SÜTÜ ÜRETİYORUZ AMA İÇMİYORUZ
Türkiye, dünyanın en büyük 15’inci süt üreticisi ülke konumunda olmasına rağmen, kişi başı içme sütü tüketiminde arka sıralarda yer alıyor.
Vücudun en ihtiyaç duyduğu içecek olan sütü, insanoğlu 5 bin yıldan beri içiyor. Ancak ülkemiz dünyanın en büyük 15. süt üreticisi konumunda olmasına rağmen kişi başına süt tüketiminde maalesef sonlarda yer alıyor.
Ulusal Süt Konseyi’nin 2011 Süt Raporu’na göre, Türkiye, dünyanın en büyük 15’inci süt üreticisi ülke konumunda olmasına rağmen, kişi başı içme sütü tüketiminde arka sıralarda yer alıyor.
Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, içme sütü tüketiminde dünya yıllık kişi başı tüketim ortalaması 103 kilogram. Türkiye’de sadece yıllık kişi başı 26.2 kilogram içme sütü tüketiliyor.
Türkiye’nin 2010 yılındaki süt üretimi ise bir önceki yıla oranla yüzde 4 artarak 13 milyon ton oldu. Türkiye’nin süt üretiminin yüzde 92.36’sını inek sütü, 0.26’sını da manda sütü oluşturuyor. Türkiye’de 2010 yılında kayıt altına alınan sütün 1.09 milyon tonu yoğurt, 397 bin tonu ayran olarak işlendi.
Rapora göre, Türkiye’de süt üretimi son 5 yılda yüzde 8.3 artış gösterirken, aynı dönemde, süt ürünleri ihracatı değer olarak yüzde 89.26 arttı. Türkiye’nin süt ürünleri ihracatı 2010 yılında 168 milyon 868 bin dolara yükseldi. 94 ülkeye doğrudan süt ürünleri ihracatının yüzde 60.41’ini peynir ve lor oluşturdu.
Rapora göre, dünyada yıllık yaklaşık 703 milyon ton süt üretiliyor. Toplam sür üretiminin yüzde 84’ünü inek sütü oluşturuyor. Toplam süt üretiminin yüzde 2.2’si keçi süründen elde edilirken, keçi sütünün yüzde 59’luk kısmı Asya’da üretiliyor. Koyun sütü ise toplam süt üretiminin yüzde 1.3’ünü oluşturuyor. Koyun sütünün yüzde 46’sı Asya’da, yüzde 34’ü de Avrupa’da üretiliyor. AB’nin yıllık süt üretimi ise yaklaşık 135 milyon ton. AB’de üretilen sütün yüzde 3.4’ü süt tozu, yüzde 34.8’i peynir, yüzde 12.6’sı içme sütü, yüzde 12.1’i krema, yüzde 23.7’si tereyağı olarak, yüzde 13.5’i de diğer şekillerde tüketiliyor.
Süt tüketim ortalaması dünya’da, Avustralya’da 107, Kanada’dae 92, AB’de 89.3, ABD’de 82.6, İran’da 82.4, Arjantin’de 43.9 kilogram.
Ulusal Süt Konseyi’nin 2011 Süt Raporu’na göre, dünyada yıllık yaklaşık 703 milyon ton süt üretiliyor.