Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, “Ette KDV oranının ve canlı hayvan ithalatında alınan yüzde 15 verginin yüzde 1’e düşürülmesiyle etin fiyatını 6 TL aşağı çekebiliriz” dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, “Ette KDV oranının ve canlı hayvan ithalatında alınan yüzde 15 verginin yüzde 1’e düşürülmesiyle etin fiyatını 6 TL aşağı çekebiliriz” dedi.
Dün İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen Şemsi Kopuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından, sektör temsilcileriyle açıklanan ette tavan fiyat gibi uygulamalarla, bu konuda bir takım tedbirler alınmaya çalışıldığını ancak, gıda ve tarım ürünleri fiyatlarındaki artışlarda üretim maliyetlerinin gözden uzak tutulmaması gerektiğini vurguladı.
Alınan ve alınması gereken tedbirlerle birlikte aynı zamanda enerji, mazot, yem, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Kopuz, “Türkiye’nin karkas et ithalatı gerçekleştirdiği Bosna Hersek’in hayvancılığı bu ithalatı karşılayacak ölçekte değil. Letonya gibi çeşitli ülkelerden et tedarik edilerek, Bosna Hersek üzerinden ithalat yapılmaktadır’’ dedi.
İTHALAT MAĞDUR EDİYOR
Sadece karkas et olarak yapılan ithalatın, sektörün deri, sakatat gibi ihtiyaçlarına cevap veremediğini ve mağduriyetlere yol açtığını ifade eden TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, “Bu anlamda yapılacaksa canlı hayvan ithalatı hem ihtiyaca yönelik olması açısından hem de helal kesim hassasiyeti açısından daha kıymetlidir.
Ette KDV oranının ve besilik canlı hayvan ithalatından alınan yüzde 15 verginin, yüzde 1’e düşürülmesinin, başta tüketici ihtiyacını karşılayabilmek adına elzem olduğunu vurgulayabiliriz.
Temel beslenme ihtiyacımız olan etin fiyatını böylelikle 6 lira aşağı çekebiliriz. Piyasa böylece regüle olmuş olur” önerisini getirdi.