Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
17 Kasım 2012
TAŞERONA ENGEL KALDIRILIYOR

Taşeron kullanımı için getirilen işin gereği ve uzmanlık koşulu kaldırılıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik taşeron sistemine karşı işçilerin mahkemede haklarını aramalarını sağlayan işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenle uzmanlık gerektirme koşulunun değiştirilmesini gündeme getirdi.

TAŞERONA ENGEL KALDIRILIYOR

Taşeron kullanımı için getirilen "işin gereği ve uzmanlık" koşulu kaldırılıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik taşeron sistemine karşı işçilerin mahkemede haklarını aramalarını sağlayan "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenle uzmanlık gerektirme" koşulunun değiştirilmesini gündeme getirdi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in çağrısı ile "Alt işveren uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri"ni görüşmek üzere ilk toplantı 1 Kasım 2012 tarihinde, ikinci toplantı ise 15 Kasım 2012 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapıldı.

 

Basına yansıyan bazı haberlerde, bu toplantılar ile taşeron işçilerin sorunlarına çözüm arandığı öne sürülmüş, kamuda çalışan taşeron işçiler başta olmak üzere Türkiye’de artık sayıları milyonlarla ifade edilebilecek taşeron işçiler beklenti içine sokulmuştu.

 

15 Kasımda yapılan toplantıda bu çalışmaların asıl amacının, taşeron işçilerin sorunlarına çözüm bulmak değil, taşeron uygulamasının önündeki tüm yasal sınırlamaları kaldırmak olduğu anlaşıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenle uzmanlık gerektirme" koşulunun değiştirilmesini gündeme getirdi. Bu değişikliğin yapılması durumunda taşeron çalışmanın önünde engel kalmayacak.

 

SENDİKALAR KABUL ETMEDİ

DİSK adına toplantıya katılan Genel Başkan Yardımcısı Metin Ebetürk yaptığı açıklamada, Bakan Çelik’in, İş Yasası’nın 2. maddesinde yer alan asıl işlerin taşerona verilebilmesi için aranan "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenle uzmanlık gerektirme" koşulunun değiştirilmesini tartışmaya açtığını aktardı.

 

Öte yandan Bakan Çelik, "muvazaa"lı yani hileli taşeron uygulaması ile ilgili olarak, taşeron işçilerinin asıl işverenin işçisi haline gelebilmesine dayanak sağlayan düzenlemenin kaldırılması yönünde görüş bildirdiğini belirten Ebetürk, "İşveren örgütlerinin temsilcileri, söz konusu koşulun tümüyle kaldırılmasını, asıl işlerin taşerona verilmesine ilişkin herhangi bir yasal sınırlama olmamasını talep etmiştir. Konfederasyonumuz DİSK ve diğer işçi sendikaları konfederasyonları, İş Yasası’nm 2. maddesinin değiştirilerek, asıl işlerin taşerona verilmesinin önündeki yasal sınırlamaların kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etmiştir.

Bakan Çelik, 2. maddedeki değişikliin ihtiyaçtan kaynaklandığını öne sürerken, sendika temsilcileri, böyle bir ihtiyaçtan söz edilemeyeceğini, değişikliğe ihtiyaç olmadığını dile getirmiştir" dedi. Yapılan toplantıda herhangi bir mutabakat sağlanamadı.

 

TAŞERON CUMHURİYETİ

Ebetürk, "DİSK Türkiye Cumhuriyetini Taşeron Cumhuriyetine dönüştürecek böyle bir değişikliği hiçbir şart ve koşulda kabul etmeyecektir. Öyle ki, Ulusal İstihdam Stratejisi’nin bir parçası olan bu değişikliği, kiralık işçilik, kıdem tazminatının fona devredilmesi, esnek ve güvencesiz istihdam modellerinin yaygınlaştırılması gibi yeni saldırılar izleyecektir. Sonuç olarak, Türkiye işçi sınıfı, tarihindeki en büyük saldırı ile karşı karşıyadır. AKP hükümeti ve işveren örgütleri, böyle bir saldırı karşısında Türkiye işçi sınıfının gereken yanıtı vereceğini bilmelidir" dedi. (Ankara/E VRENSEL)

 

Bakan Faruk Çelik, işveren, işçi ve siyasi parti temsilcileri ile taşeronluk konusunda iki toplantı yapıldı. ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in çağrısı ile ilk toplantı 1 Kasım 2012 tarihinde yapılmış, bu toplantıya Bakan Çelik, üst düzey Bakanlık bürokratları, Türk-İş, Hak-İş, DİSK TİSK ve TOBB temsilcileri ile Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri katılmıştı.

 

İkinci toplantı ise önceki gün yapıldı. Bakan Çelik’in yaptığı açılış konuşmasının ardından Bakanlık yetkilileri bir sunum yaptı. Bakanlığın yaptığı sunumda, İş Yasası’nın 2. maddesinde yer alan alt işveren tanımının netliğe kavuşturulması gerektiği savunuldu. Bunun üzerine Bakan Faruk Çelik, Bakanlık olarak, taşeron tanımında değişikliğe gitme niyetinde olduklarını ifade ederek, tarafların görüşlerini sordu. Daha önce taşeron işçilerin sorunlarına çözüm aramak için toplantıları gerçekleştirdiklerini söyleyen Çelik, böylece ağzındaki baklayı çıkarmış oldu.

 

TOPLANTI, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Bangladeş gezisinin ardından gerçekleştirilirken, Çelik, toplantıda Bangladeş’teki ağır çalışma koşullarını anlattı ve Bangladeş’i örnek göstererek Türkiye’deki çalışma yaşamının daha iyi olduğunu, Türkiye’nin Bangladeş’e benzemediğini ifade etti.

 

Sendika temsilcileri, Bakanın bu karşılaştırmasına sendika temsilcileri tepki gösterdi. Toplantıda kamudaki taşeron işçilerin asıl işverenin işçisi haline getiren ancak uygulanmayan yargı kararlan da tartışma konusu oldu. Sendika temsilcileri bir hukuk devletinde kesinleşmiş yargı kararlarının uygulanmamasının kabul edilemez, izah edilemez olduğunu ifade etti. Bakanlık temsilcileri, MALİye Bakanlığı’nm kadro vermemesi nedeniyle yargı kararlarının uygulanamadığını öne sürdü.

 

SENDİKALAR KARŞI ÇIKTI

TOPLANTIda patron örgütleri iş Yasası’nm 2. maddesinde yer alan ve asıl işlerin taşerona verilebilmesi için aranan "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenle uzmanlık gerektirme" koşulunun tümüyle kaldırılmasını ya da koşulun bölünmesini talep etti.

 

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş temsilcileri ise asıl işlerin sınırlama olmadan taşerona verilebilmesi, böylece taşeronlaştırmanın önündeki tüm engellerin kaldırılması yönünde bir değişikliği kabul etmeyeceklerini ifade etti.

 

Zaman zaman sert tartışmaların yapıldığı toplantıda, sonuca varılamadı. Bakan Çelik, taraflardan görüşlerini yazılı olarak iletmesini isterken bir taslak çalışması yapacaklarını söyledi.

 

TASLAK BİLMECESİ

TOPLANTIDA, kamuoyuna yansıyan iş Yasası’nda değişiklik öngören yasa taslağı da tartışma konusu oldu. Bakan Çelik, bir taslak çalışmalarının olmadığını öne sürerken, işçi örgütleri ise herkesin bildiği bir taslağın mevcut olduğunu hatta taslak ile ilgili kamu kurumlarından görüş dahi istendiğini dile getirdi.

 

Patron örgütlerinin talepleri doğrultusunda asıl işler de dahil olmak üzere tüm işlerin taşerona verilebilmesini öngören taslağı Bakanlık kabul etmese de, toplantıda Bakanlığın yaptığı sunumun Bakanlığın "benim taslağım değil" dediği taslak ile hemen hemen aynı olması ve taslağın gerekçesi içeriğine sahip olması dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
ELİT ÇİKOLATA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
ELİT ÇİKOLATA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Elit Çikolata arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ENFLASYONA DA ZAM
ENFLASYONA DA ZAM

Merkez Bankası, yılsonu için yıllık TÜFE tahminini yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltti.

FATURA ÜCRETLİLERE VE YOKSULA KESİLDİ
FATURA ÜCRETLİLERE VE YOKSULA KESİLDİ

TCMB raporunda ücretlerde ek artışlar yapılmamasının düşük enflasyon sürecine geçişi destekleyeceği vurgulandı. Prof. Çelik, “Enflasyonun faturası, emek gelirleri düşürülerek çalışanlara kesilmeye çalışılıyor” dedi.

EMEKÇİ KIYIMI SÜRÜYOR
EMEKÇİ KIYIMI SÜRÜYOR

Yılın ilk üç ayında, işsizlik ödeneği alabilmek için 407 bin 539 kişi İŞKUR’a başvurdu.