Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
04 Nisan 2017
TARLADAN SOFRAYA YÜZDE 500 FARK

Gıda maddelerindeki fiyat artışı durmak bilmiyor. Üreticinin tarlada yok pahasına elden çıkardığı sebze ve meyveler pazar tezgahı ve market rafında ateş pahası oluyor.

TARLADAN SOFRAYA YÜZDE 500 FARK

Gıda maddelerindeki fiyat artışı durmak bilmiyor. Üreticinin tarlada yok pahasına elden çıkardığı sebze ve meyveler pazar tezgahı ve market rafında ateş pahası oluyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yaptığı araştırmaya göre üretici ile market fiyatları arasındaki fark yüzde 500’e dayandı.

TZOB verilerine göre yaş meyve ve sebzedeki en büyük fark elmada oluştu. Elmanın üretici fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 485 oranında fark oluştu. Bu fark kuru soğanda yüzde 451, lahanada yüzde 268, karnabaharda yüzde 220 ve marulda yüzde 216 oldu.
 
Sebze ve meyvedeki fiyat artışının gerekçesi olarak ileri sürülen yaz sebzesi-kış sebzesi ayrımı da mart ayında ortadan kalktı. Yaz sebzesi olarak bilinen domates, biber, patlıcanda anormal fiyat artışları mart ayında da devam ederken, bunların yanısıra kış sebzesi olan karnabahar, lahana, maydonoz gibi ürünlerde de fiyatlar arttı ve üretici ile market arasındaki fiyat makası iyice açıldı.

Portakalı don vurdu
 
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Mart ayında markette 18 üründe, üreticide 9 üründe fiyat artışı, markette 12 üründe, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü oldu. Fiyat, markette 7, üreticide ise 13 üründe değişmedi” dedi. Bayraktar, üreticide ve markette fiyatı en fazla artan ürün portakal, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette yeşil soğan, üreticide ise salatalık olduğunu belirtti.
 
Üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının portakalda görüldüğünü, portakalın yanısıra domates, sivri biber, patateste fiyat artışları yaşandığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
 
“Portakalda, meydana gelen donun ürünleri olumsuz etkilemesi ile birlikte kaliteli ürün arzında yaşanan daralma fiyatlara yansıdı. Bunun yanısıra arzın depolardan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış görüldü. Mersin ilimizde yaşanan sel felaketinin yanısıra içinde bulunduğumuz dönemde domateste ara bir dönem olması, biberde rekoltede yaşanan düşüş ile birlikte hasat edilen ürün miktarının azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı.”
 
Patateste ise ihracat iadesi verileceği açıklanması sonucunda piyasalarda yaşanan hareketliliğin fiyatları artırdığını belirten Bayraktar, “Her ne kadar fiyatlarda artış görülse de maliyetine ürün sattığı dikkate alındığında artan fiyatlardan üreticilerin yeterince istifade edememektedir” diye konuştu.
 
Et fiyatı yine arttı
 
Et fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmek için alınan tüm önlemlere ve hayvancılığa dönük teşviklere rağmen, et fiyatları mart ayında da artmaya devam etti. Markette 28 Şubat’ta 46.79 TL olan kuzu eti, 30 Mart’ta 47.19 TL’ye yükseldi. Dana etinin fiyatı da aynı tarihlerde 41.78 TL’den 41.98 TL’ye çıktı.
 
Ette de üretici ile market fiyatları arasındaki makas daha da açıldı. Kuzu etinde üretici ile market fiyatı arasındaki fark yüzde 52, dana etinde ise yüzde 62’ye yükseldi.
DİĞER HABERLER
SENDİKALAŞMA KIYIM BAŞLATTI
SENDİKALAŞMA KIYIM BAŞLATTI

İzmir Kemalpaşa’daki Özsüt fabrikasında emekçiler, sendikalı oldukları gerekçe gösterilerek işten çıkartıldı.

TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘NEBATİ’ ELEŞTİRİSİ
TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘NEBATİ’ ELEŞTİRİSİ

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, çalışanların vergi dilimleri konusunda çağrı yaptı.

KIRMIZI ET VE SÜTE ZAM GELİYOR
KIRMIZI ET VE SÜTE ZAM GELİYOR

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, maliyetlerdeki artış nedeniyle et ve süt fiyatlarında artış olacağını açıkladı.

İŞÇİLERİN GELİR VERGİLERİ DÜZENLENMELİ
İŞÇİLERİN GELİR VERGİLERİ DÜZENLENMELİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Mesela 10 bin lira ücret alan bir işçide, ocak ayında 630 lira vergi kesintisi yapılırken, eylül-ekim aylarında ücretinde 1900 liraya yakın kesinti yapılıyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. İşçiye ocak ayında verilen ücret aralık ayında da verilmeli.” dedi.