TAŞERONA SENDİKA VİZESİ
Dev Sağlık-İş tarafından açılan ve Türkiye´de 585 bini kamuda, 419 bini özel sektörde çalışan 1 milyona yakın taşeron işçiyi ilgilendiren davadaki gelişmeyle sağlık sektöründe çalışan ve Dev Sağlık-İş üyesi olan emekçiye toplu iş sözleşmesinin yolu açılacak.
Dev Sağlık-İş tarafından açılan ve Türkiye’de 585 bini kamuda, 419 bini özel sektörde çalışan 1 milyona yakın taşeron işçiyi ilgilendiren davadaki gelişmeyle sağlık sektöründe çalışan ve Dev Sağlık-İş üyesi olan emekçiye toplu iş sözleşmesinin yolu açılacak.
Dev Sağlık-İş’in Ocak 2013 sendika istatistiklerine açtığı davada bilirkişi raporu taşeron işçilerin sendika hakkının nasıl kullanılamadığını gösterdi.
Altı ayda bir yayımlanan Çalışma Bakanlığı istatistiklerine göre 1234 üyesi görüldüğü için barajın altında kalarak toplu iş sözleşmesi hakkını kaybeden Dev Sağlık-İş’in, bilirkişi raporuna göre 7899 üyesi olduğu ortaya koydu. 25 Temmuz’da görülecek davanın seyrini belirleyecek gözüyle bakılan bilirkişi raporuyla taşeron işçiye sendika yolu açılmış olacak. Konuya ilişkin bilgi veren DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş sendikası Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Ankara 12. İş Mahkemesi’nde Türkiye’de 585 bini kamu kurumlarında, 419 bini özel sektörde çalışan 1 milyona yakın taşeron işçiyi yakından ilgilendiren bir dava görüldüğünü anlatarak, üyelerinin neredeyse tamamı taşeron işçilerden oluşan sendikanın toplu sözleşme hakkını elde etmek üzere çaba sarfettiklerini dile getirdi.
Söz konusu dava Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından dört yıllık bir aranın ardından 6 ayda bir yayımlanmak üzere Ocak 2013’te açıklanan ve Türkiye ‘de sendikaların toplu sözleşme yetkisini belirleyen sendikal istatistiklere itiraz davası. Dev Sağlık-İş’in hepsi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onayından geçmiş on bine yakın üyesi bulunuyor. Fakat bakanlık istatistiklerinde sendikanın üye sayısı 1234 olarak açıklandı.
Bu büyük fark taşeron işçiler başta olmak üzere tüm işçilerin sendika ve toplusözleşme hakkını fiilen ortadan kaldıran bir uygulamadan kaynaklanıyor. Bilirkişi raporunda iki önemli noktaya dikkat çekiliyor. Öncelikle işverenlerin SGK bildirimlerine dayanan sendikal üyelik süreci hem sendika ve toplu sözleşme hakkını kullanılamaz hale getiriyor hem de işyeri bütünlüğünü parçalıyor. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan istatistikler eksik veriler içeriyor, üyelik başlangıç ve bitiş tarihleri bulunuyor.
3590 üye nereye gitti
Bilirkişi raporu Bakanlığın 2013 ‘ten önce açıklanan son istatistik olan 2009 istatistiklerinde üye sayısının 4824 olarak göründüğünü aradan geçen dört yılda hiç üyelik yapmamış olsa bile 3590 üyeyi nasıl kaybettiğinin açıklanmaz olduğunu dile getiriyor. Bilirkişi hastanelerde hizmet alımı yoluyla çalışan işçilerin bir bölümünün asıl işte taşeron işçi olarak çalıştığının, bir bölümünün de asıl işe yardımcı işlerde taşeron işçi olarak çalıştığının yasa gereğince yardımcı işlerin de asıl işin işkolundan sayıldığım hatırlatarak hastanede çalışan işçilerin sağlık işçisi olarak sayılmamasının hatasına da vurgu yapıyor. Dev Sağlık-İş’in örgütlü olduğu işyerlerinden gelen taşeron işçi listeleri ile sendikanın işyeri üye listesini kıyaslayan bilirkişi sendikanın gerçek üye sayısının 7899 olduğunu, işkolu düzeyinde örgütlülüğünün yüzde 2.4 olması gerektiğim belirtiyor. Bu oran sendikanın işkolu barajını aşması ve yetkili sendika haline gelmesi anlamına geliyor.