Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
05 Kasım 2012
TAŞERONLUĞUN KALDIRILMASINI İSTEMİYORUZ!

ÇALIŞMA BAKANINDAN İTİRAF: Taşeronluğun kaldırılmasını istemiyoruz.

TAŞERONLUĞUN KALDIRILMASINI İSTEMİYORUZ!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik‘in çağrısıyla işçi, işveren ve Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Alt işverenliğin tartışıldığı toplantıda, taşeron işçilerinin çay servisi yapması, kamudaki taşeron çalıştırmayı gözler önüne serdi. Yargının sorunlarını tespit ettiği taşeron sistemin, kaldırılması gerektiğini ifade eden İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’e cevap veren Bakan Çelik’in, “Biz alt işverenliğin kalkmasını istemiyoruz” açıklaması dikkat çekti.

Toplantıya, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Türk-İş Genel SEKRETERİ Pevrul Kavlak’ın yanı sıra, AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Topaç, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, BDP-Blok adına Milletvekili Levent Tüzel katıldı.

Bakan açılış konuşmasında; 2002’den bu yana işsizlikle mücadele ettiklerini, istihdamın artırılması için birçok yasal düzenleme yaptıklarını ileri sürerek, değişen endüstriyel ilişkilere paralel olarak, çalışma yaşamının da yeniden dizayn edilmesi ve ulusal istihdam stratejisinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Çalışanlar ve işverenler arasındaki sorunlardan birinin de alt işverenlik olduğunu belirten Bakan Çelik, 1 milyonun üzerinde taşeron işçiyi kapsayan derneklerle toplantılar yaptıklarını, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi sorunlara yol açan 4857 sayılı İş Kanununun 2. maddesinde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.  

YAZI BAŞKA GÜNDEM BAŞKA

Bakanlıkça gönderilen yazıda, toplantı gündemi “Alt İşverenlik” olmasına rağmen “alt işverenlik yanında geçici işçilik ve uzaktan çalışma” olarak sunuldu. Bu değişikliğin işçi sendikaları temsilcileri tarafından eleştirilmesi üzerine, Çelik, bakanlıklarının sunumu olarak değerlendirilmesini istedi.

Bakanlıkça, alt işverenlik mevzuatı, kamuda ve özel sektörde çalışan taşeron sayıları, taşeronluk sisteminde işçiler ve işverenler bakımından yaşanan sorunlar, geçici iş ilişkisi açısından yaşanan sorunlar, geçici iş ilişkisi ve uzaktan çalışmaya ilişkin sayısal veriler içeren bir sunum yapıldı.

MUVAZAA KARARLARINDAN RAHATSIZLAR

Teknolojik uzmanlık gerektirmediği halde, asıl işin bir bölümünün taşerona verilmesi, asıl işverenin işçilerin hakları kısıtlanarak taşeron tarafından işe alınmasının “muvazaa” sayılması, aynı işyerinde çalışmasına rağmen, alt işvereni değişen işçinin, işten atılması durumunda, Yargıtay kararlarında, daha önceki işverenler nezdindeki haklarından son alt işverenin sorumlu olduğuna hükmedilmesi,  muvazaa tespitinin iş müfettişleri tarafından yapılması  işverenin açısından yaşanan sorun olarak tespit edilmekte.

ÇELİK: ASTARI YÜZÜNDEN PAHALI

Bakan Çelik,  taşeron işçiye ödenmeyen haklar ve kıdem tazminatı üzerinden, kamuda muvazaalı durum nedeniyle, alt işverenlik uygulamasının astarı yüzünden pahalı olmaya başladığını söyledi. Çelik, 4857 sayılı yasanın 2. maddesindeki tanımın değişmesi gerektiğini belirtti ve bu konuda nasıl bir tanım getirilmesi gerektiğine dair tarafların görüşlerini açıklamasını istedi.

HEDEF DAHA FAZLA ESNEKLEŞME

DİSK Başkanı Erol Ekici ise, kendilerine gelenle burada sunulan gündemin farklı olduğunu belirterek, “gizli gündeminiz mi var” diye konuştu. Konuyu kendi kurullarında değerlendirmeden görüş açıklamayacaklarını belirterek, taşeron uygulamasının tam da vahşi kapitalizm olduğunu belirten Ekici, “Yüzde 8 büyüme de taşeron zulmüyle, vahşi emek sömürüsüyle olmaktadır. Burada hedeflenen büyüme kadar, alt işveren uygulamasının daha fazla esnekleştirilmesidir”dedi.

TÜRK-İŞ ÜRETİMDE TAŞERONA KARŞI

Türk-İş Genel SEKRETERİ Pevrul Kavlak, alt işveren tanımında sorun olmadığını, örgütsüz işyerlerinde sorun yaşandığını belirtti. “Muvazaa halinde asıl işveren sorumludur, bu durum devam etmelidir. Üretimde alt işveren çalıştıramazsınız. Sorunun, sömürü düzenine dönüşmemesi koşuluyla yeni bir düzenleme olabilir” diye konuştu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Kutadgobilik, 15 gün sonra tekrar toplantı yapılmasını talep etti. Kutadgobilik’in bu tür toplantıları “bilye oyunu”na benzetiyor ve “bu oyunda esas olan ütmektir” demesi ise dikkat çekti.

TÜZEL: BU SİSTEM BİTMELİ

BDP Blok adına söz alan Levent Tüzel, AKP Hükümeti döneminde çıkarılan bütün yasalarda işverenlerin istekleri doğrultusunda düzenlemeler yapıldığını, işçi ve emekçilerin haklarının gasp edildiğini belirtti. Tüzel, Hükümetin “AB’nin Çin’i” olmak iddiasına atıfta bulunarak,  “Günde 1 dolara işçi çalıştırarak mı, yargının dahi saptadığı sorunlarla taşeron çalışmayı sürdürmekle mi olacak” diye konuştu. Toplantı salonunda kendilerine çay servisi yapanların, Bakanlık kapısında duran güvenlik görevlilerinin teşaron çalışan olup olmadığını soran Tüzel sözlerine şöyle devam etti: “Güvencesiz, esnek kuralsız çalışmayı yaygınlaştıracak olan vahşi kapitalist sömürüyü arttıran, çalışan nüfus açısından biraz adalet, biraz hakkaniyet gerekiyorsa, önce, alt işveren uygulamasının kaldırılması gerektiğini, sendikal örgütlenmenin önünün açılması gerekir.”

BAKAN ÇELİK: KALDIRMAYIZ

Taşeron sistemin kaldırılması gerektiğini ifade eden Tüzel’e cevap veren Bakan Çelik, “Biz alt işverenliğin kalkmasını istemiyoruz” dedi. “Vahşi kapitalist hayatı nasıl çözeceğimizi konuşmak gerekir” diyen Çelik, 25.5 milyon istihdam olduğunu, bunun 18.5 milyonunun kayıtlı, 6 milyonun kayıt dışı olduğunu belirterek ev temizlik işlerinde, hasta, yaşlı bakım hizmetlerinde çalışan bir milyon civarında kadın çalışanın ve milyonlarca tarım işçisinin kayıt altına alınmasıyla emeğin güvenceye alınacağını iddia etti.

BİZİM KAPİTALİSTLERİN ‘NIKE’I  YOKMUŞ!

TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise, “Avrupa vahşi kapitalistleri adına” da konuştuğunu belirterek Tüzel tarafından başlatılan, “vahşi kapitalist” polemiğini göğsünü gere gere sürdürdü. Teşaronluk konusunda sendikaların sözüne baktıklarını savunarak, vekillerinin toplantıya katılmasından rahatsızlığını  ortaya koydu. Kutadgobilik, Çelik’e hitaben, “Hükümet programınızda yer alan ulusal istihdam stratejisini uygulayın, alt işverenlikteki sınırlamaları değiştirmek lazım. Avrupa ile aynı pistte koşuyoruz. Onların ayağında ‘nike’, bizimkinde lastik ayakkabı, bu olmaz” dedi.  Bakan’ın “çalışma koşullarında AB standardı getirilsin dediğinizi anlıyorum”, sözleri üzerine, Kutatgobilik’in “alt işverende çalışan gayet ucuz olmalı” sözleri toplantının amacını ortaya koydu.

HAK-İŞ: YASAYI BİZ YAPTIK

Hak-İş Başkanı Mahmut Aslan, İş Kanundaki alt işveren tanımını 2002 de kendilerinin getirdiğini, işveren çevresiyle ortaklaştıkları son nokta olduğunu belirterek, bunda esneme yapılmasına karşı olduklarını ifade etti. Belediyelerde, kadrolu işçilerin çıkarılarak, aynı işi taşeron işçiye yaptırdıklarını, taşeron işçileri örgütlemenin güçlüğünden bahsederek, “Kanunda yer alan üç kriterden biri kalsın derseniz bu, daha kötü sonuçlar doğurur” dedi.

DİĞER HABERLER
ÇOCUK İŞÇİ UTANCI
ÇOCUK İŞÇİ UTANCI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını oluşturan çocukların, aynı dönemde işgücüne katılım oranının yüzde 21,1’e yükseldiğini duyurdu. Geçen yıla göre çocuk işçiliği 3,5 puan arttı.

CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ

Sendikamızın kısa bir süre önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlaşma ile tamamladığı Cargill’de işveren heyetinin ve yönetim kurulumuzun katılımı ile imza töreni düzenlendi.

İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR

Koşulların ağır olması ve kaynakların amacı dışında kullanılması nedeniyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı azılıyor.

EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ
EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ

AYM, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.