Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Eylül 2014
TEK YOL ÜCRETLERE ZAM

Dünyanın dolar milyarderlerinin serveti geçen yıla göre yüzde 12 artış göstererek, 7.3 trilyon dolara yükseldi.

TEK YOL ÜCRETLERE ZAM

Dünyanın dolar milyarderlerinin serveti geçen yıla göre yüzde 12 artış göstererek, 7.3 trilyon dolara yükseldi. Singapur kökenli Wealth-x firmasının araştırmasına göre, bu yıl milyarderler kulübüne 155 yeni üye katıldı. Avrupa ekonomisi krizle cebelleşedursun, eski kıta 775 milyarderle koltuğu kimseye bırakmıyor.
Ülke temelinde ise, bekleneceği üzere ABD 571 milyarderle koltuğu sıkı tutuyor. Serveti 1 milyar doların üzerinde bulunan 2235 kişinin mal varlığı dünyanın yoksul yarısının, diğer bir ifade ile en alttaki 3.5 milyar kişinin tam 4.5 katı. Geçen hafta tüm dünyanın kulak kesildiği ABD Merkez Bankası Fed toplantısında, "kaydadeğer" bir süre daha dolar faiz oranlarının sıfıra yakın seyredeceği ima edildi.
Bu açıklamayla coşan borsalar yükselişe geçti. Amerikan Dow Jones ve Standard and Poors endeksleri yeni rekorlar kırdı. Listedeki milyarderlerin önemli kısmı, "finans, bankacılık ve borsa" sektöründen. Geri kalanların da finans sektöründe ciddi yatırımlarının bulunduğu, şişkin portföyler yönettikleri aşikâr.
Öyleyse borsalardaki son yükselişin servetlere yeni servetler kattığını tahmin etmek zor değil. Peki dünya ekonomisi hızlı büyüyor, herkesin yelkenleri şişiyor da, finansal aristokrasi bu trenden mi besleniyor? Ne gezer! IMF’nin hafta sonunda Avustralya’da düzenlenen G-20 MALİye Bakanları toplantısına sunduğu rapora göre, 2014’ün ilk yarısında küresel büyüme beklenenin çok altında kaldı. ABD’deki ilk çeyrek daralma, Latin Amerika’nın zayıf performansı, avro bölgesinde beklentilerin daha da aşağı çekilmesi, Japonya’da KDV artışlarının ardından ekonominin dibe çakılması, Rusya’nın jeopolitik gerginlikten olumsuz etkilenmesi derken, liste uzuyor. Velhasıl küresel ekonomide büyüme ve istihdam tökezlerken, zenginler servetlerine servet katmaya devam ediyor. UNCTAD’ın yayınladığı
Dünya Kalkınma Raporu 2012 ve 2013’te yüzde 2.3 olarak gerçekleşen küresel büyümeyi, 2014’te yüzde 2.5-3 aralığında tahmin ediyor. ABD’de NELP adlı kuruluş tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, 2008 finansal krizinin ardından ücretlerin sürekli gerilediğini ortaya koydu. 5 ayrı kategoride yürütülen çalışma; restoran emekçileri, temizlik işçileri, bakıcılar gibi yüksek beceri gerektirmeyen işlerde istihdam edilenlerin ücretlerinin yüzde 5 ila yüzde 8.3 arasında azaldığını gösteriyor. Gelir skalasının tam ortasında yer alan tipik Amerika’lının yıllık geliri Haziran 2009’da 55600 dolar iken, bugün 54000 dolar civarında. Diğer bir ifadeyle, 5 yıldır ortalama vatandaşın yaşam standardı geriliyor.
Avustralya’daki G-20 toplantısında Uluslararası Çalışma Örgütü Genel SEKRETERİ Guy Ryder de bir sunum yaparak, emeğin üretimdeki payının düşmeye devam ettiğini vurguladı. Ülke örnekleriyle, ücret artışlarının üretkenlik artışının da gerisinde kaldığını ortaya koydu. Sendikalartoplu pazarlıksırasında hak ve ücret talebinde bulunurken, "üretkenlik artışının ötesinde bir beklentiniz olmamalı" telkiniyle karşılaşırlar.
Pratik, artık bu kuralın bile uygulanmadığını, üretkenlik artışlarından sadece sermayenin nemalandığını açık seçik gösteriyor. Kapitalist ekonomilerde ücretler sadece bir maliyet kalemi olarak görülür. Halbuki çalışanların ücretinin artması, üretilen mal ve hizmetleri daha kolay elde edebilmelerinin yolunu açar, emek gelirleri bir talep unsuru olarak da devreye girer. Kapitalizmin Altın Çağı olarak nitelendirilen dönemde, sendikaların yüksek pazarlık gücü yanında, rejimin emeğin talep yaratma niteliğini göz önüne alarak verdiği tavizlerde hızlı bir gelir ve refah artışının önünü açmıştı.
Küreselleşme ile birlikte ulusal ekonomilerden dünya pazarına yönelik üretime geçilmesi, arz ile talep arasındaki bu bağı kopardı. Sermayedar sınıfı emeği sadece bir maliyet unsuru olarak kabul etmeye başladı; mal ve hizmetlerini başka coğrafyalarda pazarlayarak kârlılığını devam ettirebildi. "İhracata yönelik kalkınma modelP’ IMF ve DB tarafından bu dönemde Türkiye gibi yüksek dış borcu bulunan ülkelere dayatıldı.
Finansallaşma süreci ile de, özellikle gelişmiş ülkelerdeki emekçi kitleler, geçici bir süre gelirlerinin ötesinde bir harcama imkânına kavuştular; ücret düşüşlerinin talebe aynı ölçüde olumsuz yansıması böylelikle törpülendi. Küresel krizle birlikte her iki deniz de tükendi. Çünkü durgunluk tüm dünyada hüküm sürdüğüne göre, bütün ülkelerin ihracatla paçayı sıyırmaları olanaksız. Bir ülkenin ihracatı diğerinin ithalatı olduğu için, dünyadaki net ihracat sıfıra dayanmak zorunda. Hanehalkı borçlulukları da eşiği atladığı için, gelir ötesi bir harcamayla emekçiler cephesinden talep yaratmak da olanaksız…
Çin, Hindistan gibi "yükselen ülkelerdeki’ orta sınıfların tüketimindeki sıçrama da ivmesini yitirdi. Öyleyse tek çözüm, küresel ölçekte ücret artışıyla ekonomik canlanmaya yelken açılması. Emek örgütlerinin, solcuların böyle bir sonuca varması haber bile sayılmaz. İlginç olan, uluslararası sermayenin namlı yayın organı FinancialTimes’ın ücret düşüklüğünü dert etmesi ve 19 Eylül tarihli sayısında, bu yöndeki çözüm önerilerine tam sayfa yer vermesi. Görüşlerine başvurulan 6 kişiden, "Piyasama dokunmal" diyen Friedmancı Deirdre Mc Closkey dışındaki 5’i ücret artışları ve sosyal programlardan yana tavır koyuyor.
Joseph Stiglitz asgari ücrette artış önerirken, ayrıca sıfır faiz politikasının sermaye maliyetini aşağı çekerek şirketleri sermaye-yoğun teknolojilere yönlendirdiğini, böylelikle kasiyerlik benzeri vasıfsız işlerde çalışanların ekmeğine mal olduğunu dile getiriyor. Japon Masahiro Yamada, özellikle gençlerin ve kadınların ücretlerinin düşük seyretmesinin evliliklerin önünü tıkadığının, nüfus azalmasının temel nedeni olduğunun altını çiziyor.
Bu kesimlerin yaşam standartlarını yukarı taşıyacak ücret politikaları izlenmezse, önümüzdeki dönemlerde ödenecek bedelin daha da ağır olacağını vurguluyor.
Dünya Bankası eski çalışanı Profesör Branko Milanovic kamu eğitiminin standardının yükseltilmesinin gereği üzerinde dururken; BartVan Ark ve Gad Levanın ise, böyle giderse önümüzdeki dönemlerde çalışacak işçi bulunamayacağını öne sürüyorlar. Londra Üniversitesi’nden Guy Standing’e gelince, "yurttaşlık geliri" ödenmesini öneriyor.
Hindistan, Kanada ve Afrika’da sürdürdükleri pilot çalışmaların, her yurttaşa karşılıksız yapılacak bu ödemenin, iddiaların aksine, daha yoğun, daha verimli ve daha kolektif çalışmayı teşvik ettiğini kanıtladığını söylüyor.

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.