Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
01 Haziran 2012
THY HUKUKU ÇİĞNİYOR

AKP´nin havacılık iş koluna grev yasağı adımına karşı önceki gün iş bırakan çalışanların işten çıkarıldığının açıklaması üzerine süresiz eyleme çıkan THY çalışanları dün de eylemdeydi. THY yönetimi toplam 305 kişinin işten çıkarıldığını açıkladı…

THY HUKUKU ÇİĞNİYOR

 

  AKP’nin havacılık iş koluna "grev yasağı" adımına karşı önceki gün iş bırakan çalışanların işten çıkarıldığının açıklaması üzerine süresiz eyleme çıkan THY çalışanları dün de eylemdeydi. THY yönetimi toplam 305 kişinin işten çıkarıldığını açıkladı.

   Hava-îş Sendikası, çalışanlara cep telefonu mesajıyla işten çıkarıldığının bildirilemeyeceğini belirterek, uygulamanın hukuksuz olduğunu açıkladı. 5’teTHY özelleştîrilîrken Başbakan’ın "THY’nin stratejik bir kurum olduğu yönündeki açıklamalarına Hava-îş’ten yanıt gecikmedi.

   Atilay Ayçin ‘THY’nin özelleştirilirken stratejik kurum olduğunu unutanlar, bugün çalışanların anayasal haklan ellerinden alınınca mı, buranın stratejik bir kurum olduğunu anladılar? Onları aynaya bakmaya davet ediyorum" diye sert çıktı. 

   Havayolu çalışanları eylemlerine devam ediyor. Hava-Iş Sendikası’nın, havayolu çalışanlarının grev haklarının ellerinden alınmasının önüne geçmek için başlattığı "özverisiz çalışıyoruz" eyleminin üçüncü gününde CHP, işçi Partisi (ÎP), DİSK, KESK, Petrol-îş, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, Tekstil-Sen ve istanbul Üniversitesi öğrencilerinden destek geldi.

   Destek ziyaretine gelen emek ve meslek örgütlerini, siyasi parti temsilcilerini Hava-Iş Genel Başkanı Atilay Ayçin karşıladı.

  Gazetecilerin Başbakan’ın "THY’nin stratejik bir kurum olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Ayçin, "Burası özelleştirilirken, ülkenin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyerek, buna karşı çıkmıştık ama kimse bizi dinlememişti. O zaman buranın stratejik bir yer olduğunu unutanlar, bugün çalışanların anayasal hakları ellerinden alınınca mı, buranın stratejik bir kurum olduğunu anladılar? Onları aynaya bakmaya davet ediyorum" diye konuştu.

   İLO’dan mektup Sendikanın taleplerinin Türkiye standarları üstünde olduğu yönündeki eleştirilere de cevap veren Ayçin, "Burası Türkiye’nin dışarı bakan yüzüdür. ‘Bu şirket özelleştirilemez’ dediğimizde bizi dikkate almadılar ama bugün turizimle uğraşan patronun ve yandaşların çıkarlarını derhal yerine getiriyorlar" ifadelerini kullandı.

   Ayçin son olarak Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na mektup göndererek, konuyla ilgili hasasiyetlerini dile getirdiklerini söyledi. ‘Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek’ Cumhurbaşkanlığı ile yasanın vetosu için resmi yazışmalar yapmaya başladıklarını söyleyen Ayçin, "CHP’nin yasayı, Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için çalışmalara başladğını belirtti.

   Ayçin, "Buradan da sonuç alamazsak, konuyu Hava-Iş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, yaptığı açıklamada 350 raporlu kabin görevlisinden 300’ünün işine SMS yoluyla son verildiğini söyledi. Gerekli suç duyurularında bulunduklarını belirten Ayçin, "Bizim yaptığımız eylem yasal ama arkadaşlarımız yasal olmayan bir yolla işten çıkartıldı. Üyelerimiz işten çıkartıldıklarını SMS yoluyla öğrendi. Arkadaşlarımız haklarını sonuna kadar arayacağız. Arkadaşlarımız işlerine tekrar başlayana kadar her gün 06.00-23.00 saatleri arasında Atatürk Havalimanı’nda eylemlerimize devam edeceğiz" sözlerini kaydetti.

   THY çalışanlarının hali hazırda bulunan raporlarının süresinin bitmesi üzerine ‘sağlıklıdır, uçabilir’ raporu alarak işlerine geri dönmek istediklerini ama kurum doktorlarının raporları onaylamayı reddererek, iş akitlerinin fesh edildiğini söylediklerini belirtti. Ayçin, "Kurum doktorları ettikleri hipokrat yeminlerini unutarak, kurum sözcüsü kesilmişlerdir. Bu şekilde, çalışanlara iş aktine son verildiğini tebliği eden doktorlar için tabip odasına başvurduk" dedi.

  DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da havayolu çalışanlarına seslendi. Küçükosmanoğlu ,Türk Hava Yolları çalışanlarına yapılan saldırının tüm işçi sınıfına yapılmış olduğunu belirtti. Meslek Odaları Kordinasyonu adına eyleme katılan Ali Çerkezoğlu ise, "Bu bizim de grevimizdir. Uzlaşmazlıkta grev hakkına sahip çıkan arkadaşlarımızın yanında olacağız" şeklinde konuştu.

   Türkiye Tabibler Birliği adına konuşan Dr. Hüseyin Demirdizen, karşılaşılan sorunun Türkiye’nin sorunu olduğunu vurgulayarak, "Bugün burada sayın Başbakanın, kullandığı dilin, çalışanlara gösterdiği tavrın uzlaşmacı olmadığını söyleyelim" ifadelerini kulandı. Havayolu emekçilerine destek ziyaretinde bulunanlar arasında işçi Partisi de vardı, işçi Partisi istanbul İl Başkanı Osman Bilge Kuruca yaptığı konuşmada, AKP’nin işçi karşıtı bir anayasa hazırlığında olduğuna dikkat çekerek, Türk-Iş, Sendikal Güç Birliği, kamu emekçileri konfederasyonlarına genel grevi örgütleme çağrısı yaptı.

   Kuruca, Türkiye’ye ve emeğe yönelik saldırıları püskürtebilmenin yolunun genel grevi örgütlemekten geçtiğini kaydetti. Kuruca’nın bu konuşmasının ardından alanda, "işçiler el ele genel greve" sloganları atıldı.

   THY: 305 kişinin iş akti feshedildi

  Türk Hava Yollan tarafından yapılan açıklamada toplam 305 kişinin iş aktinin feshedildiği belirtildi. Şirket, eylem nedeniyle 2 milyon dolarlık maddi zararın olduğunu kaydetti. Yapılan açıklamada "Yaklaşık 17 bin personeli olan Türk Hava Yolları’nda çalışanların büyük bir kısmı ağır baskı ve engellemelere rağmen şirketine zarar verecek kanunsuz eyleme destek vermemiştir. Şirketine sahip çıkan ve özveriyle çalışan arkadaşlarımıza bir kez de kamuoyunun huzurunda teşekkür ediyoruz. Tüm uyarılarımıza rağmen yasadışı eyleme katılan ve görevine gelmeyen Türk Hava Yollan A.O’dan 260, THY Teknik A.Ş.’den ise 45 kişinin 2822 sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince iş akitleri feshedilmiştir. Şirketine zarar veren, yolcularımızı mağdur eden kişilerle birlikte yola devam edilmesi mümkün değildir. Sendika yöneticileri 29 Mayıs 2012 saat 03.00’dan itibaren uçucu ekiplerin bir kısmının uçuşa gitmelerini psikolojik taciz ve fiziki müdahaleyle engellemiştir. Bu engellemeler sonucunda kabin ekiplerindeki eksiklikler nedeniyle 223 uçuş iptal edilmiştir, iptal ve gecikmeler nedeniyle 100 binin üzerinde yolcu mağdur olmuştur" denildi.

   Açıklamada ayrıca, hissedarların hak ve menfaatlerini korumak için uğradığı maddi zararın sendika yönetimi ve eyleme katılanlardan tazmini için dava açılmasına karar verildiği ifade edildi.

  Hak arayanları cezalandıran uygulama

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Hava Yolları (THY) çalışanlarına grev yasağı getiren yasanın uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’nın 90. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Mersin’de özel bir televizyon programına katıldıktan sonra sabah saatlerinde kaldığı otelden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, "AKP’nin referandumdan önce grev yasağını ve bunun önündeki engelleri kaldırma taahhüdü olduğunu hatırlatarak, "Yaptığı tam tersi. Bu doğru bir uygulama değil. Hak aramanın önündeki engelleri kaldırmak yerine hak arayanları cezalandıran bir uygulama" diye konuştu.

DİĞER HABERLER
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN

Türkiye’de en fazla ‘açık iş’ sanayide, en çok aranan eleman konfeksiyon makine işçisi.

TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ
TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ

Kalkınma üzerinde çalışanların ortak görüşlerinden birini şöyle özetleyebiliriz: Elinin menzilindeki kaynaklarını etkin ve verimli kullanamayan toplumlar, dışardan sağlanacak kaynakları da gerektiği gibi değerlendiremez.

1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA
1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA

Filistin Sendikalar Konfederasyonu, 1 Mayıs’ta tüm dünya emekçilerini İsrail işgali altındaki Gazze için meydanlara inmeye çağırdı. Açıklamada diğer ülkelerdeki işçilere İsrail’e silah sevkiyatını engelleme çağrısı yapıldı.

ZAM YOK, AÇLIK VAR
ZAM YOK, AÇLIK VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete temmuzda ara zam gündemimizde yok” dedi.