TOPLUMSAL MUHALEFET SİLKİNİYOR…
Taksim´deki 1 Mayıs kutlaması, şimdiye kadar en yoğun katılımı olan bir miting özelliğini taşıyordu.
Taksim’deki 1 Mayıs kutlaması, şimdiye kadar en yoğun katılımı olan bir miting özelliğini taşıyordu. Kürsüdeki DİSK Temsilcisi Mete Sönmez de "1976"dan beri bütün 1 Mayıslara katıldım, en kalabalık bu yılkı 1 Mayıs oldu" diyordu. Sabah saat 10.00’dan itibaren üç koldan Taksim’e doğru yürüyüşler başladı.
Mitingin en renkli kuruluşlardan birisi de Şişli istikametinden yürüyen Oyuncular Sendikası üyeleriydi. Başkanları Mehmet Ali Alabora’nın yanı sıra sinema ve tiyatro sanatçıları da yürüyüş kulundaydılar. Tarık Akan. Rutkay Aziz. Mustafa Alabora ön saflarda yürüyorlardı. Kimi oyuncular da yüzlerini boyamışlardı. Attıkları sloganlar da ilginçti. "Tayyip pabucu yarım, çık dışarıya oynayalım", "Türkiye’yi sata sata kalmadı kalmadı. Tayyip paraya doymadı doymadı". "Serseriler burada. Tayyip nerede" şeklindeki slogan ve şarkılar, izleyenleri de güldürdü.
Şişli istikametinde DİSK’e bağlı sendikaların katılımı yoğundu. Türk-iş içindeki muhalif grubu oluşturan Sendikal Güç Birliği Platformu’na (SGBP) bağlı 10 sendikaya mensup işçiler de ağırlıktaydı. Bu 10 sendikanın dışında TOLEYİS, Haber-İş, Liman-İş gibi sendikaların istanbul şubelerine üye işçiler de yürüyüş kulundaydılar Liman işçileri, "Suskun Türk-İş istemiyoruz" diye slogan atıyorlardı. Haber-İş üyelerinden de Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları yükseliyordu. Daha miting başlamadan saat 12:00 dolayında Taksim alanı tamamen dolmuştu. DİSK ve KESK’e bağlı işçi ve memurların yanı sıra Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesi hekimler ve sağlık çalışanları ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) üye teknik elemanlar da alandaki yerlerini almışlardı.
Taksim’deki mitinge 60’dan fazla kuruluş temsilcisi katıldı. Sosyalist partiler. CHP. devrimci gruplar. Halkevleri. Kürtler ve Alevi dernekleri temsilcileri de büyük kalabalıklar oluşturdu Bu arada bu 1 Mayıs’in değişik bir özelliği olan "Anti Kapitalist Müslüman Gençler "in alana girdiği anons edildi, alkış aldı. Bir süre sonra o kesimi temsil eden ve kendisini islamcı sosyalist olarak tanımlayan İhsan Eliaçık ile karşılaştım. Kendisine "40 yıllık sosyalist olarak sizleri aramızda görmekten mutlu olduk" dedim. Eliaçık da, "Allah razı olsun" dedi. Kürsüden yeni bir anons yapıldı.
20 saniyelik sessizlikten sonra tüm alan "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla uzun bir süre çınladı. Ardından saygı duruşu, daha sonra da 1 Mayıs 1977’de ölen 37 kişinin ismi anons edildi. Tüm meydan, her isimden sonra "burada" diye haykırdı. Ruhi Su Korusu, 1 Mayıs Marşı ile Enternasyonel Marşı’nı söyledi. Coşku ust düzeye çıktı. Daha sonra mitingi düzenleyen örgütlerin başkan ve temsilcileri konuşmaya başladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB başkanlarının yanı sıra SGBP temsilcisi konuştu Sonuç itibariyle Taksim’deki 1 Mayıs mitingi, katılım, coşku ve renklilik açısından yüksek bir düzeydeydi. AKP’ye muhalefet, alanın bariz bir niteliğiydi. 1 Mayıs mitingiyle birlikte toplumsal muhalefetin giderek silkelendiği, tüm baskı ve zorbalığa rağmen boyun eğilmeyeceği bir sürece girildiği söylenebilir…
ATİLLA ÖZSEVER – YURT GAZETESİ