‘TASARI SOSYAL DEVLETİ YOK EDİYOR’
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Birgül Ayman Güler, devlet memurları yasa tasarısını inceledi;
Prof. Dr. Güler, “Bu tasarının getirdiği ana haber, siyasal iktidarın kamu istihdamında, tarihte görülmüş kimi büyük örneklere parmak ısırtacak bir ‘tensikata’ hazırlandığıdır” dedi
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, devlet memurları yasa tasarısının sosyal devleti yok ettiğini, “kamu hizmeti sunmamayı” amaçladığını vurguladı.
Güler şu değerlendirmeleri yaptı:
• Kurulmak istenen yeni rejim, holding tipi bir devlet yönetimi modelini desteklemektedir. Bu, ilgililer ve hatta artık genel kamuoyu tarafından da oldukça iyi bilinen ‘düzenleyici devlet’ ya da ‘jandarma devlet’ ya da ‘gece bekçisi devlet’ ya da ‘etkin devlet’ ya da ‘piyasa dostu devlet’ biçiminde farklı adlarla bilinen küreselci devlet modelidir.
• Tasarıda hedeflenen yeni tip-devletin özelliği, “kamu hizmeti sunmamak”tır; devlet bu işleri özel sektöre ve bazılarını sivil toplum kuruluşu görünüşü altındaki şirketleşmelere terk edecektir.
• Tasarı, devletin çekirdeğini oluşturan bakanlıkları “memurluk” yerine “uzmanlık” adını verdiği bir sisteme kaydırmaktadır. Sistem kariyer ilkesini terk etmekte, Amerikan iş sınıflaması, yani kadro sistemine kaydırılmaktadır.
• Mevcut sicil sistemi kaldırılmaktadır. Yerine “sopa ve havuç” sistemi olarak disiplin/ceza – gösterge/ödüle dayalı bir sistem getirilmektedir.
• Tasarının özelliklerinden birisi, “haberci tasarı” olmasıdır. Bu tasarının getirdiği ana haber, siyasal iktidarın kamu istihdamında, tarihte görülmüş kimi büyük örneklere parmak ısırtacak bir ‘tensikata’ hazırlandığıdır.
• Tasarı, “evrensel hizmetleri”, başka bir deyişle “asgari hizmetleri” üstlenmiş neoliberal devletin idaresini kurmayı amaçlamaktadır.
• Tasarı, personel rejimini kurumsal yapıya bağlı hale getirmekte, böylece özelleştirme, yerelleştirme, ortadan kaldırma yollarıyla kamu hizmetini tasfiye etme politikasının önünü açmaktadır. Uzmanlık sistemi, bu amacın aracı olarak öngörülmüştür.
• Üst kademe yöneticilik makamları siyasal kadroların ve özel sektör aktörlerinin iş görme yerlerine dönüştürül-müştür.
CUMHURİYET