THY’NİN HAVASI SONDU
Türk Hava Yolları´nda görevli yüzlerce çalışan, grev yasağı getiren kanun teklifine, yüzü aşkın uçak seferini iptal ettiren iş yavaşlatma eylemiyle cevap verdi.

Türk Hava Yolları’nda görevli yüzlerce çalışan, grev yasağı getiren kanun teklifine, yüzü aşkın uçak seferini iptal ettiren iş yavaşlatma eylemiyle cevap verdi. THY yönetimi, eyleme katılan sendikalılara "işten çıkarma" tehditlerine Hava- ş Sendikası, "süresiz eylem" duyurusuyla rest çekti. RedHack de eyleme THY’nin sitesini "THY sitesinde ilaçlama" notuyla hackleyerek destek verdi.
TBMM’DE dün görüşülmesi beklenen havacılık iş koluna grev yasağı getiren Grev ve Lokavt Kanunu, THY çalışanlarını ayağa kaldırdı. Acil eylem kararı alan Hava-Iş’e bağlı sendikali kabin memurlan, önceki gece saatlerinde başlattığı eylemle havaalanını kilitledi. THY’ye ait iç ve dış hatlarda toplam 104 sefer iptal edildi, onlarca seferde de gecikme yaşandı.
Atatürk Havalimanı’nda toplanan kabin memurlarına 200 THY Teknik A.Ş çalışanı da dün sabah saatlerinde iş bırakarak destek verdi. Bazı yolcuların da destek verdiği eylem nedeniyle havalimanına çok sayıda çevik kuvvet ekibi yönlendirildi. Burada çeşitli sloganlar atan grup adına Hava-Iş Sendikası TEŞKİLATlandırma SEKRETERİ Kaya Sayın, bir açıklama yaptı. Sayın, THY yönetiminin, şirketi ayakta tutan en önemli değer olan personeli hiçe saydığını ifade ederek, "Şirket, tehdit, ceza, işten çıkarma, kuralların çiğnenmesine yönelik baskılarla yönetilmektedir" dedi.
THY Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada ise "Hava iş Sendikası yasadışı grev çağrısı yapmış, çalışanların bir kısmı bu çağrıya uymuştur. Bu nedenle uçuş operasyonlarında aksaklıklar yaşanmaktadır. Yolcularımızın en az etkileneceği şekilde iptaller yapılmaktadır. Yolcularımızın değişiklik talepleri herhangi ekstra maliyet olmaksızın gerçekleştirilecektir" denildi.
Öte yandan,THY’nin uçuş hizmetlerini aksatmamak için iş bırakan personel yerine, temizlik ve yer hizmetleri elemanlarıyla stajyerleri uçaklarda görevlendirildiği iddia edildi. Hava İş yetkilileri, THYnin kalifiye olmayan bu elemanlara uçağa binmeden önce 5 dakikalık eğitim vererek kabinde görevlendirdiğini açıkladı.
‘İşten çıkarma telefonla mı tebliğ edildi?’
HAVADA yaşanan grev Meclis’te ses getirdi. CHP istanbul Milletvekili Umut Oran, Meclis kürsüsünden "THY isten çıkarmayı telefonla mı tebliğ etti? Yolculara ödenen tazminat ne kadar?" diye sordu.
Ulaştıma Bakanı Bİnalı Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ‘Giderek artan uçak rötarları yaşamı çekilmez hale getirmeye ve iş yaşamında çok büyük maddi kayıplara yol açmaya başlamıştır’ dedi. Önergede, Oran, "Hava kontrolörleri kaç saat çalışıyor? Türkiye’deki hava meydanı, havaalanı ve havalimanlarında 1 Ocak 2012’den bu yana günlük olarak iniş-kalkış yapan uçak sayısı nedir? Yolculara ödenen tazminat ne kadar?
THY’nin 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren iptal edilen, rötar yapan uçuşları nedeniyle yolculara ödenen tazminat miktarı yıllar itibariyle toplam nedir? Bu nedenle ilgili yolculara ödenen otel-konaklama bedellerinin toplamı nedir? sorusunu yöneltti.
Grevi gördüler hakladı hatırladılar
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, THY’deki iş bırakma eylemiyle ilgili yaşanan sorun vatandaşı perişan edecek noktaya geldiğinde, gerekli adımları atmaktan geri durmayacaklarını belirterek, "Bizim için vatandaşın rahatlığı, hizmete erişmesi her şeyin önünde gelir" dedi. Sorunun kısa sürede giderilmesi temennüsünde bulunan Yıldırım, "Grev yapmak bir hak arama olmakla beraber en son olarak başvurulacak yöntem olmalı. Bu konunun yasal altyapısı tamam mıdır? Değil midir? Onu araştırmamız lazım. Bildiğim kadarıyla grev süreci şimdi başlamalı, bu biraz fiili bir durum. İşi bırakma da aynı sonucu doğurur, o bakımdan burada hukuki bir sorun ortaya çıkacağı muhakkak" diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Zaer Çağlayan ise, THY’deki iş yavaşlatmaya ilişkin, ‘Şu anda yapılan iş yavaşlatma hukuki sınırlar içinde kalıyorsa sorun yok ama hukuki sınırlar içinde değilse ki, şuan durum bu, bunun doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.
100’Ü AŞKIN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
EYLEM sürerken THY’den kabin memurlarına gönderilen mesaj ise şaşkınlık yarattı. "Hava-İş’in yasadışı eylem çağrısı üzerine sizlere sonuçlarının olumsuz olacağı konusunda hayırlatma yapılmasına rağmen 29 Mayıs 2012 tarihinde yasa dışı eyleme katılmanız nedeniyle iş aktiniz haklı nedenle (tazminatsız olarak) fesh edilmiştir" yazılı mesajın ardından iş yavaşlatma eylemine katılan ve işe gelmeyen 150 kabin memurunun işine son verildiği öğrenildi.
Hava-İş’de THY’nin "tehdit dolu" mesajına 03:00-24:00 saatleri arasında eylemlerini süresiz hale getireceklerini duyurarak rest çekti. Hava-İş Genel SEKRETERİ Mustafa Yağcı, "THY’den birileri arkadaşlarımızı telefonla arayıp, yasadışı eyleme katıldıkları gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını söylüyor. Tek bir arkadaşımız dahi burnu kanarsa, bu eylem süresiz hale gelir" dedi.
‘Aldıkları uçaklar ellerinde patlar’
ANKARA’da bulunan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise iş yavaşlatan bine yakın kişi olduğunu söyleyerek, "Arkadaşlarımızı Anayasal haklarını kullanıyor. Eğer işveren gayri yasal bir tutum içine girerse açık söylüyorum THY’nin aldığı uçaklar elinde patlar. Bir tek seferi bile yapamaz. İnsanların en demokratik yasal haklarını kullanmalarına saygılı olsunlar" dedi.