SON 10 GÜN İÇİNDE 36 İŞ CİNAYETİ
ELAZIĞ´da önceki gün 6 işçinin hortum sonucunda yaşamını yitirmesinin dışında Kayseri, İstanbul ve Şırnak´ta da işçi cinayetleri gerçekleşti. Dün de Tekirdağ Malkara´da elektrik akımına kapılan maden işçisi Osman Buda´nın yaşamını yitirmesiyle bu ayın ilk 10 gününde en az 36 iş cinayeti yaşandı.
AKP’nin ‘iş güvenliği’ oyunu Hükümet ve Meclis’teki muhalefet CHP, hazırlanan İş Güvenliği Yasası’yla iş cinayetlerine çözüm bulunacağını öne sürüyor. Fakat uzmanlar ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, hazırlanan yasayla iş güvenliğinin piyasaya peşkeş çektiği konusunda uyarılarda bulunuyor
Önceki gün Elazığ’da 6 işçinin hortum sonucunda hayatını kaybetmesinin dışında Kayseri, İstanbul ve Şırnak’ta da işçi cinayetleri gerçekleşti. Dün de Tekirdağ Malkara’da elektrik akımına kapılan maden işçisi Osman Buda’nın yaşamını yitirmesiyle nisan ayının ilk 10 gününde en az 36 iş cinayeti gerçekleşti.
1-10 Nisan tarihleri arasında iş cinayetlerinin sektörlere göre dağılımı ise şu şekilde oldu: 9 maden, 1 tekstil, 1 çimento / cam, 3 metal, 2 gemi / tersane, 10 inşaat / yol, 6 enerji, 2 büro / eğitim / sinema, 1 denizyolu ve 1’de sektörünü belirleyemediğimiz işçi olmak üzere Nisan ayının ilk dokuz günü en az işçi ölümü 35 öldü. Tabii bir ay içerisinde bu kadar iş cinayetinin gerçekleşmesi, yetersiz iş güvenliği önlemlerini ve Meclis’e sunulan İş Güvenliği Yasa tasarısını tekrar gündeme geldi.
Ancak AKP hükümetinin derdi başka! İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden AKP hükümetinin işçi ölümleri üzerinden, iş güvenliğini denetimini özel sektöre bırakan İş Güvenliği Yasası’na zemin hazırlamaya çalıştığı belirtilerek, hazırlanan yasanın iş güvenliğini sağlamaktan uzak olduğu ifade edildi.
Meclis’ten "Esenyurt’ta ir işçinin diri diri yanmasının ardından Meclis gündemine getirilen, İş Güvenliği Yasa tasarısı, iş güvenliğini piyasalaştırmanın yanı sıra çocuk işçiliği önündeki yasaklamaları bile kaldırarak çocukların sömürüsünün önünü açan unsurlar taşıyor" denildi.
MEVZUAT TAMAM AMA UYGULAYAN YOK
Doç.Dr. Gürkan Emre Gürcanlı da işçilerin barınma koşullarına dikkat çekti. Gürcanlı, "Daha önce Esenyurt’ta gerçekleşen iş cinayetiyle ilgili en çok öne çıkarılan hususlardan biri mevzuatın bu konuda yetersiz olduğu, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğidir. Halbuki mevzuatımız, alınması gereken önlemler ve barınma koşullarıyla ilgili her türlü ayrıntıyı kapsamaktadır. İşçilerin barınma koşullarına dair mevzuatta neredeyse eksik nokta yoktur" dedi.
Elazığ’da çalıştıkları şantiyede plastik prefabrikte yemek yerken, meydana gelen hortumun ölümlerine yol açtığı 6 inşaat işçisinden dördü, işe daha o gün başlamıştı.
SON zamanlarda giderek artış gösteren iş kazaları sonucunda yıllardır yasalaşmayı bekleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı TBMM gündemine getirilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, tasarının uzun zamandır bekletilmesi nedeniyle AKP’yi iş güvenliği konusunda hassas olmamakla suçladı. CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında iş kazalarına ve iş güvenliği konusundaki yasal düzenlemelere ilişkin değerlendirmeler yapan Tekin, "AKP ile ilgili, iktidarla ilgili ihtiyaç duyulduğunda 24 saat içinde yasa çıkarıyorsunuz. 10 yıldır o koltuklarda oturan insanların iş yasalarından haberi yoksa pes derler size" şeklinde konuştu.