Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
03 Mayıs 2022
TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ

Bugünlerde tarımı ve gıda güvenliğini yoğun konuşuyor/tartışıyoruz.

TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ

Nedeni yaşanmakta olan salgın hastalık süreci, devamında tarımsal ürün dışalımı bağımlısı olduğumuz ülkelerin aralarındaki savaş, savaşın oluşturduğu anlık gıda yetersizliği algısı ile yurttaşların gıda stoklamaya yönelmesi, market önlerinde oluşan kuyruklar, raflarının boşalması, gıda fiyatlarının artışı…

Tarımın konuşulması/tartışılması, ülke tarımı -özellikle tarımsal üretim paydaşları- açısından yararlı olmuştur. Çiftçiler açısından mazot, elektrik, tohum, su, tarım ilacı, gübre vb. girdilerin yüksekliğinin tarım sektörünü nasıl zorladığını, üretimi sürdürmenin kahramanlık gerektirdiğini ortaya çıkardı.

Tarımda yapısal dönüşüm çiftçilerin, arazilerinde yıllık -pamuk, buğday, arpa, ayçiçeği tohumu vb.- bitkiler üretmekten vazgeçerek çok yıllık bitki -meyve, ceviz, badem, kiraz vb.- üretimine yönelmesidir. Buğday, arpa, yulaf, mısır, ayçiçeği tohumu vb. ürünlerin üretim alanlarının daralması, birçok sektörü dışa bağımlı kıldı. Gıda güvenliğini sürdürülebilir olmaktan çıkardı. Örneğin pamuk üretiminin azalması tekstil sektörünü, soya, yulaf, arpa, buğday vb. üretiminin azalması hayvan beslemeyi dışa bağımlı duruma getirdi. Sulama yatırımları tamamlanmadığı için sulu tarım alanları genişletilemiyor. Sulu tarımın yapıldığı alanlarda ise enerjinin -mazot, elektrik- pahalı olması nedeniyle zamanında ve yeterince su kullanılamadığından verim kayıpları yaşanmaktadır. Uzun yıllardır, kamuya ait destekleme kuruluşları çiftçiden yeterli alım yapmıyor. Özel alıcıların insafına bırakılarak, pahalı ürettiklerini, değerinin altında satmaya zorlanıyorlar.

ÇİFTÇİ SİSTEM DIŞINDA

Tek adamın neoliberal tarım politikasının oluşturduğu yıkımın boyutunu, çiftçilerin üretimden çekilmesi ve ekili alanların daralması/boş bırakılması verilerinden daha iyi görebiliriz. TEPAV İstihdam İzleme raporunun ortaya koyduğu bulgulara göre, ülkemizde çiftçi sayısı hızla düşüyor. Raporda, ülkemizdeki çiftçi sayısında, son bir yılda (2021) yüzde 13.2’lik (75 bin) düşüş olduğu belirtiliyor. Bu azalma ile çiftçi sayısı ilk defa 500 binin altına, 493 bine geriledi. 2008 yılında kayıtlı çiftçi sayısının 1 milyon 127 bin olduğu bilinirse sistemin dışına çıkan çiftçi sayısının büyüklüğü ortaya çıkar. Yıkımın diğer göstergesi, tarımsal üretimin yapıldığı toprakların daralmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre tarım alanları, yeterli gıda üretimini tehlikeye sokacak şekilde azalmayı sürdürüyor. 2001 yılında tarım alanları 26 milyon 350 bin hektar iken bugün 21 milyon hektara kadar indi. Başka bir deyişle, tarım alanları son 10 yılda yüzde 5, son 19 yılda yüzde 12 azaldı.

SÜREKLİLİĞİN ÖNEMİ

Gıda güvenliğinin sürekli kılınması, çiftçilerin -aile çiftçiliği- üretimi ile yakından ilintilidir. Üretimin sürdürülmesi ise tarımda kamucu politikaların izlenmesi, desteklerin zamanında ve yeterli yapılarak çiftçilerin üretimin içinde kalmaları sağlanarak olur. Çünkü tarımsal üretim insanın doğaya karşı verdiği mücadelenin sonucunda ortaya çıkar. Binlerce yıllık bilgi birikimi/deneyim üzerinden üretim yapılır.

KAYNAK Hüseyin Sözeri / Cumhuriyet
DİĞER HABERLER
AÇLIK ASGARİYİ YÜZDE 50 AŞTI
AÇLIK ASGARİYİ YÜZDE 50 AŞTI

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın haziran sonuçlarını açıkladı.

ASGARİ ÜCRET MASASI KURULUYOR
ASGARİ ÜCRET MASASI KURULUYOR

Yılbaşında yüzde 50’lik artışla 4 bin 253 lira olan asgari ücret, haziranda açlık sınırının 2 bin 138 lira altında kaldı.

İZMİR 3 NOLU ŞUBEMİZİN KONGRESİ TAMAMLANDI
İZMİR 3 NOLU ŞUBEMİZİN KONGRESİ TAMAMLANDI

İzmir 3 Nolu Şubemizin 17. Olağan Genel Kongresi tamamlandı.

TİSK’TEN ‘ASGARİ’ SİNYAL
TİSK’TEN ‘ASGARİ’ SİNYAL

Asgari ücret için işveren tarafı da masada olacağını söyledi.