SONUNDA TAKSİM’DE, 1 MAYIS ALANINDAYIZ….
Taksim´de 32 yıl sonra kitlesel 1 Mayıs kutlamaları için emekçiler meydanı doldurdu. Dolmabahçe, Şişhane ve Şişli´den saat 10:00 civarında hareket eden yürüyüş kolları alana yerleşti. Sayısının 200 bini aştığı tahmin edilen kitle Gezi Parkı´nı da kullanmaya başladı.
Taksim’de 32 yıl sonra kitlesel 1 Mayıs kutlamaları için emekçiler meydanı doldurdu. Dolmabahçe, Şişhane ve Şişli’den saat 10:00 civarında hareket eden yürüyüş kolları alana yerleşti. Sayısının 200 bini aştığı tahmin edilen kitle Gezi Parkı’nı da kullanmaya başladı.
Saat 13:30’a doğru konuşmak üzere kürsüye çıkan TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu konuşmasının başında protestolarla karşılaştı. Konuşmayı bırakan Kumlu mikrofondan ayrılırken bir grubun fiziksel müdahalesiyle karşılaştı. Grup podyumu kısa süreliğine işgal etti. Kumlu tertip komitesinden bir grup tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nin içine alındı. İlk haberlere göre, Kumlu AKM’nin arka kapısından geçerek alanı terk etti.
Kürsüden inerken düşen Sağlık-Sen Başkanı Mustafa Kaçar’ın kolu kırıldı.
2011’de buluşmak üzere
Konfederasyon başkanlarının yaptığı konuşmaların ve tertip komitesinin "2011’de buluşmak üzere" anonsunun ardından kitle saat 15:30’a doğru meydanı boşalttı.
Çelebi: Kürsüyü bırakamazdık
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi Kumlu’nun engellenmesini onaylamadığını, konuşmasını tamamlamasını istediğini, üzüldüğünü dile getirdi; şöyle konuştu:
"Kürsüyü başkalarına bırakıp gidemezdik. Sahiplenmek zorundaydık. O yüzden hangi koşullarda olursa olsun, konuşacaktım. Eğer konuşmasaydım yanlış olurdu.
"Ama şunu da bilmekte yarar var: Çalışanların büyük bölümü artık tepkili hale gelmişler. Taleplerinin yerine getirilmesini istiyorlar. Bu konuda sendikalara, bize de sorumluluk düşüyor. Yaşamından rahatsız olanlar tepki gösteriyuor. Bu tepkilerin seviyesinin bu noktaya çekilmemesini istiyorum. Önümüzde yapılacak işler var. İşçiler omuz omuza vermeden, yalnız sendikaların mücadelesiyle sorunları aşamayız."
"Türkiye İşçi Sınıfına Selam"
Saat 13:00’e doğru AKM önündeki sahneye yerleşen Timur Selçuk ve Ruhi Su Dostlar Korosu sözlerini Nazım Hikmet’in yazdığı "Türkiye İşçi Sınıfına Selam" marşını okudu. Daha sonra sanatçılar korosu alandaki emekçilerle birlikte 1 Mayıs Marşı’nı seslendirdi.
Saat 11:40’ta sendika konfederasyonlarının başkanları 1977 1 Mayıs’ında öldürülenler için Kazancı yokuşunun başına karanfiller bıraktı. TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu burada "Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularla anıyoruz. Taksim meydanının açılmış olmasını sevincini yaşıyor, bu uğurda mücadele veren arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
Daha sonra Taksim anıtının önünde de saygı duruşunda bulunuldu.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Marmara ve İstanbul örgütlerinden kadın ve gençlerin çoğunluğunu oluşturduğu yaklaşık 10 bin kişiyle kutlamaya katıldı; "Tutuklu Kürt siyasetçileri serbest bırakılsın", "Kürtlerin emekçilerin özgürlüğü demokratik cumhuriyetle mümkündür" sloganları attı.
Saat 10:30 sularında Bitlis’ten gelen TEKGIDA-İŞ üyesi TEKEL işçilerinden bir grup "Ak ak dediler karanlığa gömdüler" sloganıyla, Ankara’daki direniş sırasında hayatını kaybeden Hamdullah Uysal‘ın fotoğrafıyla meydana girdi. Yürüyüş kollarının ulaşmasını bekledi. bianet‘in görüştüğü TEKEL işçisi Ahmet Uluç "Bu mutlu günümüzde en önde olmak istiyoruz. Hakkımız, emeğimiz için direniyoruz" dedi.
Kutlamaya katılan futbol taraftarları "Beşiktaş Çarşı" grubu da "Çarşı faşizme karşı, koy AKP’ye koy IMF’ye koy faşizme koy emekçi halk iktidar olsun inşallah" diye slogan attı.
Sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi örgütler Şişhane, Şişli ve Dolmabahçe’de sabah erken saatlerden itibaren toplanmaya başladılar.
Şişhane’den yürüyecek kitle kalabalıklaşınca toplanma noktası Unkapanı köprüsüne kadar geri çekildi. Kitleler, Şişli, Dolmabahçe ve Şişhane’de şarkılar, türküler, marşlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçmeyi bekledi.
Kutlamalar için meydanda kürsü ve sahne Atatürk Kültür Merkzi (AKM) önüne kuruldu. Sahnede 1 Mayıs 1977’de asılı olan, üzerinde 1 Mayıs yazan dünyayı tutan bir çift işçi elinin resmedildiği büyük afiş de vardı.
Yaklaşık 1.500 sendika görevlisinin bulunduğu meydana seyyar tuvaletler de kuruldu.
Uras: 12 Eylül’den kurtulmak için önemli bir eşik
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Ufuk Uras Taksim meydanında bianet‘e "Bütün emekçilerin bayramını kutluyorum. 1 Mayıs dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de barış içinde kutlanmalı. Bundan sonra Türkiye çok daha demokratik ve özgür bir yer olacak. Taksim’de kutlama için çaba gösteren herkesi kutluyorum" dedi.
Uras "Üniformaları olsun olmasın, tüm kamu çalışanlarının örgütlenme, toplu sözleşme haklarını savunuyoruz. Keşke polislerin, askerlerin de sendikası olsa, haklarını savunsalar. Türkiye’nin 12 Eylül’den kurtulması için önemli bir eşiği atladık. Bu ortak başarımız" diye konuştu.
Saat 9:45 sularında meydanda 1 Mayıs marşı çalmaya başladı. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın meydanda denetleme yaptı. Alanda çok sayıda sivil polis vardı. Meydanındaki dükkanlar kapalı; yiyecek büfeleri açıktı.
Evren: Duygulanmamak mümkün değil
Şişli’deki buluşmada Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sami Evren "Duygulanmamak mümkün değil. Yıllar sonra yeniden Taksim’de 1 Mayıs kutlaması çok önemli. 1 Mayıs emeğin programının dünyanın her yerinde aynı anda haykırılmasıdır. Yıllarca mücadele ettik bir yasağı kaldırdık" diye konuştu. (