Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Güneydoğu, Dicle ve Anadolu Un Sanayicileri tarafından Kıbrıs’ta düzenlenen ´2019/2020 Hasat Yılı ve Hasat Sonrası Öngörüleri´ konulu toplantıda buğday satış fiyatlarını açıkladı.
Güldal, 2019/2020 dönemi satış politikaları ve kasım ayı sonuna kadar geçerli satış fiyatlarını açıklarken şunları söyledi: “Yerli Anadolu Kırmızı Sert No:2 ile ithal 12.5 protein ekmeklik buğdayları 1.450 TL/tondan, ithal 13.5 protein ekmeklik buğdayları 1.475 TL/tondan, yerli ve ithal arpaları ise 1.225 TL/tondan satışa açıyoruz. Yeni sezonun ilk satış fiyatlarının memleketimiz ve sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum.” TMO’nun sitesindeki iç satış tablolarını incelediğimizde 2019’un Mayıs ayı itibarıyla Yerli Anadolu Kırmızı Sert No:2 buğdayın satış fiyatı (2017 mahsulü) 1.200 TL olarak gönüyor. Buna göre yüzde 20.8’lik bir zam söz konusu. TMO bu yılın mahsülünü ise 1.350 TL’den almıştı.
İTHALAT HIZ KESMİYOR!
Türkiye bu yılın ilk sekiz aylık döneminde 4 milyon 825 bin ton ekmeklik ve 632 bin ton makarnalık olmak üzere toplamda 5 milyon 457 bin ton buğday ithal ettiği bildirildi. Geçen yıl aynı dönemde toplamda 3 milyon 610 bin ton buğday ithalatı yapılmıştı. Mısırda ise ilk sekiz ayda geçen yılın ithalatından daha fazla gerçekleşti. 2018’in tamamında 2 milyon 123 bin ton mısır ithal edilirken bu yıl ilk sekiz ayda 2 milyon 779 bin ton ithalat yapıldı.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin önceki Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nun düzenli olarak yayınladığı “Tarım Ürünleri Piyasa Analiz Bülteni” nin 19 Ekim 2019’da yayınlanan son sayısında buğday ithalatı ile ilgili şu değerlendirmeye yer verildi:
ARPA İTHALATI AZALDI
“Ekmeklik buğday ithalatımız 2019 Ağustos ayı itibariyle en yüksek aylık ithalat miktarına ulaşmıştır. Ağustos ayı içinde 995 bin ton ithalat geçekleşmiş olup 2018 yılı ilk sekiz ayında 3.2 milyon ton ithalata karşılık 2019’un ilk sekiz ayında 4.8 milyon ton ithalat yapılmıştır. İthalatın yaklaşık yüzde 80’i Dahilde İşleme Rejimi kapsamındadır. Ağustos ayında başlayan hasatla birlikte hızlı bir düşüş göstermesine rağmen mısır ithalatı da geçen yıldan daha fazla. Geçen yılın ilk sekiz ayında 2 milyon ton olan mısır ithalatı 2019 yılının ilk sekiz ayında 28 milyon ton oldu. Arpa üretiminin artması nedeniyle geçen yıla göre ithalat azaldı. Geçen yılın ilk 8 ayında 230 bin ton olan arpa ithalatı bu yılın aynı döneminde 175 bin tona geriledi.”
ARTIŞIN NEDENLERİ
Buğday ithalatı gündeme geldiğinde bu ithalatın un, makarna ve diğer mamul ihracatı için yapıldığı ifade ediliyor. Fakat ilk sekiz aylık verilere bakıldığında ihracatın, ithalatın gerisinde kalması dikkat çekiyor. Tarımdünyası.net’te yer alan İsmail Kemaloğlu’nun yayınladığı bültende ihracatın ithalatı karşılama oranının düştüğü belirtilerek şu değerlendirme yapılıyor: “Son üç yılın ocak-ağustos ayı buğday dış ticaret verileri değerlendirildiğinde 2019 yılının ilk 8 ayında mamul madde karşılığı buğday ihracatının buğday ithalatının gerisinde seyrettiği görülmektedir. 2017 ve 2018 yıllarının aynı dönemlerine bakıldığında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 192 ve yüzde 135 iken 2019 yılında yüzde 89’a gerilemiştir. Bu orandaki değişime baktığımızda DİİB (Dahilde İşleme İzin Belgesi)’ye bağlı belgelerin belirli döneme yoğunlaşması, dünya fiyatlarındaki gevşemeler ve yurtiçi rekoltedeki düşüş buğday ithalatındaki artışın ana sebebi olarak gösterilebilir.”
KALİTELİ BUĞDAY GEREKİYOR
Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, buğday üretiminin yeterli olmadığına değindi. Buğdayda bir marka yaratılması gerektiğine dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: “Biz marka yaratamadık. Türkiye’de makarnalık, ekmeklik buğdayımız marka olmak için yetersiz kalitede. Bunu ithalatla karşılamak zorunda kalıyoruz. Buğdayı alıp makarna yapıp ihraç ediyoruz. MALİyetler yüksek, girdiler fazla… Bize kaliteli buğday lazım.”