Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
11 Ocak 2013
TEKEL – ŞİŞECAM HATTI

Yazıya başlarken Şişecam´dan haber geldi. Başarmıştı işçiler. İşçileri ve direnişe önderlik eden Kristal-İş Sendikasının yöneticilerini kutluyor, selamlıyorum. Şişecam, sadece bir grup işçinin bile neler yapabileceğinin örneği olarak, Tekel direnişini de hatırlattı.

TEKEL – ŞİŞECAM HATTI

Yazıya başlarken Şişecam’dan haber geldi. Başarmıştı işçiler. İşçileri ve direnişe önderlik eden Kristal-İş Sendikasının yöneticilerini kutluyor, selamlıyorum. Şişecam, sadece bir grup işçinin bile neler yapabileceğinin örneği olarak, Tekel direnişini de hatırlattı.

Tekel direnişi sırasında, 20 Şubat 2010’de, "Tekel direnişinin kazançtan" başlığıyla Aydınlık dergisinde yayınlanan yazımın özetini şöyleydi. "AKP’nin korku duvannın yıkılması, milletimizi parçalama planlannın boşa çıkanlması, Türk-İş’teki çatlağın tamiri, işçi sınıfının birleşmesi ve ayağa kalkması için, sadece TEKEL işçisi bile yetiyormuş. Tekel işçileri, 15 Aralık’ta Ankara’ya gelirken, istedikleri sadece özlük haklarıydı. Ama polis copu, biber gazı, gözaltı, yaralanma, hatta ölmeyi göze aldılar. Neredeyse bütün taşlar yerinden oynadı.

1- Bir yıldır aidat almadığı üyelerinin hakları için mücadeleye önderlik etmek, Tekgıda-İş yöneticilerinin saygınlığını daha da arttırdı. Sendikacılara başka gözle bakılmaya başlandı.

2- Toplumun dayanışma ruhu şahlandı. Tekalif-i Milliye günleriydi. Millete, onun fedakarlık ruhuna ve gücüne inanmayanlann en çok şaşırdıkları buydu.

3- Tertiplerle birbirine düşürülmenin eşiğine getirilen milletimiz birleşmeye, işçi sınıfının etrafında kucaklaşmaya başladı. Abdullah Gül, ‘fırsat kaçtı’ dedi. Bu itirafta, Tekel’in birleştirirci ateşinin payı büyüktür.

4- Bir sendikacı, ‘telefon etmek ya da yan yana gelmekten korkan insanlar, artık korkmamaya, korku duvarının üzerine yürümeye başladılar’ diyordu. Tekel direnişi gerçeği buydu.

5- Türk-İş’i parçalanmaktan kurtardı, birleştirdi. Petrol-İş, Toleyis, Kristal-İş, Hava-İş, Tümtis, Deri-İş, Tekgıda-İş, Basisen ve TGS, 18.12.2009 tarihinde Türk-İş’e, ‘Konfederasyon olmanın gereğini yerine getirin ve diğer konfederasyonlanyla ortak mücadele edin’ çağrısı yaptılar.

Toleyis, 10 Aralık 2009 tarihli Başkanlar Kurulu bildirisinde, Türk-İş yönetimi, sendikacılığın temel fonksiyonlarını yitirmiştir TOLEYİS Başkanlar Kurulu artık bu duruma sessiz kalınmamasını kararlaştırmıştır. Başkanlar Kurulumuz, TOLEYİS Sendikamızın Türk-İş’teki üyeliğimiz dahil her türlü kararı almasına; işçi hareketine yeni ivme kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapmasına tam yetki vermiştir’ diyordu. Tekel işçileri Türk-İş’in imdadına yetişti, sendikaları birleştirdi. Mücadele öne çıktı, farklılıklar geride kaldı.

6- Aylardır toplanmayan Türk-İş Başkanlar Kurulu, olağanüstü toplandı ve Tekel direnişini sahiplendi. 17 Ocak’ta Türk-İş’in çağrısıyla yapılan miting, sendikaların tabanındaki mücadele arzusunu kamçıladı. 200 bin işçi gelmişti ve coşku yüksekti.

7- Türk-İş, DİSK, KESK ve T. Kamu-Sen, ortak mücadele kararı aldılar ve ‘mücadeleyi sulandırdıkları’ gerekçesiyle Memur-Sen ve Hakİş ile yollarını ayırdılar.

8- Tayyip Erdoğan, Parti içinde Tekel için açıklama yapılması yasağı koydu. AKP hızla erimeye başladı, % 30’lara düştü.

9- AKP, sendika üyeliğini saptama yöntemini değiştirerek, 17 Ocak’ta sendikaların yüzde 80’ini barajın altında bırakmak niyetindeydi. Ancak, diğer sendikalann da TEKEL’leşmesinden korktu, uygulamayı 1 yıl erteledi.

10- Hükümet, 4-C statüsünde çalışanlar için kısmi iyileştirmeler yaptı.

11- AKP, kiralık işçi yasası diye bilinen Özel İstihdam Bürolan yasasını Meclisten geri çekti." Tekel direnişi buydu. İşçi sınıfı, güvenebileceği önderliğe kavuştuğunda neler yapabilir, TEKEL ve Şişecam direnişleri bunun örnekleridir. Şişecam direnişi ise, yenilgilerden morali bozulmuş işçi önderlerinin silkinmesini sağladığı için, işçi sınıfının cumhuriyet için ayağa kalkan kitleyle birleşmesinin ateşini yaktığı için önemlidir. Tekel-Şişecam hattı, işçi sınıfına çıkış yolunu gösteriyor.

DİĞER HABERLER
TÜRK-İŞ’İN 16 HAZİRAN 1975 İZMİR GENEL GREVİ
TÜRK-İŞ’İN 16 HAZİRAN 1975 İZMİR GENEL GREVİ

Türkiye’de işçi-işveren ilişkileri 1967-1968 yıllarında gerginleşti. Birçok işyerinde grev ve yasadışı grev yapıldı. İşçilerin çeşitli protesto biçimleri yaygınlaştı.

SENDİKAL KARA TABLO!
SENDİKAL KARA TABLO!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, uluslararası sendikal alanda Türkiye’ye yönelik kara propaganda yürütüldüğünü iddia etti. Oysa kara propaganda yok, gerçeğin kendisi kapkara! Türkiye sendikal haklarda 142 ülke içinde 134’üncü sırada!

FAİZİN FATURASI ÇOK AĞIR OLACAK
FAİZİN FATURASI ÇOK AĞIR OLACAK

Merkez Bankası’nın yüzde 46’ya çektiği faiz, daha pahalı krediler, yüksek maliyetler ve sıkıntıya düşen işletmeler anlamına geliyor.

TAT GIDA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
TAT GIDA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Tat Gıda işletmesi arasında aralık ayı sonunda başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.