TOPLUM ZARARINA ÇALIŞMA PROGRAMI
İŞKUR aracılığıyla, maliyeti İşsizlik Sigortası Fonu´ndan karşılanan Toplum Yararına Çalışma Programı, genel istihdam politikasına dönüştürüldü. Uygulamayla kadrolu personelin istihdam edilmesi gereken işlerde, geçici çalışma yaygınlaştırılıyor. Bu da kadrolu çalışma yerine güvencesizliğin yaygınlaşması anlamına geliyor.

İŞKUR aracılığıyla, maliyeti İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanan Toplum Yararına Çalışma Programı, genel istihdam politikasına dönüştürüldü. Uygulamayla kadrolu personelin istihdam edilmesi gereken işlerde, geçici çalışma yaygınlaştırılıyor. Bu da kadrolu çalışma yerine güvencesizliğin yaygınlaşması anlamına geliyor.
IŞKUR aracılığıyla, maliyeti işsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanan Toplum Yararına Çalışma Programı, genel istihdam politikasına dönüştürüldü, "işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde ve bölgelerde afet, kriz gibi olağanüstü durumlarda, işsizlerin kısa süreli istihdamını ve eğitimini" amaçlayan ve altı aylık süreyi geçmemesi gereken program, hükümet tarafından genel bir uygulamaya haline getiriliyor.
Önümüzdeki süreçte bu program aracılığıyla 300 bin personelin istihdamı planlanıyor. Uygulamayla kadrolu personelin istihdam edilmesi gereken işlerde, geçici çalışma yaygınlaştırılıyor. Bu da kadrolu çalışma yerine güvencesizliğin yaygınlaşması anlamına geliyor.
"işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde ve bölgelerde afet, kriz gibi olağanüstü durumlarda, işsizlerin kısa süreli istihdamını ve eğitimini" amaçlayan Toplum Yararına Çalışma Programının (TYÇP) son dönemde uygulama alanı arttırıldı.
AKP Hükümeti tarafından, 4904 sayılı IŞKUR Yasası’nda yapılan bir değişiklikle 2003 yılında getirilen Toplum Yararına Çalışma Programı, 6 ayı geçmemek üzere ve "toplum yararı" gözetilerek geçici istihdamı öngörüyor ve maliyeti işsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.
CAMİLERİN TEMİZLİĞİ DE FONDAN
İŞKUR’un 2011 yılı Faaliyet Raporu’nda, "TYÇP çerçevesinde çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Milli EĞİTİM Bakanlığı’na bağlı resmi okulların çevre düzenlemesi, bakım, onarım ve temizlik işleri yapılması, tarihi ve kültürel mirasın korunması, restorasyon, ağaçlandırma, park düzenlemesi, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları" gibi çalışmaların yapıldığı vurgulanıyor.
Bu çerçevede 2011 yılında açılan 2 bin 293 kurstan 13 bin 346’sı kadın, 46 bin 560’ı erkek olmak üzere toplam 59 bin 906 kişinin istihdam edildiği de raporda yer alıyor. Programda istihdam edilenlere primleri işsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak üzere, asgari ücret düzeyinde ücret ödeniyor.
TYÇP’mm içeriğine şimdi camilerin temizlik işleri de eklendi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nm 6 bakanlığın bütçesini aşan devasa bütçeye rağmen artık camilerin temizlik işleri de TYÇP çerçevesinde istihdam edilen işçiler tarafından yapılacak olup, sigorta primleri işsizlik Fonu’ndan karşılanacak.