SÖMÜRÜLMEDE ÖNDE GİDİYORUZ
AB´nin 27 üyesinde haftalık çalışma süresi 38,6 saat iken Türkiye´de bu süre resmen 45 saat, fazla mesailerle fiilen 54 saati buluyor!
AB’nin 27 üyesinde haftalık çalışma süresi 38,6 saat iken Türkiye’de bu süre resmen 45 saat, fazla mesailerle fiilen 54 saati buluyor!
DİSK’İN ‘ÇALIŞMA SÜRELERİ RAPORU’ AÇIKLANDI
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından hazırlanan "Çalışma Süreleri Raporunda, AB üyesi 27 ülkede haftalık resmi çalışma süresi ortalamasının 38,6 saat, Türkiye’de 45 saat olduğu, olağan çalışma süresinin ise 53,7 saati bulduğu belirtildi.
DİSK’in raporunda, fazla mesailerle çalışma sürelerinin AH ortalamasına çekilmesinin 1 milyon 750 hin tam zamanlı istihdam yaratacağı bildirildi. DİSK-AR’in raporunda, Türkiye’de çalışma süreleri Avnıpa ülkeleri ile kıyaslandığında ortalama resmi haftalık çalışma süresinin Fransa’da 35 saat, AB 27 ortalamasının ise 38,6 saat olduğuna işaret edildi. Buna karşın Türkiye’de bu rakamın 45 saat olarak belirlendiği dile getirilen raporda, Türkiye’de işçilerin, AH üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında ortalama 6,4 saat daha fazla resmi haftalık çalışma süresine sahip oldukları vurgulandı.
DÜNYADA DA TÜRKİYE ÖNLERDE
Rapora göre, Türkiye, en uzun çalışma sürelerine sahip olan ülkeler arasında dünya genelinde de ön sıralarda yer alıyor. 48 ülke arasında yapılan değerlendirmeye göre Türkiye, 45 saatlik resmi haftalık çalışma süresi ile en fazla çalışma süresine sahip ilk 14 ülke içerisinde bulunuyor. Haftalık resini çalışma süresi bakımından Türkiye, Zimbabwe, Sri Lanka, Tanzanya ile 45 saatlik haftalık çalışma süresine sahip ülkeler liginde yer alıyor. Buna karşın, aralarında Ennenistan, Arnavutluk, Endonezya, İm »re, Madagaskar’ın da bulunduğu 33 ülke, Türkiye’den daha az resmi haftalık çalışma süresine sahip.
Olağan çalışma sürelerine bakıldığında ise Türkiye’de tam zamanlı bir işte çalışan bir işçinin haftada mesailer dahil 53,7 saat çalıştığı kaydedilen raporda, AB-27 ülkeleri ortalamasının ise 41,8 saat olduğu aktarıldı. Buna göre, bir Türk işçisinin ortalama haftalık çalışma süresinin, AB ortalamasının 11,9 saat, Norveçli bir işçinin 14,5 saat, Avusturyalı bir işçinin 9,7 saat üzerinde olduğuna işaret edildi.
AB’de en yüksek fazla mesai sürelerinin Türkiye’de olduğunun ve fazla mesailerin Türkiye’de AB-27 ortalamasının 3 katına yaklaştığı bildirildi.
TÜRK İŞÇİSİ AZ İZİN YAPIYOR, HASTA OLMUYOR
Raporda, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verileri üzerinden 99 ülke esas alınarak yapılan hesaplamada, Türkiye 14 günlük minimum ücretli izin hakkı ile en düşük ücretli izin hakkının bulunduğu 35 ülke arasında yer alıyor. Buna göre Türkiye’deki işçiler, Angola, Fas, Güney Afrika, Kamboçya, Cezayir başta olmak üzere söz konusu dünya ülkelerinin 4’te 3’ünden daha az ücretli izin hakkına sahip dununda bulunuyor. Avrupa’da Çalışan Başına Ortalama Hastalık İzni (2008) dikkate alındığında bir yıl içerisinde 4,6 gün ile en az hastalık izni alan işçilerin Türkiye’de olduğu, buna karşın, Bulgaristan’da hastalık izninin 22, Portekiz’de 11,9, Çek Cumhuriyetinde 10,8, Norveç’te 10,2, Polonya’da 9,7, İsveç’te 9,1, Fransa’da ve Macaristan’da 8,3, Romanya’da 7,8, İtalya’da 6,7, Almanya’da 6,6, İrlanda’da 6,4, İngiltere’de 5,5 gün olduğu vurgulanan raporda, Türkiye’de işçilerin hasta da olsa çalışmak zonında kaldığı ifade ediliyor.
İŞSİZLİĞİ AZALTMAK İÇİN ÇALIŞMA SÜRELERİ KISALTILMALI
Rapora göre Türkiye açısından tam zamanlı çalışanların olağan haftalık çalışma sürelerinin AB-27 ülkeleri ortalaması olan 41.8 saate indirilmesi 2 milyon 750 bin tam zamanlı istihdam yaratmak anlamına geliyor. 45 saat hedefinin anlamı ise 1 milyon 867 bin kişiye iş bulunması demek. Olağan çalışma sürelerinde 1 saatlik indirim, ortalamada 231 bin kişiye yeni iş yaratıyor.
Raporun sonuç bölümünde, "Türkiye açısından yıllık ücretli izinler, hastalık izinleri, haftalık çalışma süreleri, fazla mesailerle, işçilerin insani kapasitelerini zorlayan bir tempoda çalıştınldıklan görülmektedir. Bunun sonucu olarak açığa çıkan iş kazalannın sonuçlan, Türkiye’yi dünya ülkeleri arasında en üst sıralara taşımaktadır" denildi.
Raporda, işsizliğe çözüm üretilmek isteniyorsa, çalışma sürelerinin kısaltılmasının mutlaka gündeme gelmesi gerektiği ifade edildi.