THY’DE TOPLU SÖZLEŞME YÜKSEK HAKEM KURULU’NDA
Türk-İş, hükümetin kıdem tazminatını kaldırılma planıyla emperyalizmin ilişkisini bir türlü görmek istemedi.

Türk-İş, hükümetin kıdem tazminatını kaldırılma planıyla emperyalizmin ilişkisini bir türlü görmek istemedi.
Türk-İş yönetimi, AKP Milletvekili Metin Külünk’ün hava işkoluna "grev yasağı" getiren kanun değişikliğinin Meclis gündemine gelmesi üzerine "özverili çalışmama" hakkını kullanan ve iş akitleri feshedilen 305 personelle ilgili Türk Hava Yolları (THY) yönetimi ile görüşecek.
Dün Türk-İş Genel Merkezi’nde gerçekleşen Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında, Türk-İş yönetiminin işten çıkarılan personel hakkında THY yönetimiyle görüşme kararı çıktı.
Türk-İş yönetimine eleştiri
Başkanlar Kurulu toplantısında, hava işkoluna getirilen "grev yasağı"na sessiz kalan Türk-iş yönetimi, genel başkanlarca eleştirildi. Genel başkanlar, hava işkoluna "grev yasağı" getiren kanun değişikliğinin gündeme gelmesinden itibaren Türk-İş Konfederasyonumun Hava-İş Sendikası’nın yanında olması gerektiğini ifade ederek, yönetimin sessizliğini eleştirdi.
Eleştirilere ilginç yanıt
Türk-İş yönetimi ise eleştirilere ilişkin ilginç cevap verdi. Türk-İş yönetimi, konfederasyonlarına bağlı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği’nin Türk-İş’i zayıflattığını ve zayıf bir Türk-İş görüntüsü yüzünden bu saldırıların olduğunu iddia etti.
Türk-İş yönetiminin Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin’in Türk-İş yönetimine ilişkin "Gölge etmesinler biz kendi işimizi hallederiz" sözlerine alındığını öğrenildi.
Hava-İş Sendikası ile Türk Hava Yolları A.O, 23. dönem toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle dün son kez biraraya geldi ancak taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Hava-Iş Genel Başkanı Atilay Ayçin, hava işkoluna "grev yasağı" getiren kanun değişikliğinin Meclis’te gündeme gelmesi üzerine "özverili çalışmama" hakkını kullanan ancak THY A.O’da 260 Teknik A.Ş.’de 45 olmak üzere iş akitleri feshedilen 305 personelin işe geri alınması talebinde bulundu. Bu talep işverence kabul edilmedi. Hava işkoluna "grev yasağı" getirilmesi üzerine, Hava-Iş Sendilkası’na tebliğ edilen 23. Dönem THY A.O sözleşmesi resmi arabulucu raporunun da bir hükmü kalmadı. Toplu iş sözleşme taraflar dışında Yüksek Hakem Kurulu’nca (YHK) imzalanacak. YHK kararlan ise kesindir ve toplu iş sözleşmesi hükmündedir. Hava-İş Sendikası’nın uzlaşmazlığı Yüksek Hakem Kurulu’na götüreceği öğrenildi.
‘Süresiz eylemler devam edecek’
Hava-Iş Sendikası ise süresiz eylemlerini devam ettirme kararını yineledi.29 Mayıs tarihinde hava işkoluna "grev yasağı" getiren kanun değişikliğinin Meclis’e gelmesi üzerine iş bırakan havayolu emekçileri, 30 Mayıs’ta kanun değişikliğinin Meclis’te kabul edilmesi üzerine her gün 06.00-23.00 saatleri arasında süresiz eyleme geçme kararı almıştı.
‘Süreç başladı yapacak biR şey yok’
THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü ismail Demir, AKP Milletvekili Metin Külünk’ün hava işkoluna "grev yasağı" getiren kanun değişikliğini "özverili çalışmama" haklarını kullanarak protesto eden ve işten çıkanlan 45 personel hakkında konuştu. Atatürk Havalimanında katıldığı bir programda, basın mensuplarının greve katıldığı için işten atılan çalışanlarla ilgili sorularını cevaplayan Demir, iş yavaşlatma eyleminin ilk gününde yürüyen işlerde aksamalar yaşandığını belirterek, "Gündüz vardiyasına gelecek olan arkadaşlar iş yavaşlatma eylemine katıldığı için başka tedbirler almak zorunda kaldık. Gece vardiyasında bulunan arkadaşlan gündüz işe devam ettirdik. Ama doğrudan yolcunun hissedeceği bir aksaklık olmadı" dedi. 45 kişinin işine son verildiğini ve bunun için eleman eksikliğini .gidermek için personel alımı yaptıklarını belirten Demir, "Biz böyle bir şeyin olmasını istemiyorduk. En üzülerek aldığım kararlardan bir tanesidir. Keşke arkadaşlarımız böyle bir olay içerisinde olmasalardı. Olay olduktan sonra süreç başlamıştı artık yapabileceğimiz bir şey yok" diye konuştu.