SORUNLAR SÜRÜYOR, MÜCADELE DE…
Tekgıda-İş sendikasının örgütlü olduğu Kent Kraft Fabrikası’nda da 8 Mart kutlandı. Tekgıda-İş İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin düzenlediği 8 Mart etkinliğine, 990 sendikalı işçinin, 390 sendikalı kadın işçinin çalıştığı Kent Kraft fabrikası yemekhanesinde yüzlerce kadının katıldı.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü önceki gün ve dün de çeşitli kentlerde; fabrikalarda, mahallelerde ve alanlarda; kadınların mücadele sözleriyle kutlandı.
Tekgıda-İş sendikasının örgütlü olduğu Kent Kraft Fabrikası’nda da 8 Mart kutlandı. Tekgıda-İş İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin düzenlediği 8 Mart etkinliğine, 990 sendikalı işçinin, 390 sendikalı kadın işçinin çalıştığı Kent Kraft fabrikası yemekhanesinde yüzlerce kadının katıldı. Şube başkanı Arslan Şirin yaptığı açıklamada; işçi kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “Bizler; kadınlar için her günü 8 Mart olarak görüyor ve buna göre davranıyoruz” dedi.
TEKEL ÖRNEK OLDU
Ardından söz alan Tekgıda-İş EĞİTİM SEKRETERİ Mustafa Akyürek de kadınların 8 Mart’ı kutlayarak şunları söyledi: “Tekgıda İş Sendikası olarak kadın üyelerimize büyük özen gösteriyor ve önem veriyoruz. Çalışan kadınlarımızın, emekçi kadınlarımızın pek çok sorunu var. Toplum olarak kadınların sırtına bir yığın yük yüklüyoruz. Bu yük gerçekten çok ağır, çalışan kadınlar hem anne hem eş olarak sorumluluk üstlenirken bir yandan da çalışma hayatının sorunlarıyla uğraşıyor. Yasal düzenlemeler yetersiz. İşverenler kadınlara karşı daha hoş görüşsüz. Bu noktada çözüm için kadınların kendisine daha çok iş düşüyor. Harekete geçmek içinde örgütlenmeleri gerekiyor. Gücünüzü arttırmak için sorunlarınızın öncelikle gündeme alınmasını sağlamak için sesinizin daha gür çıkması gerekiyor. Bunun için de temsilcilikten başlayarak, sendika yönetim kademelerinde daha çok yer almanız gerekiyor. Biz Tek Gıda-İş olarak geçen genel kurulda belki de sendikal tarihte bir ilk olarak tüzüğümüze özel hüküm koyduk. Sizler için pozitif ayrımcılık getirdik. Yani son Anayasa’dan çok daha önce, biz kendi anayasamıza koyduk. İstedik ki genel kurula, sendikanın karar organlarına daha çok kadın temsilci gelsin. Erkeklerle birlikte, omuz omuza karar verme sorumluluğunu da paylaşsın.
TEKEL eylemlerinde gördük. Mücadelenin en ön safında kadınlar vardı. Başka eylemlerde de bu böyle. En zor mücadelelerde ön saflarda yer aldığınıza göre başka görevlerde de yer almanız mümkün ve size bağlı. Sizlerden daha büyük katılım bekliyoruz. Amacımız birlikte iyiyi, güzeli, doğruyu çalışkanı ve insan mutluluğunu yakalamak. Sevgili kadın emekçiler sizin geri kalmanız toplumun, demokrasinin geri kalmışlığıdır. Gelin birlik olalım, kadın ve sendikal mücadelenin bayrağını daha ileriye taşıyalım”
KADINLAR SENDİKALARDA DAHA ÇOK GÖREV ALMALI
Etkinlikte Kent Karft işçilerinden Zeynep Türkgülü 8 Mart ile ilgili bir şiir okudu. Daha sonra Tek Gıda İş Genel EĞİTİM SEKRETERİ Mustafa Akyürek Evyap’tan hazırladıkları hediye paketlerini kadın işçilere dağıttı.
Öte yandan Tek Gıda-İş Genel Merkezi’nin 8 Mart nedeniyle yayınladığı bildirede de kadınların ekonomik ve toplumsal hayatta aktif şekilde yer alması gerektiği belirtirelerek şu talepler dile getirildi: “Kadınlar kendilerini ilgilendiren yasal düzenleme çalışmalarında söz hakkına sahip olmalıdır. Eşit işe eşit ücret politikası benimsenmeli,insan onuruna yakışır çalışma yaşamı ve kadına yönelik şiddet,cinsel taciz,töre cinayetleri ile kadını meta olarak gören anlayışlar mutlaka cezalandırılmalıdır. Cinsiyetçi politikaların terk edilmesi ve sosyal devletin gereği olan eşitlikçi politikaların uygulanmasıyla mümkün olacaktır. Kadınlar örgütlenmelidir. Özellikle sendikalarda ve sivil toplum örgütlerinde aktif olarak yer almak,kadının sesinin daha güçlü çıkmasını ve daha etkili duyulmasını sağlayacaktır”
TUZLA ORGANİZE’DE 8 MART
Önceki gün de bir çok il ve ilçede 8 Mart etkinlikleri gerçekleştirildi. İstanbul’da Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde çalışan kadın işçiler de 8 Mart’ı kutladı. Deri-İş Tuzla Şube binasında bir araya gelen kadınların etkinliğine Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ve sendika yöneticileri de katıldı. Konuşmalarla sinevziyon gösterisinin yapıldığı etkinlikte yapılan tartışmalarda kadın mücadelesinin önemine vurgu yapıldı.
KADINLAR ANTALYA’DA YÜRÜDÜ
Antalya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları kadınların yürüyüşü ile tamamlandı. Aydın Kanza Parkı’ndan “Emek Mücadelesinde Kadınlar” adı altında sergiledikleri fotoğraf sergisinden çıkan kadınlar Yavuz Özcan Parkı’na yürüdüler. Sağanak yağmura rağmen yürüyen kadınlar “Emeğimiz bedenimiz kimliğimiz bizimdir”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla en işlek caddelerden olan Güllük Caddesi’ni trafiğe kapattılar. Basın metnini Kadın Platformu adına okuyan EĞİTİM Sen Kadın SEKRETERİ Dilek Eldeniz 8 Mart 1987 tarihinde yaşananlardan ve bugün 8 Martın 101. yılında devam ettiğini söyledi. Özellikle AKP Hükümeti öznelinde geleneksel ailenin kutsanarak; kadın ve erkeklerin toplumsal rollerini pekiştirien bir yaklaşımın hüküm sürdüğünü vurguladı. Meclisteki kadın milletvekili oranı yüzde 8.8 olduğunu hatırlatan Eldeniz, “Kadın Belediye Başkanı oranı da yüzde 0.9 olan bir ülkede herkese 3 çocuk doğurun diyen; kaymakamlara evlenmin talimatı veren bir başbakanın; evlilik yaşının 17’den 14’e düşürülmesini teklif eden milletvekillerinin; kadın cinayetlerine ‘münferittir’ diyen Kadın Ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanının; dekolte giyen kadınların erkekleri tahrik ettiğini söyleyen profesörlerin bulunduğu ve tüm bunlara karşı çıkan; ‘Kadına Yönelik Şiddete Hayır’ dediği için Urfa’da saldırıya uğrayıp, gözaltına alınan kadınların haklarında dava açılan bir ülkede yaşıyoruz” dedi. Sözlerine “Saymakta olduğumuz nice acı gerçeğimiz ve bunların sorumlusu iki temel kaynağımız var: erkek egemen zihniyet ve kapitalist sistem” diyerek devam eden Eldeniz, “8 Martın 101. yılında 101. kez birleşik mücadeleyi örüyoruz. Kadrolu güvenceli çalışma için, kadın cinayetlerine dur demek için, anadilde eğitim ve sağlık hakkı için yine alanlardayız” diye konuştu.
BOLU’DA İKİ ETKİNLİK BİRDEN
Bolu’da 8 Mart, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde kutlandı. Merkez kampuste toplanan öğrenciler “Kadın kırımı toplum kırımıdır”,”Jin jiyan azadi” sloganlarıyla yürüdüler. Daha sonra yapılan basın açıklamasında da kadına yönelik şiddet ve kadın-erkek eşitsizliğinin bugünkü durumu özetlendi. Halaylarla devam eden etkinliğin ardından Aktivite Merkezi’nde yeniden toplanan öğrenciler burada şiirler okudular, kadınların yaşadığı sorunları ele alan bir gösteri sergilediler.
Bolu Emekçi Kadınlar Platformu da 8 Mart etkinliği düzenledi. Etkinlikte slayt gösterimi, kadın emeğinin tarihini anlatan video gösterimi, müzik ve şiir dinletileri gerçekleştirildi.
ALTINOLUK’TA ŞENLİK
Altınoluk Alevi Bektaşı Derneği Kadın Komisyonu, dernek binasında şenlik düzenleyerek 8 Mart’ı kutladı. Geceye aralarında EMEP ve CHP’li kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Yapılan kısa bir açış konuşmanın ardından kadınlara pasta ve çay ikram edildi. Kadınlara dernek başkanı tarafından karanfil dağtıldı. Müzik eşliğnde devam eden etkinlik geç saatlere kadar sürdü. Dernek tarafından oluşturulan kadın korosu da geceye renk kattı.
KÜÇÜKKUYU’DA TİYATRO
Ayvalık EĞİTİM-Sen Temsilciliği ise Küçükkuyu Zeytin Kültür Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında tiyatro etkinliği gerçekleştirdi. Ayvalık Sanat Derneği Tiyatro Objektif’in hazırladığı ve Ayşe Tosunoğlu’nun oynadığı “Sessiz Çığlık” adlı tek kişilik oyun büyük bir beğeniyle izlendi.EĞİTİM Sen Kadın SEKRETERİ Elif Demir yaptığı konuşmada 8 Mart’ın bir mücadele günü olduğunu söyledi. Tüm emekçi kadınların da gündüzlerinde işsiz gezilmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir ülke için mücadele etmekten başka yollarının olmadığını belirtti. Yaklaşık 150 kişinin izlediği, çocuk yuvasında yetişen bir kızın dramının anlatıldığı tiyatro oyunu ayakta alkışlandı. (HABER MERKEZİ)
Aliağa: Tek yürek tek bilek olalım
DÜNYA Emekçi Kadınlar Günü Aliağa’da Petrol-İş tarafından tüm gün süren etkinliklerle coşkulu bir şekilde kutlandı. Bütün gün süren kutlamalarda etkinlikleri örgütleyen Kadın komisyonu üyeleri en ön saflardaydı. Petrol-İş Kadın Komisyonu kadınların hazırladığı 1000 kadar süs karanfili ile birlikte Petrol-İş bildirilerini Şube Başkanı İsmail Doğan ve sendika yöneticilerinin de katılımıyla Petkim sitelerinde işçi eşlerine dağıttı. Akşam saatlerinde ise Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi önünde toplanan Kadın Komisyonu üyeleri, Petrol-İş üyesi işçiler ve Demokrasi Platformu üyeleri Demokrasi Meydanı’na kadar yürüyüş yaptılar. Basın açıklamasını Tüpraş işyeri temsilcisi Meltem Övünç okudu.
Meltem Övünç 8 Mart’ın 101. yılında kadınların aynı sorunlarla boğuşmaya devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Ben Aliağa’da bir fabrikada çalışan bir kadın işçiyim. Tarlada pamuk toplayan, okulda eğitim veren, fabrikada kumaş dokuyan, büroda çalışan evde ailesini var eden, iş bulmak için kapılarda bekleyen, tüm emekçilerden biriyim. Bugün hala, torbalara, sözleşmelere, dudak aralarına doldurularak bizlere dayatılan esnek çalışma koşullarına karşı, gözünü ekmeğimize, çocuğumuzun sütüne dikmiş vahşi sömürgenlere karşı direnmek ve bu onurlu direnişlerimizin bedelini bir şekilde ödemek durumunda kalıyoruz. Bursa’da bir tekstil fabrikasında, üzerlerine kilitlenen kapıdan kaçamadıkları için yanarak ölen emekçi kardeşlerimizin ödediği gibi. Belki biz emekçiler, her zaman yanan ateşin üzerinden elele, yürek yüreğe atlamadığımız için g güzel günlere varamıyoruz. Bugün, her şeyi yeniden düşünme, tek yürek ve tek bilek olma günüdür artık. Zulüm dolu dünümüze, karanlık günümüze, hatta kendi kendimize rağmen, yüzyıllar sonra değil, çok yakın bir günde, dünyanın herhangi bir köşesinde, emek sömürüsü ne demektir bilinsin diye mücadelemize devam edeceğiz”
Basın açıklamasından sonra TÜPRAŞ Halk EĞİTİM Merkezi’nde yapılan etkinliğe de Platform üyelerinin yanı sıra. Slayt gösterimi ile başlayan etkinlik, Aliağa Petrol İş Sendikası Ayak Takımı Tiyatro Topluluğunun oyunu, Halk oyunları ekibinin gösterisi, şiir ve müzik dinletisi ile sona erdi.
MENEMEN’DE DE KUTLANDI
Öte yandan Menemen EĞİTİM-Sen Temsilciliği yöneticileri, okullardaki kadın çalışanların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü karanfillerle kutladı. Saat 13 :00’da yapılan basın açıklamasını EĞİTİM SEKRETERİ Aysel Eyi okudu. Eyi,8 Martın tarihçesi ve güncel kadın mücadelesine değinerek kadınların ise kararlılıklar mücadelelerine devam ettiğinin altını çizdi.(Aliağa /EVRENSEL)
Buca ve Narlıdere’de coşkuyla…
BUCA Seyfi Demirsoy Araştırma Hastanesi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İş Yeri Temsilcilerinin düzenlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliğine sağlıkta özelleştirmeye karşı mücadele çağrısı damgasını vurdu. Açılış konuşmasını iş yeri temsilcisi İpek Kavadar’ın yaptığı etkinlikte, sinevizyon gösterimi eşliğinde 8 Mart’ın tarihsel gelişimi anlatıldı. Kavadar, kadınların yüzyıllar önce yaşadığı sorunların, bugünde devam ettiğini belirtti. Tekel işçisi Ayşe Güneş, tekel direnişinde emekçilerle dayanışmayı ve mücadelelerini anlatarak, bugün kendilerine dayatılan 4-c uygulamasının adaletsiz ve güvencesiz bir çalışma olduğunu, kendi çalışma durumunu örnekleyerek vurguladı. Güneş, hastanelerde sağlık emekçilerinin 4-a, 4-b, 4-c, sözleşmeli ve taşeron statülerinde özelleştirmeci çalışmalara karşı omuz omuza mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Tıbbi sekreter İbrahim Demir’in yazıp, hemşire Devrim Teke ile birlikte oynadığı skeçte ise; kadın sorunun toplumun her kesiminde farklı yaşandığını, feodal ve kapitalist toplumlarda kadının çeşitli şekillerde mağdur edildiği, köylü bir karı koca üzerinden anlatıldı.
Etkinlik, hemşire Handan Kapsızın ney dinletisi ve iki yüze yakın sağlık emekçilerinin birlikte türküler söyleyerek, davul zurna eşliğinde halaylar çekmesi ile coşkulu bir şekilde bitti. Sağlık emekçileri sağlıkta özelleştirmeye karşı,” çok ses tek yürek” 13 Martta Ankara’ya çağrısı ile, bildiri ve karanfil dağıtarak salondan ayrıldılar.
NARLIDERE’DE ÇOŞKULU KUTLAMA
İzmir Narlıdere’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği ve Emek Partisi’ nin işbirliği ile kutlandı. Narlıdere Cem Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikte buluşan yaklaşık yüz emekçi kadına hitaben Alevi Bektaşi Derneği Yöneticisi Raziye Sivaslı konuştu. Ardından Emek Partisi Narlıdere İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Hüsniye Çetin çıkarılan torba yasanın içeriği hakkında sunum yaparak bilgi verdi. Hatun Salman ise medyaya yansıyan kadın portrelerini trajikomik bir şekilde ele aldı. Konuşmaların ardından “Ekmek ve Gül” sinevizyon gösterimi yapıldı. Okunan şiir dinletisinden sonra Hasret Tatar’ın sazı eşliğinde Özgür Zelan Cidal’ın türküleri ile etkinlik sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)