SÖMÜRÜDE DE DÜNYA BİRİNCİSİ TÜRKİYE OLDU
Sömürüde dünya zirvesi OECD Yaşam Kalitesi Endeksi´nde Türkiye, çalışanlarına nefes aldırmayarak açık arayla sömürünün zirvesine oturdu. Çalışanların yüzde 46´sının mesaisi haftada 50 saati aşıyor
EKONOMİK Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Yaşam Kalitesi Endeksi’nde Türkiye, çalışanlarına nefes aldırmayan ülke olarak sömürünün zirvesine oturdu.Çalışanların yüzde 46’sının mesaisi haftada 50 saati aşıyor.En yakın takipçi yüzde 29’la Meksika.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ikincisini yayınladığı How’s Life? 2013 (Hayat Nasıl?) toplumsal refah raporu, işgücüne kaülımda sonuncu olan Türkiye’nin aynı zamanda OECD ülkeleri arasında emekçilerin en uzun haftalık çalışma süresine sahip olduğu ülke olduğunu ortaya çıkardı.
Yaşam konforu ve kalitesini ölçen pek çok alanda Türkiye OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer alırken, OECD ülkeleri arasında toplumsal destek ağlarının en zayıf olduğu ülkenin Türkiye olduğunun anlaşılması düşündürdü.
İSTİHDAMDA SONUNCU
OECD’nin hazırladığı raporda Türkiye, istihdam konusunda en kritik verilere sahip ülke olarak dikkat çekti. Araştırmada, 15-64 yaş arası çalışmaya müsait nüfusun işgücüne katılımı oranı, OECD için ortalama değeri yüzde 66 olarak 50 saat ve üzeri çalışan emekçilerin toplam işgücüne oranı hesaplanırken, Türkiye’de ise işgücüne katılım yüzde 48’de kaldı.
Listenin son sırasında yer alan Türkiye’ye, yıllardır finansal krizlerle ve kemer sıkma tedbirleriyle baş etmeye çalışan Yunanistan 8 puan fark attı.
AÇIK ARA MESAİCİ!
İstihdam verilerinde OECD sonuncusu olan Türkiye, istihdam edilmiş emekçilerin ise en ağır şartlarda çalıştırdığı ülke olarak kayıtlara geçti. OECD üye ülkelerinde haftada 50 saat veya üzeri çalışan emekçilerin oranı yüzde 10 olarak hesaplanırken, Türkiye’deki emekçilerin yüzde 46’sının haftada 50 saat veya daha fazla çalıştığı anlaşıldı.
Türkiye’nin en yakın takipçisi olan Meksika’da bu oran yüzde 29 olarak belirlendi. OECD’nin açıkladığı bu veri, Türkiye’deki çalışma koşullarının rahatlığından ve çalışma saatlerinin azlığından şikâyetçi olan hükümet yetkililerinin tezlerini çürüttü.
KİŞİ BAŞINA 1 ODA DÜŞMÜYOR
Türkiye, OECD’nin yaşam konforu verilerinde de oldukça düşük bir performans ortaya koydu. OECD ülkelerindeki hanelerde kişi başına düşen oda sayısını araştıran uzmanlar, OECD ortalamasının 1 buçuğun üzerinde olduğunu tespit ederken, kişi başına düşen 2,6 odayla Kanada bu alanda zirvede yer aldı. Türkiye’de ise hanelerde kişi başına düşen oda sayısında sonuncu oldu. Türkiye’de her yurttaşa ortalama 0,9 oda düştüğü anlaşıldı.