Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatları istikrarın sağlanamaması durumunda et fiyatları da istikrarın sağlanamayacağını ve Türkiye´nin kırmızı et sorunu olacağını bildirdi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatları istikrarın sağlanamaması durumunda et fiyatları da istikrarın sağlanamayacağını ve Türkiye’nin kırmızı et sorunu olacağını bildirdi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla açıklama yapan Şemsi Bayraktar, süt üreticisi ve market fiyatları arasında önemli fiyat farkı olduğunu söyledi.
İSTİKRAR SAĞLANMALI
Üretici yerli para kazanamazken, tüketicinin süt ürünlerini pahalıya tüketmesinin ve birilerinin buradan büyük kazanç elde etmesinin kabul edilemeyeceğin kaydeden Bayraktar, " Nihai tüketici fiyatından tarafların ‘adil pay’ almasını sağlayacak düzenlemeler yapıldı. Sanayici de ayağına kurşun sıkmamalı, üreticinin yeterli gelir elde edememesi durumunda sürdüremeyeceğini bilmeli" dedi.
Bayraktar, "Bilhassa büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi, kırmızı et üretiminde sıkıntı yaşanmaması, ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür" diye konuştu.
2 KAT FARK VAR
Üretici ve market fiyatları arasındaki farka değinen Bayraktar,"Mayıs ayı itibariyle üretici sütünü 1 lira 15 kuruşa satarken, tüketici fiyatları 3 lira 25 kuruş ile 3 lira 59 kuruş arasında değişiyor. Yani üreticiden çıkan süt, tüketiciye yüzde 182.6 ile yüzde 212 farkla ulaşıyor" diye konuştu.