SOMALI MADENCİLER HAKİM KARŞISINDA
Soma´da maaşları ödenmediği için eylem yapan 10 madenci hakkında açılan dava başladı. İşçileri, kendisini darp etmekle suçlayan şikayetçi ifadesini geri çekti

MANİSA Soma’da, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle yürüyüş yapan ve haklarında "mala kasten zarar vermek" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek" suçlamalarıyla dava açılan 10 madenci, dün hakim karşısına çıktı. Duruşmada konuşan işçiler, suçlamaları kabul etmezken şikayetçi Cihan Ölmez de ifadesini geri çekti. Müşteki ve sanıkların ifadesinin ardından duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için 12 Kasım’a ertelendi.
6’ŞAR YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Soma’da, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden katliamın ardından ücretlerini ve sosyal haklarını alamayan madenciler, 17 Haziran 2014 tarihinde Beşyol Kavşağı’nı trafiğe kapattı. Burada protesto gösterilerinde bulunan madencilerin, bir süt firmasına ait panelvan minibüse hasar verip şoförü Cihan Ölmez’i tartakladıkları iddia edildi. Ölmez’in şikayetçi olması üzerine madenciler, Onur Erdinç, Tevrat Cün, Eren Malkoç, Ahmet Mutluer, Cafer Bülbül, Sami Yavuz, Nizamettin Aksu, Sefa Köken, Hıdır Gül ve Enver Alkan hakkında dava açıldı.
Madencilerin her biri için "mala kasten zarar vermek" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek" suçlarından 6’şar yıla kadar hapis cezası istendi. Dava şoku yaşayan madenciler, katliamdan 16 ay sonra hakim karşısına çıktı. Müşteki Cihan Ölmez’in şikayetini geri aldığı davanın duruşması ifadelerin alınmasının ardından, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için 12 Kasım 2015 tarihine ertelendi. Davada yargılanan işçilerden Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu üyesi olan madenci Sefa Köken, Aydınlık’a konuştu. Haklarındaki suçlamayı kabul etmediklerini belirten Köken, şikayetçi Cihan Ölmez’in de suçlanan 10 işçinin, kendisini darp eden kişiler arasında bulunmadığını duruşmada ifade ettiğini hatırlattı.
GÖZDAĞI VERMEK İSTİYORLAR
Ayrıca duruşmada hakimin kendilerine "Gösteri yapmak için kimden izin aldınız?" diye sorduğunu söyleyen Köken, "Sayın hakime izin almadığımızı ancak Kaymakam ve Emniyet Müdürlüğü’ne sözlü olarak "Sorunumuzu siz çözemediniz bizim muhatabımız TKİ’dir, şimdi işçi arkadaşlarla oraya gidiyoruz" dediğimizi ilettik. "Duruşmada zaten yürüyüşü Emniyet nezaretinde gerçekleştirdiğimizi de ekledik. Eğer yürüyüşe katılmak suçsa yürüyüşe katılan 1500 kişinin yargılanıyor olması gerekiyordu. Sadece sendikal faaliyetlere katılan bizlere dava açılması bizde soru işareti yarattı." dedi. Köken, 10 işçiye dava açılmasındaki asıl amacın, topluma ve madencilere gözdağı vererek olası hak arama mücadelelerinin önüne geçmek olduğunu ileri sürdü.