SOYGUNA KARŞI SAĞLIK MECLİSİ
AKP´nin Sağlık Reformu adı altında Herkesin sağlık sigortası olacak, hastalandığında istediği hastaneye gidip istediği hizmeti alacak, ilaç alırken sırada beklemeyecek. Eskisinden fazla, ek bir para ödemeyecek şeklindeki açıklamalan zaman içerisinde farklı bir noktaya geldi.
Soyguna Karşı Sağlık Meclisi
AKP’nin Sağlık Reformu adı altında "Herkesin sağlık sigortası olacak, hastalandığında istediği hastaneye gidip istediği hizmeti alacak, ilaç alırken sırada beklemeyecek. Eskisinden fazla, ek bir para ödemeyecek" şeklindeki açıklamalan zaman içerisinde farklı bir noktaya geldi.
Artık muayenede katılım payı, reçete bedeli, ilave ücret, 10 gün içinde ikinci defa geldin, ek para, ilaçta katkı payı, yatak ücreti gibi uygulamalar başladı. Başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere sağlık örgütleri, bu uygulamalann sağlıkta bir soygun sistemine dönüştüğünü ortaya koydu. TTB hin yanı sıra Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık-İş, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Hemşireler Demeği gibi sağlık meslek örgütlerinin katılımı ile sağlık hakkı meclisleri oluşturuldu.
Bu meclislere diğer sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler, hasta haklan demekleri, yerel inisiyatifler, mahalle demekleri gibi kuruluşların katılımı da söz konusu. filerde oluşturulan sağlık hakkı meclislerinin bir üst örgütlenmesi olarak da Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi faaliyete geçiriliyor. Bu meclis, 11 Mart 2012 tarihinde Ankara’da geniş katılımlı ilk toplantısını yapacak.
Burada AKP’nin sağlık politikalan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) masaya yatınlıp çeşitli kararlar alınacak. Bilindiği gibi 1 Ocak 2012’den itibaren herkes GSS primi ödemek zorunda. Sadece aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan, yani 295 TL.’den az olanın primini devlet ödeyecek. Bunun için de bir gelir testinin yaptınlması zorunlu. Sefalet ücreti bile sayılmayacak olan 295 TL. gelir ya da harcaması olmadığını ispat edemeyenler GSS primi ödemek zorunda kalacak. Muayene katılım payı, ilaç katkı payının sürekli arttığı bir ortamda her ay en az 35 TL. GSS primi ödemeyenler hastane kapısından giremeyecek. İşte sağlık hakkı meclisleri, öncelikle bu sağlık politikalannı ve GSS’yi teşhir edip Türkiye çapında bir imza kampanyasının başlatılmasını önerecekler. Yine GSS ile ilgili ülke çapında bir referanduma başvurulacak. Ardından miting, eylem ve grevler gündeme gelebilir.
İstanbul Sağlık Hakkı Meclisi, 7 Mart günü Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde konuyla ilgili bir açıklama yapü. Hastaneye gelen kimi vatandaşlar da toplantıyı izleyip "Raporlu olduğumuz halde bizden ilaç parası alıyorlar. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde de muayene parası 60 TL.’den başlıyor. Bizim ne yapmamız lazım" diye sordular. Bazı vatandaşlar da, "Daha önce ciddi bir ameliyat oldum, devlet hastanesinde hiç para almadılar, bundan sonra alınacak mı" sorulannı ilettiler. Vatandaşın da bu sürece katılarak ne yapılması gerektiği, örneğin bu katkı paylarının kaldınlması ya da en aza indirilmesi yönünde ciddi bir toplumsal baskının oluşturulması elzem gözüküyor.