THY DE TC KANUNLARI İŞLEMİYOR
Türk Hava Yolları´nda grev kırıcılığına karşı alınan mahkeme kararlan uygulatılamıyor. THY´de grev yasasına aykırı uygulamaların durdurulması için 32. İcra Müdürlüğünün verdiği muhtıraya itiraz edildi. 5. İcra Mahkemesi THY´nin müracatım kabul ederek icra takibini Yargıtay kararına kadar durdurdu.
Türk Hava Yolları’nda grev kırıcılığına karşı alınan mahkeme kararlan uygulatılamıyor. THY’de grev yasasına aykırı uygulamaların durdurulması için 32. İcra Müdürlüğünün verdiği muhtıraya itiraz edildi. 5. İcra Mahkemesi THY’nin müracatım kabul ederek icra takibini Yargıtay kararına kadar durdurdu.
Hava-İş Sendikası’nın 15 Mayıs’ta başlattığı grevin ardından THY Yönetimi yasalara aykırı bir şekilde greve çıkan işçilerin yerine hem diğer havayolu şirketlerinin personelini çalıştırdı hem de yeni işçiler alarak grev kırıcılığı yaptı. Bu durum, Hava-İş Sendikası’nm Çalışma Bakanlığı’na ve mahkemelere yaptığı müracatlarla da tespit edildi.
THY Yönetimi’nin mahkeme kararlarma uymaması üzerine Sendika, icra talebinde bulunarak kararın uygulatılmasmı istedi. Başvuru üzerine İstanbul 32. İcra Müdürlüğü icra takibi ve ihtarı kararı çıkardı ve 19 Temmuz 2013 tarihinde THY ‘ye tebliğ ederek ve uygulama için 7 gün süre verdi. Ancak işveren bu icra takibi ve ihtarına da uymadı.
Bunun üzerine 32. İcra Müdürlüğü, THY’ye kararın uygulanması için muhtıra çekti. Ancak THY’den muhtıraya itiraz yanıtı geldi. THY’nin icra muhtırasına yaptığı itiraz, İstanbul 11. İcra Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildi. Böylece, THY’nin talebi üzerine, Yargıtay karar çıkana kadar grev sürecinde yasaya aykırı bir şekilde işe almanlar çalıştırılmaya devam edecek ve yeni işçi alımı yapabilecek.
Yani THY grevi kırmaya devam edecek. ‘Hukuk içinde hukuksuzluk’ Hava-İş Sendikası bu kararın ardmdan yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul 11. İcra Hukuk Mahkemesinin, haber kanallarından öğrendiğimiz henüz ara kararlan bile tarafımıza tebliğ edilmeyen 30.07.2013 tarihli Kararı’nm Hukukla ilgisi bulunmadığından, irdelenmesi dahi ciddiyetle ve hukukla bağdaşmayacak durumdadır" ifadeleri kullanıldı.
"Bu karar, esas bakımından hukuka ve yasalarm emredici kurallarına aykırı olmasının yanında, usulen ve şeklen de hukuka ve yasaların emredici hükümlerine aykırıdır" denilen açıklamada şunlar belirtildi:
"Esas bakımından, 6100 sayılı HMUK 397/2 maddesi uyarınca, ‘İhtiyati tedbir kararının etkisi, aksi belirtilmediği takdirde, nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder’ şeklinde açık hüküm belirlenmiştir. Hukuk Devletinde, hiçbir hâkimin, bu yasanın açık hükmüne müdahale yetkisi bulunmamaktadır. Bu kararın hukukla izahı mümkün değildir. Hukuk çerçevesinde hukuksuzluklarla mücadele içerisindeyiz." Hava-İş Sendikası ihtiyati tedbir kararını uygulamayanlarla ilgili de gerekli hukuki işİemleri yapacağını da ifade etti.