THY EYLEMİNDE İKİNCİ DALGA
Altısı sendika temsilcisi olmak üzere 300 civannda kabin memurunun işten çıkarıldığı ileri sürüldü. Hava-lş üyeleri dış hatlar terminalinde dün yeniden eylem yaptı.

Tasarı yasalaştı
TBMM’de "havayolları işkolunda grev yasağı" içeren öneri yasalaştı. Görüşmeler öncesinde eski DİSK Başkanı CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve İzmir Milletvekili Musa Çam, üzerinde "THY’de grev yasağına hayır" yazılı gömlek giyerek Genel Kurul’a geldi. Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine THY’deki grevin kanunsuz olduğunu belirterek "Vatandaşlarımız mağdur oldular. Dünyada şöyledir, böyledir filan’ Dünya öyle olabilir ama kimsenin kanunsuzluğa müracaat etme hakkı yok" dedi.
Hava-lş Sendikası’nın uyarısıyla işe gitmeme hakkını kullandıkları gerekçesiyle Türk Hava Yolları tarafından iş akitleri feshedilen 300’e yakın çalışan Hava-lş genel merkezinde sendika yöneticileriyle bir araya geldi.
Şu sıralarda Hava-İş yönetimi ile 300’e yakın çalışanın görüşmeleri devam ederken işten çıkarılanlara destek amacıyla dün THY çalışanları yeniden eylem yaptı.
Konuya ilişkin bilgi veren Hava-İş Sendikası Genel SEKRETERİ Mustafa Yağcı, gelen iş akti fesihlerinin yasal olmadığını bunu avukatların da doğruladığını dile getirerek "Biz önceki akşam gece söylediğimiz saatten itibaren eylemimizi bitirdik. Arkadaşlara yine özverili bir şekilde çalışmalarını telkin ediyoruz. Ancak bu aksaklık olmayacak anlamına gelmiyor çünkü THY şirket olarak yönetim zaafiyeti gösteriyor. Sırf görüntü olsun diye boş uçak uçuruyor ya da havacahk kurallarını ihlal ederek uçuşlar yapıyor" diye konuştu.
Sendika tarafından üyelere gönderilen açıklamada da "Grev hakkımızı ortadan kaldıran yasa teklifi henüz TBMM’de tartışılmaktadır. Muhalefet partilerinin yoğun karşı çıkış desteği sürmektedir. Ancak buna rağmen geçse bile cumhurbaşkanımızın onaylamamasına yönelik karşı çıkışımız devam edecektir, işverenin içinde 6 sendika temsilcimizin de bulunduğu üyelerimize yönelik SMS eposta ve telefon mesajı ile ilettiği yasal dayanağı olmayan yasadışı fesih bildirimlerini kabul etmiyoruz. Sendikamız temsilcileri yöneticileri ve üyeleri ile bir bütün olarak bu emek düşmam karara karşı her türlü mücadeleyi birlikte verecektir" denildi.
İşte verilen haklar
Hakem Kurulunda kabul edilen maddeler ise şöyle:
"4-C’lilerin 11 ay 28 gün çalışması kabul edildi. 4-C’lilere fazla mesai ücreti de verilecek. İtfaiye memurları (ARFF) genel idare sınıfına geçirilecek. Üniversitelerdeki disiplin kurullarında sendika temsilcisi de yer alacak. Milli EĞİTİM Bakanlığı kadrolarında görev yapan il eğitim denetmenlerine, görevleri kapsamında gerçekleştirecekleri seyahatler için Harcırah Kanunu hükümleri çerçevesinde yol masrafları için avans ödenecek."
Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, memurlarla toplusözleşme görüşmelerinin "tam bir fiyaskoyla" sonuçlandığını vurgularken "Sıfıra sıfır, elde var sıfır" dedi.