SONDAN BİRİNCİLİK YİNE TÜRKİYE’DE
‘The Expat Insider 2021’ raporuna göre Türkiye, yurtdışında çalışma kriterleri açısından sıralanan 59 ülke arasında en son sırada yer aldı.

YURTDIŞINDA ÇALIŞANLAR İÇİN EN İYİ ÜLKELER SIRALANDI
Türkiye’de çalışan yabancılar en çok uzun çalışma saatlerinden şikâyetçi Türkiye’deki çalışma koşulları yurtdışından gelen yabancı çalışanlar için de kötü durumda. InterNations’m yayımladığı “The Expat Insider 2021” isimli raporda yurtdışında yaşanabilecek 59 ülke sıralandı. Yaşam kalitesi, yerleşme kolaylığı, bireysel finansman, iş güvenliği, çalışma saatleri, kariyer tatmini gibi pek çok kriterin dahil edildiği sıralamada Tayvan birinci sırada yer alırken Türkiye listenin en sonunda yerini aldı. Tayvan sürekli olarak bu endekste listenin üst sıralarında yer alıyor.
TÜRKİYE, İTALYA VE KIBRIS DİBE VURDU
Araştırmaya katılanlar iş güvencelerinden memnun olduklarını belirtiyor. Öte yandan Tayvan’daki beş gurbetçiden ikisinden fazlası işlerinde daha mutlu olamayacaklarını söylüyor. Listede ikinci sırada yer alan Yeni Zelanda ise 2021’de özellikle iş-yaşam dengesi söz konusu olduğunda başarılı bulunuyor. Araştırmaya katılan gurbetçilerin yüzde 83’ü iş yaşam dengesi konusunda çok memnun olduklarını söyledi. Çekya ise 2017’den bu yana sürekli olarak Yurtdışında Çalışma Endeksi’nin ilk 3’ü arasında yer alıyor. Araştırmaya katılan beş gurbetçiden üçüne yakını ülkede yerel kariyer fırsatlarını olumlu olarak değerlendiriyor.
İŞ VE BOŞ ZAMANDA SON SIRADA
Yurtdışında Çalışma Endeksi’nde en kötü performans gösteren üç ülke olan Türkiye, İtalya ve Kıbrıs. Araştırmada yurtdışında çalışma söz konusu olduğunda, Türkiye 2017’den bu yana sürekli olarak en alt 10’da yer alıyor. 2021’de, gurbetçilerin büyük bir bölümü ekonominin durumundan memnun değil. Öte yandan araştırmada Türkiye’nin şu anda Covid-19 salgınının turizm üzerindeki etkisiyle birlikte değeri düşük bir para birimi ile mücadele ettiği belirtildi. Ülke ayrıca iş ve boş zaman alt kategorisinde de son sırada yer alıyor. Türkiye’deki yabancıların yüzde 32’si çalışma saatlerinden memnun değil. Araştırmaya katılan ve Türkiye’de çalışan Brezilyalı bir kadın, “Çoğu işyerinde çökmekte olan para birimi, muhafazakâr ve katı değerler ve uzun çalışma saatlerinden” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, tam zamanlı pozisyonlarda çalışan gurbetçiler aslında Türkiye’de küresel ortalamadan daha az saat çalışıyorlar. Yabancılar Türkiye’de haftalık olarak ortalama 41,9 veya 43,2 saat çalışıyor.
Sıralamada ilk ve son üç ülke
- Tayvan: iş güvenliği açısından en üst sırada
- Yeni Zelanda: iş-yaşam dengesi ile etkileyici
- Çekya: Çalışma saatlerinden memnunlar
- Kıbrıs: En kötü not iş güvenliğine
- İtalya: Yerel kariyer fırsatlarından memnun değiller
- Türkiye: Uzun çalışma saatlerinde şikâyetçi