RAPORDA, kiralık işçilerin yaşayabileceği hak kayıplarına da yer verildi.
RAPORDA, kiralık işçilerin yaşayabileceği hak kayıplarına da yer verildi. "Yasadaki düzenlemeye göre özel istihdam büroları üzerinden kullansa işverene kiraya verilen işçi ya işin devamı süresince ya da belli bir süreye tabi olarak ‘belirli süreli iş sözleşmesi’ ile çalıştırılacaktır" denilen raporda, "Dolayısıyla bu işçinin ihbar öneline tabi olması ve işten atıldığında işe iade davası açarak iş güvencesi hükümlerinden yararlanması söz konusu olamayacaktır.
Diğer yandan bu işçiler belli donemler için çalıştırılacakları için çalışma süreleri bir seferde 1 yılı aşamayacağı için senelik ücretti izin hakkı ve kıdem tazminatına da hak kazanamayacaklardır" ifadelerine yer verildi. Raporda sendikalaşma, toplusözleşme ve grev haklarına ilişkin ise şöyle denildi: "Bir özel istihdam bürosunun birbirinden farklı birçok işkolunda, birbiriyle ilgisiz mekan ve zamanda, birbiriyle ilgisiz işkollarında ve sektörlerde kurduğu geçici iş ilişkisiyle çalışan büro işçilerinin sendikalaşma, toplu iş sözleşmesi ve grev haklarını kullanmaları diğer isçilere göre neredeyse imkansızdır."
Sendikalaşmak istedikleri için işten atılan 146 Polonez işçisi, dün darp edildi. Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan, aileleri ‘Aranızdan birisine adli işlem yaptığımda, yarın bir tanenizin çocuğu zeki olsa bile bu yüzden bir yere giremez.’ sözleriyle tehdit etti.
Devletin kolluk kuvvetleri, bir kez daha emekçilerin karşısında konum aldı. Fabrika önünde direnen Polonez işçileri dün hem polis tarafından tehdit edildi hem de fiziksel şiddete uğradı. 8 işçi hastaneye kaldırıldı.
Bursa Mustafakemalpaşa’da bulunan Eker Süt Ürünleri fabrikasında Tekgıda-iş Sendikası’na üye olan işçiler ‘yönetimsel sebepler’ denilerek işten çıkarıldı, işveren, işçileri arabuluculuk yoluyla çıkarmaya zorlarken arabuluculuk belgesini imzalamayan işçilerin tazminatları verilmedi.