasi partileri ve Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etmesini ve Meclis’in olağanüstü toplanmasını istiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’in de konfederasyonların siyasi partileri ve Erdoğan’ı ziyaretinden yana olduğu belirtiliyor. Ancak Türk-İş ile DİSK, Başbakan ile siyasi parti ziyaretlerine sıcak bakmıyor. Dün Çalışma Bakanı Çelik ile görüşmeleri sürdüren Türk-İş, sorunun başbakan ve siyasi partilerle görüşülerek değil, Hak-İş, Başbakan ve siyasi partilere gidilmesinde ısrarlı. Türkİş ve DİSK ise karşı çıkıyorr dirdi. Ekici sorumuz üzerine, "işçilerin mağduriyetleri ortadan kalksın da, yasa nasıl çıkarsa çıksın" anlayışını doğru bulmadıklarını söyledi. 2009 istatistiklerinin geçerli kabul edilmesiyle, Meclis açılana kadar sorunun çözülebileceğine dikkat bakanlıkta çözülmesini isterken 2009 istatistiklerinin geçerli kabul edilmesiyle sorunun aşılacağını belirtti.
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’ya Başbakan ve siyasi partilerle görüşmeye katılmayacaklarını bilçeken Ekici, "ILO normlarına uygun, yasaksız" yasa istediklerini vurguladı.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, sendikal hayatın ciddi bir kaos içinde olduğunu, yasanın çıkartılamaması nedeniyle 904 işyerindeki yaklaşık 200 bin işçinin şubat ayından beri toplusözleşme yapamadığını söyledi. Yasanın çıkmaması durumunda eylül ayında bu rakamın 500 bin işçiye çıkacağını ifade eden Arslan, iş çevrelerinin ve özellikle KOBİ’lerin hükümet üzerinde baskı kurduğunu savundu. Arslan, "Bu baskıları tehditlere kadar vardırdılar. Bu yasa çıkarsa fabrikalarını söküp İran’a taşıyacaklarını, işçilerini çıkaracağını ifade eden işverenlerin tehditlerini biliyorum" diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi konusunda Meclis’in olağanüstü toplanması isteniyorsa biz yetkili organlarımızda değerlendiririz bunun olması için çaba gösteririz" dedi.
İsçi konfederasyonları toplusözleşme krizini asabilmek amacıyla Toplu İs İlişkileri Yasası’nın çıkarılması için Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda uzlaşma sağlayamadı.