TİSK’E GÖRE TASARI ÖZEL SEKTÖR İŞLETMELERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ YÜK VE RİSKLER TAŞIYOR
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Aile Paketi´nin kadın istihdamını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Meclis bu hafta tatile girmeden yasalaştırılması hedeflenen Aile Paketi´ne, TİSK´den eleştiri geldi.

AİLE PAKETİ KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIMINI DESTEKLEMEK BİR YANA OLUMSUZ ETKİLEYECEK
TİSK, tasarıya ilişkin Meclis’e gönderdiği görüşte Ailenin ve Dinamik Yapısının Korunması Kanun Tasarısı’nın işletmeler açısından önemli yük ve riskler taşığıdını belirterek, "Kadın istihdamım desteklemek bir yana kadınların çalışma hayatındaki mevcudiyetini ve işgücüne katılımını olumsuz etkileyecektir" dedi.
Kadınları çalışma yaşamında koruma amacıyla getirilen düzenlemerde aşırdığa kaçılmasının, işvereni kadın istihdam etme tercihinden uzaklaştıracağım bildiren TİSK, düzenlemelerin kadınların işsizliğine yol açacağı ve uzun vadede ekonomik büyüme hızım ve refah artışım azaltacağı uyarısında bulundu.
‘İşgücü ve verimlilik kaybı yaratır’
TİSK’in tasarıya ilişkin görüşleri satır başlarıyla şöyle:
Yapılacak düzenlemelerle hızlandırılacak nüfus artışı; büyüme stratejisi ve sanayi politikası yenilenmek suretiyle, sanayi yatırımlarını artıracak, kayıtlı işletmeler üzerindeki mevcut yükleri azaltacak, işletmelerin rekabetgücünü yükseltecek düzenlemelerle dengelenmelidir. Bu yolla kişi başına GSYH artış hızı yükseltilmediği takdirde nüfus artışı risk oluşturacaktır.
Doğum sonrası için öngörülen yarı zamanlı çalışma ile zorunlu kısmi zamanlı çalışmalar, işyerlerinde işgücü ve verimlilik kayıplarına neden olacak ve işin yürütümü açısından sorunlara yol açacaktır. Yarı zamanlı ve zorunlu kısmi süreli çalışmalar özel sektör işverenleri açısından zorunlu tutulmamalı, tarafların iradesi esas olmalı.
İşletmelerdeki işgücü boşluğunu doldurmak üzere özel istihdam büroları aracdığıyla geçici iş ilişkisi kurulması imkanı öngörülmesi olumlu olmakla birlikte, sadece askerlik, analık, doğum ve mevsimlik işler gibi belirli durumlarla sınırlı tutulması yetersiz kalacaktır. Özel istihdambürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulabilecek haller genişletilmelidir.
Yarı zamanlı çalışma döneminin ücretinin İşsizlik Fonu’ndan karşılanması, fon kaynaklarının azalmasına yol açacaktır. Giderler Hazine tarafından karşılanmalıdır.
Kadın istihdamının artırılabilmesi için, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımının temel ekonomik ve sosyal politikaların ana ilkelerinden biri haline getirilmesi, işçi çalıştırmaya bağlı vergi, prim ve tazminat yüklerinin azaltılması gerekli görülmektedir.