‘TEK SEÇENEĞİMİZ AYAĞA KALKMAK
Sendikal Güç Birliği Platformu´nun bölgesel toplantılarının dördüncüsü Bursa´da gerçekleşti.
Sendikal Güç Birliği Platformu’nun bölgesel toplantılarının dördüncüsü Bursa’da gerçekleşti. Toplantıda söz alan işçiler güçbirliğinin arkasında yer alacaklarını vurguladılar
FAŞİST ANAYASA
Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, "Bu parlamento anayasa değişikliği yapamaz. Değişiklik yapsa da o anayasa faşist anayasa olur" dedi.
İŞÇİLERİN BİRLİĞİ
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk: "Tek seçeneğimiz ayağa kalkmaktır. Güçbirliği ne sağ ne sol sendikaların birliğidir. Güçbirliği tüm sendikaların ve işçilerin birliğidir. 4’teSendikal Güç Birliği 4. toplantısını Bursa’da yaptı Tek seçeneğimiz ayağa kalkmaktır.
Sendikal Güçbirliği dördüncü toplantısını Bursa’da yaptı, işçiler, Bursa’da da Güçbirliği’ni coşkuyla karşıladı. Platformun büyümesi için gerekirse ücretlerinden bile fedakarlık yapacaklarını söyleyen işçiler. "Birleşe, birleşe kazanacağız" sloganı attılar.
Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde dördüncü toplantısını yapan Sendikal Güçbirliği Platformu, işçilere güçbirliğini anlattı ve görüşlerini aldı. Beşyüz civarında işçinin katıldığı toplantıda, birlik ve mücadele sloganları atıldı. Yeni bir sendikal hareket için yola çıkan Türk-İş konfederasyonuna bağlı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güçbirliği Platformu, Bursa’da hem sayısını, hem işçiden aldığı desteği arttırdı. Güçbirliği’nin toplantısına işçilerin yanı sıra Demokratik Sol Parti, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve EĞİTİM Sen temsilcileri de katıldı.
"Güçbirliği işçinin birliğidir"
Toplantının açılışını Tümtis Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk yaptı. Öztürk, konuşmasında AKP iktidarı boyunca işçi sınıfı haklarının sürekli geriye gittiğini söyledi. AKP hükümetinin her hak kaybını bir aldatmacayla yaptığını ifade eden Öztürk, kıdem tazminatında da aynı durumun söz konusu olduğunu belirtti. Öztürk, " özel sektörde tazminat alınamıyorsa bunun asıl sorumlusu iktidar değil midir?" dedi. işçi sınıfının haklarına saldırılar karşısında mevcut Türk-lş yönetiminin de uzlaşmacı bir tavır içerisinde olduğunu belirten Öztürk, "Tek seçeneğimiz ayağa kalkmaktır. Güçbirliği ne solcu, ne de sağcı sendikacıların birliği değildir. Tüm sendikalnn ve işçilerin birliğidir" dedi.
Öztürk’ün konuşmasından sonra söz sırası işçilere geldi. Ortak fikir böylesi bir hareketin ihtiyaç olduğu yönündeydi. Söz alan işçiler sendika başkanlarına önce neden geç kaldıklarını sordu. Bazı işçiler çözüm için önemli bir adım olarak gördükleri güçbirliği için, gerekirse ücretlerinden bile fedakarlık yapacaklarını söylediler. İşçiler, sendikal güçbirliğinin tanımak için sorular sordular. Bu sorular daha çok çalışma hayatında AKP iktidarının yapmak istediği yasal değişiklikler karşısında nasıl bir politika izleneceği yönünde oldu.
‘AKP’de parlamento da anayasa yapamaz!’
İşçilerin sorularına genel başkanlar sırasıyla yanıt verdiler. Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul da AKP iktidarının anayasa değişikliğine dikkat çekti. Bu parlamentonun yapacağı anayasa değişikliğinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Yurdakul, "Öyle ben yaptım olmaz. Olursa faşist anayasa olur" dedi. Yurdakul kendisine "AKP’li işçiler de var. Eleştirilerinizden alınırlar" dediklerini söyleyerek onlara şu yanıtı verdi; "Ben siyasetçi değilim. Emekçiyim, emek örgütü lideriyim. Bu iktidar, faşist Kenan Evren’i bile geçtiyse, özelleştirme, taşeronlaştırmada her hükümeti geride bıraktıysa, bugün toplandığımız kültür merkezine adını veren Merinos fabrikalarını kapattıysa, sendikal örgütlenmeyi engellediyse, bu partiye oy veren işçi de alınsın." Demokrasilerde en kıymetli şeyin oy olduğunu vurgulayan Yurdakul, işçinin bunu anlamasının önemli olduğunu söyledi. İşçilerin Türk-İş Genel Kurulu’na yönelik sorularına da yanıt veren Yurdakul, genel kurulda güçbirliği olarak liste çıkaracaklarını, ancak asıl amaçlarının yeni bir işçi sınıfı ve sendikal hareket yaratmak olduğunu söyledi.
Yurdakul’dan sonra işçiler sorularını sormaya devam etti. Belediye işçisi Mehmet Aydın, Sendikal Güçbirliği’nin işçilere umut olduğunu söyledi. Aydın, "varmak istediğimiz noktaya bu birliktelikle varacağız" dedi. Bu düşüncenin arkasında kar topu gibi hareket edilerek büyütülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Sendikal Güçbirliği’nin Bursa toplantısında bir ilk de yaşandı. TGS üyesi gazeteciler de bu toplantı da görüşlerini açıkladılar. AKP iktidarının medya üzerindeki baskılarının artık gazetecilik yapılamayacak boyutlara vardığı ifade edildi. Toplum üzerindeki tüm bu baskılara karşı başta gazetecilerin bu harekete destek vermesi gerektiği vurgulandı.
Toplantıya işçilerin dışında katılan konuklar da söz aldı. EĞİTİM-Sen temsilcisi, bu birliğin kendilerine de güç verdiğini söyledi. Güçbirliği’ne destek verenler arasında Türkiye Gençlik Birliği (TGB) de vardı. TGB Çalışan Bürosu Başkanı Erkan Seytin, anayasa değişikliğine dikkat çekerek, AKP iktidarının asıl amacının gerçek bir anayasa yapmak olmadığını söyledi. Seytin. İktidarın KHK’larla işi yürüttüğünü belirterek, "anayasalar kanla yazılmıştır" dedi.
DSP Yıldırım İlçe Başkanı Necmettin Gül, bugün işçi sınıfının yaşadığı sorun? ların Ecevit’in mirasına sahip çıkılmadığı için yaşandığını söyledi.
‘Maceracı da uzlaşmacı da değiliz’
Petrol-İş Sendikası Genel başkanı konuşmasında 3D’ye vurgu yaptı. Dayanışma, Demokrasi, Değişim. Başta Türk-İş’i değiştirmek görevleri olduğunu belirten Öztaşkın, "Türkiye’yi değiştirmenin temelini de bu salondan atıyoruz" dedi. Genel merkezler düzeyinde başlattıkları güçbirliği hareketini tabana yaymak için bu toplantıları yaptıklarım söyleyen Öztaşkın, ne uzlaşmacı ne de maceracı olmadıklarını, mücadeleci olduklarını söyledi.