TEK GIDA-İŞ SENDİKASI 14. OLAĞAN GENEL KURULU’NDA MÜCADELE RÜZGARI
Tek Gıda-lş Sendikası iki gün sürecek olan 14. Olağan Genel Kurulu´na dün başladı.

‘Kellemizi de alsalar mücadele edeceğiz’
Geçen dört yıllık dönemde Yorsan, Çaykur ve Tekel mücadelelerinde büyük başarılar elde eden sendika, önümüzde dönem hedeflerinin mevcut hakları korumak değil yeni haklar elde etmek olduğunu belirtti.
Tek Gıda-lş Sendikası iki gün sürecek olan 14. Olağan Genel Kurulu’na dün başladı. Tek Gıda-lş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel’in konuşmasıyla başlayan kurul, konukların konuşmasından sonra adaylık başvurusu ile 1. gününü tamamladı.
‘İktidar, bürokasiyi etki alanına aldı’
Genel Kurul’da konuşma yapan Mustafa Türkel, Tekel ve Yörsan’da Türkiye işçi sınıfı tarihine altın harflerle yazılacak bir mücadele verdiklerini anlattı. Verdikleri mücadelelerde iktidarın engellemelerine değinen Türkel, Çaykur da 9400 işçinin sendikalarında üye olduğunu ancak Çalışma Bakanlığı’nın yetkiyi 4700 işçi üyesi bulunan AKP’ye yakın Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’e vererek anti-demokratik bir uygulamada bulunduğunu belirtti. Türkel, bu uygulamayı siya"si iktidarın bürokrasiyi nasıl etki altına aldığının ibretlik göstergesi olarak niteledi. Uluslararası dayanışmanın kendileri için olmazsa olmaz olduğunu belirten Mustafa Türkel, mücadelelerinde yanlarında yer alan uluslararası örgütlere teşekkür etti. AKP’nin haziran seçimlerinden sonra saldırılarını yoğunlaştırdığını ifade eden Türkel, AKP’nin çalışma hayatı üzerinden buldozer gibi geçmeye hazırlandığını belirtti. Önümüzdeki günlerde sendikalar yasasını getireceğiz diye "bölgesel asgari ücref’in dayatılacağım anlatan Türkel, "asıl amaçları kıdem tazminatına el uzatmaktır" dedi. Mustafa Türkel, Sendikaların toplu iş sözleşmesi yapabilmelerinde aranan yüzde 10’luk işkolu barajının ve sendikaya üye yapmak için aranan noter şartının kaldırılması gerektiğini ifade ederek, çalışma hayatındaki engellerin kaldırılmasını istedi.
‘Platform; işsizlerin umudu’
Türk-lş içinde daha mücadeleci bir sendikal hareket yaratmak için oluşturulan Sendika Güçbirliği Platformundan bahseden Türkel, Türkiye’de kötü gidişata dur diyecek bir yapı gelişiyor. Sendikalar saldırılara karşı bir yol bulmak zorundaydı. Bu sorunlara nasıl bir rota çizebileceğimizin arayışı içindeydik. Mevcut haklan korumak değil yeni haklar elde etmek için mücadele başlattık. Bu platform, aynşmak, bölünmek için değil birleştirmek, işten atılan işsizlerin umudu olmak için kuruldu." dedi.
‘Demokrasiden bahsedilebilir mi?’
Genel Kurul’da Belediye-lş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul’da konuşma yaptı. Nihat Yurdakul, "Türkiye’nin kötü günlerden geçtiğini ve AKP’nin emperyalistlerin tutsağı olduğunu" belirtti. Ülkeyi yönetenlerin örgütlü toplum istemediğini belirten Yurdakul, "Türkiye’de demokrasi mi var? Yandaş sermaye, yandaş basın, yandaş sendika, yandaş yargının olduğu yerde demokrasinden bahsedilebilir mi?" dedi. Şeyhlerin, tarikatların, cemaatlerin talimatryla yönetilen bir ülke istemediklerinin altını çizen Yurdakul," Biz, demokratik laik Mustafa Kemal’in ülkesinde yaşamak istiyoruz." dedi. Hükümetin kendisine biat edilmesini istediğini ifade eden Yurdakul, "Biz yola çıktık. Kellemizi de alsalar önlerinde eğilmeyeceğiz, mücadele edeceğiz." dedi. İşçinin alınterinin yanında yer aldıklarını belirten Yurdakul, "Mezarlıklarında kendi sendikalarına bağlı olduğunu ve eninde sonunda iktidarın ellerine düşeceklerini belirtti.