‘TEKEL’E SAHİP ÇIKMAK MADENLERE SAHİP ÇIKMAKTIR
2010 yılında 78 gün süren TEKEL direnişine destek vermek için iş bırakan ve haklarında dava açılan Türk-İş´e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi üyeleri Milas Adliyesi´nde ifade verdi.

2010 yılında 78 gün süren TEKEL direnişine destek vermek için iş bırakan ve haklarında dava açılan Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi üyeleri Milas Adliyesi’nde ifade verdi.
Dün ifade vermeden önce adliye önünde açıklama yapan Şube Başkanı Süleyman Girgin, anayasadan, uluslararası sözleşmelerden ve toplu iş sözleşmesinden doğan haklarını, konfederasyonun karan doğrultusunda kullandıklarını ve işe gitmediklerini belirtti.
"Yövmiyemizden ve hafta tatili ücretimizden kendi isteğimizle vazgeçtik" diyen Girgin, "Yasadışı bir eylem yapmadık, genel grev yapmadık. Demokratik hakkımızı kullandık. Ancak yasadışı genel grev yapmak suçu ile 1000’er lira cezaya çarptırıldık. Aynı eylemden dolayı kovuşturmaya gerek görülmeyen yerler de var" dedi.
Mücadele ağımızı ilmik ilmik öreceğiz
Girgin, yazılı savunma vereceklerini belirterek, "Hukuka olan güvenimiz tamdır. Karan bekleyeceğiz. On bin TEKEL işçisi özelleştirme sonunda kapı önüne konulmuşlar ve 4-C’li olmaya zorlanmışlardı. Maden işçileri olarak TEKEL’e sahip çıkmanın aynı zamanda madenlere sahip çıkmak anlamına geldiğini de biliyoruz. TEKEL işçisi Ankara’nın ayazında siyasi iktidardan hangi cevabı almışsa bizim de aynı cevabı alacağımızı çok iyi biliyoruz. Nitekim sıra bize geldi. Kömür ocaklanmızın santrallerin yanında mülkiyetiyle birlikte devredilmesi için yangından mal kaçınrcasma yasa çıkardılar. Bu konuda sağır ve dilsiz olmayacağız. Yılmayacağız. TEKEL direnişinden çıkardığımız ders ve ödevlerle emekçi ve yurttaş olmanın bilinciyle mücadele ağımızı ilmek ilmek öreceğiz" ifadelerini kullandı.
Biri ‘gerek yok’ dedi diğeri ceza kesti
4 Şubat 2010 yılı TEKEL eylemi Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Yatağan GELİ (Güney Ege Linyitleri Müessesesi) işyerinde de yapılmıştı. Ancak Yatağan işyerinde yapılan eylem için Yatağan Cumhuriyet Savcılığı kovuşturmaya gerek yoktur diye karar vermiş ve Aydın idari Mahkemesi de bu karan onaylamıştır.
Aynı gün TKİ’ye Milas YLİ (Yeniköy Linyitleri İşletme Müdürlüğü) işyerinde yapılan eylem için ise Milas Cumhuriyet Savcılığı’nca yasadışı ve genel grev yapıldığı gerekçesi ile o gün işe gitmeyen işçilere 1000’er lira para cezası kesilmişti. İşçiler, anayasal haklannı kullandıkları için cezayı ödememişlerdi. Bunun üzerine işçilere kamu davası açılarak dün mahkemeye ifade vermeye çağrıldı.